Çok Çalışmak Fazla Kazanmak Demek Değilmiş: Emekli Maaşını Yüksek Almanın Yolu ne?
Maaşlı çalışanlar yılbaşından bu yana aldıkları zamlardan çok memnun olamayarak alım gücü en fazla eriyenlerden oldu. Türkiye'de çalışan kesimin ağırlıklı asgari ücrete yakın olmasından kaynaklı genel bağlamda yüzde 50 gibi bir oranda zam alan çalışanların en büyük tesellisi ise bir gün emekli olacak olması. Emeklilik ise belli bir yaştan sonra çalışamayacak güçte olan kişilerin 'sosyal güvencesi' konumunda.
Devlete yıllarca çalışarak vergi ve prim ödemenin mükafatını yaşlanınca alıyorsunuz. Ülkemizde tam anlamıyla mükafat olmasa da dedik ya bir güvence konumunda. Emekli maaşı sorunsalı sadece bugünün değil yıllardan gelen bir problem olsa da halen bu konuda bir arpa boyu yol alınmış değil. O yüzden kıt kanaat geçinenlerin belli bir birikim yapmadıkları varsayılırsa ve sorumlulukları da emeklilik dönemi geldiğinde sürüyorsa genelde emekli olmamayı tercih ediyorlar. Bunun emekli maaşını daha da düşürdüğünü biliyor muydunuz peki?
Daha çocuklar bekar, okuyorlar...
Bugün sosyal güvenlik uzmanı Özgür Erdursun'un bu paylaşımı dikkat çekti👇
Ve gelen tepkiler de👇
Erdursun son olarak çözümü açıklıyordu👇ancak siz kişisel olarak nasıl bir çözüm üretebilirsiniz merak ettik.
Emeklilik şartları oluşsa bile çalışmaya devam edenlerin maaşı yükselir mi düşer mi?
Kişiye özel bir durumdur.
Emekli maaşını artırmanın kuralları
Yüksek prim ödemesi emekli aylığı doğrudan artıran en büyük etken, ne kadar yüksek maaş alırsanız ve priminiz o oranda yükselirse o oranda maaşınız da artar.
Prim gün sayısının yüksek olması yani uzun yıllar çalışmak maaştaki artışı tek başına sağlamıyor.
Bağ-Kur emekli aylıklarında 2000 yılı öncesi yüksek basamaktan prim ödeyenlerin maaşları daha yüksek olurken, Ekim 2008 sonrasında ise katsayılar düşüyor.
Emekliliğe ayrılırken bakmakla yükümlü olunan kişi sayısı eş/çocuk arttıkça aylık da artıyor.
İsteğe bağlı sigorta ya da Bağ-Kur yerine mümkünse SSK'dan emekli olmak da maaşı artırıyor.
Memur olarak çalışanların derece, kademe, hizmet süresi ve ek göstergeleri maaş hesaplamalarında belirleyici olurken, son dönemde sıklıkla duyulan 3600 ek gösterge bu alanda da önem taşıyor.
Son olarak yapılan maaş zamları ocak ve temmuz aylarında katsayılar farklılık taşıdığından emeklilik dilekçesini yılın son iki ayında verenler bir miktar daha avantajlı oluyor.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
Bi bock anlamadım.
Bu ülkenin shu konusunda yükünü Şerif Issı çekmiştir. Adamı az mı çıldırttılar. https://www.youtube.com/watch?v=F6oto165v7w