Görüş Bildir
Haberler
Cumhurbaşkanı Gül'den 'Kuvvetler Ayrılığı' Mesajı

Cumhurbaşkanı Gül'den 'Kuvvetler Ayrılığı' Mesajı

Yüksel Venedik
08.01.2014 - 20:12 Son Güncelleme: 08.01.2014 - 20:13
İçeriğin Devamı Aşağıda

Cumhurbaşkanı Gül'den 'Kuvvetler Ayrılığı' Mesajı

Abdullah Gül, kuvvetler ayrılığı ilkesinin bir ahenk içerisinde yürümesinin demokratik hukuk devletinin bir özelliği olduğunu söyledi

T24

AKP'nin, HSYK başta olmak üzere, yüksek yargı organlarının yapısını değiştirmek için TBMM'ye yasa teklifi vermesinden bir gün sonra, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül' den 'kuvvetler ayrılığı' uyarısı geldi. Gül yaptığı açıklamada, 'kuvvetler ayrılığı demokratik hukuk devletinin ayrılmaz parçasıdır' dedi.

Gül, Harp Okulu ziyareti sırasında yaptığı konuşmada, kuvvetler ayrılığı ilkesinden hem Türkçe, hem de İngilizce adı olan 'checks and balances'* ifadesiyle bahsederek, 'kuvvetler ayrılığı demokratik hukuk devletinin ayrılmaz parçasıdır' mesajı verdi.

'Demokratik hukuk devleti' dediğimizde; çok partili sistem, adil, serbest, düzgün seçimler ve kuvvetler ayrılığı prensibi çerçevesinde herkesin yetki ve sorumluluklarının belli olması ve bu düzen içerisinde 'check-balans' dediğimiz denge sistemlerinin olup, bunların bir ahenk içerisinde yönetilmesidir'' diyen Cumhurbaşkanı şöyle konuştu:

'Meşruiyet çok önemli'

Gül, bir ülkede meşru ülke yönetiminin 'demokrasi' olduğunu vurgulayarak, 'Gerçek anlamda bölgesel ve küresel barış, her bir ülkede meşruiyet temelli düzenlerin teşkilinden geçmektedir. 'Meşruiyet temeli nedir?' diye sorduğunuzda, yani 'Bir ülkenin meşru bir şekilde yönetimi nasıl olur?' dediğinizde bugünkü çağda ona vereceğimiz cevap demokrasidir' dedi.

'Demokrasi eşittir milli irade'

Abdullah Gül, demokrasinin 'milli irade' anlamına geldiğini de belirterek, 'Meşruiyetin temeli bugün demokrasiden geçmektedir. Demokrasi dediğimiz de aslında milli iradedir. Bunu biraz daha genişletecek olursak, demokratik hukuk devletlerinin kurulmasıdır' dedi. Ortadoğu'da yaşanan çatışmalara ve istikrarsızlığa da değinen Cumhurbaşkanı Gül, demokrasi dışı rejimlerinde de 'eninde sonunda, ya acı çekerek ya da tecrübeli liderlerin inisiyatifinde demokrasiye geçeceklerini' söyledi. Gül, 'Arap baharında yaşadığımız budur. Daha önce başka ülkelerde yaşanan budur. Aslında Avrupa 2. Dünya Harbinde 50 milyon insanı öldürdükten sonra, bakmaya kıyamadığınız binaları, şehirleri yakıp yıktıktan sonra dersini almıştır. Daha önceki otoriter, faşizm, komünizm gibi rejimlerden vazgeçip demokratik hukuk devletine geçmiştir' ifadesini kullandı.

Dış politika mesajı

Öğrencilere hitabında, bir ülkenin dış politikasının nasıl belirlenmesi gerektiğini de anlatan Cumhurbaşkanı, 'Dış politika ve milli güvenlik politikaları başta olmak üzere, her türlü siyaset; öncelikle stratejik gerçekler dikkate alınarak yürütülür. Stratejik gerçekler yerine temennileri esas alan, konjonktürü vizyonun önüne koyan bir siyaset daima başarısızlığa mahkumdur. Bu nedenle, Türkiye'nin ulusal güvenliğini ve savunma stratejisini belirlerken küresel sistemi, bölgesel dinamikleri, yeni güvenlik konseptini ve Türkiye'nin uluslararası düzendeki konumunu iyi değerlendirmek gerekir' dedi.

Gül, dünyadaki ekonomik güç merkezinin de Trans-Atlantik dünyadan Asya'ya doğru kaydığını, bunu siyasi güç merkezi kaymasının da izlemesinin kaçınılmaz olduğunu söyledi.

: Checks and balances ifadesi, tüm dünyaya demokrasilerdeki yasama, yürütme ve yargı kuvvetler ayrılığını vurgulayan deyim olarak kullanılıyor.

Kaynak: http://t24.com.tr/haber/cumhurbaskani...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0