onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Daha Sağlıklı Dişlere Sahip Olabilmek İçin Yapabileceğiniz Daha Önce Farkında Olmadığınız 9 Diş Bakımı İpucu

Daha Sağlıklı Dişlere Sahip Olabilmek İçin Yapabileceğiniz Daha Önce Farkında Olmadığınız 9 Diş Bakımı İpucu

Şeyma Abay
13.06.2022 - 07:28

Diş hijyeninin genel olarak sağlığımız üzerinde önemli bir etkisi vardır. Ancak basit günlük fırçalama teknikleri ve çocukluğumuzdan beri alıştığımız farklı ürünler yeterli olmayabilir. Bu nedenle, bilim adamlarının ve diş hekimlerinin en iyi uygulamalarını ve tavsiyelerini izleyerek dişlerimize düzgün bir şekilde bakmak çok önemlidir.

Detaylar yazımızda...

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

1. Dişlerini fırçalamadan önce bekle.

1. Dişlerini fırçalamadan önce bekle.

Birçok insan güne bir bardak meyve suyuyla başlamayı ve günü biraz meyve yiyerek bitirmeyi sever. Tüm bu ürünleri yedikten veya içtikten kısa bir süre sonra dişlerimizi fırçalamamamız gerekir. 

Çünkü, meyvelerin diş minesini yumuşatabilecek ve zarar verebilecek yüksek asit içeriği vardır. Bu nedenle, onları tükettikten hemen sonra fırçalamak diş sağlığınız için yapabileceğiniz iyi bir şey değildir. Bu nedenle turunçgiller veya domates yedikten, meyve suyu veya soda içtikten sonra en az 30 dakika beklemek daha iyidir.

2. En zor yerleri fırçalayarak başlayın.

2. En zor yerleri fırçalayarak başlayın.

Dişlerinizi temizlemek için birçok teknik vardır, ancak bunlardan sadece birkaçı günlük kullanım için yeterince güvenlidir. Doktorlar her zaman fırçalamaya en zor yerlerden başlamayı ve kolay olanlarla bitirmeyi tavsiye eder. Birçoğumuz bunun tersini yapar ve dişlerimizin iç kısmına ve diş sağlığımız için diğer birçok önemli alana bakan ön dişleri fırçalamaya başlarız. Olması gereken ise ağız arkasında başlayıp sonra da iç kısım ile dış kısmı fırçalamaktır. Son olarak da fırçalamayı çiğneme yüzeyleri ile bitirmek en sağlıklısıdır.

3. Diş macunu kullanmadan fırçalamak sorun değildir.

3. Diş macunu kullanmadan fırçalamak sorun değildir.

Diş macununuz yoksa su olmadan kuru fırçalama yapabilirsiniz. Diş fırçanızın kılları tek başına bakterileri yok edebilir. Diş macunu sadece ek bir araçtır. Aslında, araştırmacılar kuru fırçalamanın plak birikimini, kanamayı ve diş eti iltihabını en az %50 azalttığını göstermiştir. Tabii bu hiç diş macunu kullanmayacağınız anlamına gelmez.

4. Rutininize gargara suyu ekleyin.

4. Rutininize gargara suyu ekleyin.

Tabii ki gargara, fırçalama ve diş ipi kullanmanın yerini alamaz. Gargara suyu dişlerinizdeki ve diş etlerinizdeki tüm bakteri yığınlarından kurtulmanıza yardımcı olmaz. Ama yine de, iyi bir ek ağız sağlığı için yararlıdır. Kullanmak için en uygun zaman dişlerinizi iyice fırçaladıktan sonradır. Ve bundan maksimum fayda elde etmek için, durulandıktan sonra en az 30 dakika boyunca yemekten veya içmekten kaçınmanız önerilir. Ayrıca gargara suyu her gün kullanılmamalıdır.

5. Sakız çiğneyin.

5. Sakız çiğneyin.

Yemeğinizi yedikten sonra sakız çiğnemek iyidir. Asitleri nötralize etmeye yardımcı olan ağızdaki tükürük akışını teşvik eder. Özellikle tükürük, dişlerinizi remineralize eden, mineyi güçlendiren ve hatta diş hassasiyetini azaltan kalsiyum ve fosfat ile doludur. Tek şart, zararlı oral bakteriler yediğimiz şekerler ile beslendiğinden sakızın şekersiz olması gerekmektedir.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

6. Yumuşak kıllı fırçaya geçin.

6. Yumuşak kıllı fırçaya geçin.

Diş fırçaları çeşitli kıl güçlerine sahiptir. Ancak sert bir fırça kullanıyorsanız, belki de yumuşak kıllı bir fırça ile değiştirmeyi düşünmenin zamanı gelmiştir. Orta kıllı olanlar bile zamanla diş etlerinize ve dişlerinize çok aşındırıcı zararlar verebilir.

7. Çok sık fırçalamayın.

7. Çok sık fırçalamayın.

Dişlerimizi günde en az iki kez fırçalamamız gerektiği kesin olarak bilinmektedir, çünkü günde bir kez yapmak dişlerimizi temiz tutmak için yeterli değildir. Bunun yanı sıra, bazı insanlar dişlerini günde üç kez, hatta daha fazla fırçalamayı sever. Çok sık diş fırçalamak dişleri aşındırabilir.

8. Su dişleriniz için en iyi içecektir.

8. Su dişleriniz için en iyi içecektir.

Tıpkı tükürük gibi, içme suyu da ağzımızı temiz tutar. Meyve suyu, soda veya enerji içeceklerinden farklı olarak, dişlerinizde istenmeyen şeker bırakmaz. Su, ağzınızdaki bakteriler tarafından üretilen asitleri de seyreltir.

9. Lifli yiyecekler yiyin.

9. Lifli yiyecekler yiyin.

Taze ve gevrek yiyecekler çok sağlıklı lifler içerir ve dişleriniz için en iyi seçimdir. Bunlar arasında lif bakımından zengin çiğ meyveler, sebzeler ve kuruyemişler ilk sırada yer almaktadır. Dişleri temizleyebilir, tükürük üretimini uyarabilir, ağzı nemlendirebilir ve bakteri üremesini azaltabilirler.

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Bu içeriklerde ilginizi çekebilir:

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
TOBB ETÜ - English Language and Literature
Tüm içerikleri
right-dark
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
9
5
2
2
1
1
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Deneyenler Bilir

Daha Sağlıklı Dişlere Sahip Olabilmek İçin Yapabileceğiniz Daha Önce Farkında Olmadığınız 9 Diş Bakımı İpuçları için deneyenlerin deneyimlerini paylaştığı sa... Devamını Gör