DART'ın Çarpışma Hedefi Olan Dimorphos Artık 10 Bin Kilometre Boyunca Uzanan Bir Kuyruğa Sahip
DART'ın Çarpışma Hedefi Olan Dimorphos Artık 10 Bin Kilometre Boyunca Uzanan Bir Kuyruğa Sahip
Geçen hafta NASA'nın DART görevi, Dimorphos isimli asteroidin yüzeyine başarıyla çarptı. Görevin amacı ise yörüngesini değiştirerek bir asteroidi saptırabileceğimizi doğrulamaktı. Henüz bunun başarılıp başarılamadığını bilmek için çok erken olsa da, gökbilimciler olayla ilgili her türlü bilgiyi şimdiden elde etmeye başladılar. Biz de bu yazımızda çarpışmadan sonra Dimorphos üzerinde oluşan etkiden bahsediyoruz.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Ulusal Bilim Vakfı'nın Şili'deki SOAR teleskobundan araştırmacılar asteroidi görüntüledi ve çarpışmanın geride bir enkaz izi bıraktığını keşfetti.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Ancak güneşten gelen ışık yüzeyi daha parlak yapmak yerine, gökbilimciler Teddy Kareta ve Matthew Knight tarafından görüntülenen yapıyı oluşturan toz parçacıklarını geriye doğru itiyor.
Dünya tabanlı sistemler kullanılarak Dimorphos'un incelenmesi eşi benzeri görülmemiş araştırma fırsatları doğuruyor.
Çarpan uzay aracı küçük bir araba gibi yaklaşık 500 kilogram ağırlığındaydı ve saniyede 6,6 kilometre hızla yol alıyordu.
Yörüngedeki kaymanın ayrıntılı ölçümleri, Dünya ve uzaydan gelen teleskoplarla yapılacak, ancak görevin devamı Avrupa Uzay Ajansı'ndan Hera görevi ile olacak.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın