Cennet ve Cehennem Mağaralarına İnşa Edilen Asansör ve Seyir Terası Tartışma Yarattı
Mersin'in Silifke ilçesindeki obruklar için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın '2020 Yılı Turizmde Destinasyon Yönetimi Fizibilite Destek Programı' kapsamında, Mersin Valiliği koordinasyonunda, Çukurova Kalkınma Ajansı ile İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün desteğiyle yürütülen iyileştirme çalışmaları sürüyor.
'Cennet' olarak adlandırılan 70 metre derinliğindeki obruğa asansör inşa edildi. 452 basamaklı yürüyüş yoluyla inilen obruğun tabanında Meryem Ana Kilisesi yer alıyor.
128 metre derinliği nedeniyle 'Cehennem' olarak adlandırılan ve kenarları içbükey olduğu için inilmesi mümkün olmayan obruğa ise seyir terası yapıldı.
"Obrukların doğasına zarar verilmedi"
AA'ya konuşan Silifke Belediye Başkan Vekili Sadık Altunok, asansörün ziyaretçilerin daha rahat gezebilmesi inşa edildiğini belirterek 'Asansör ile seyir terası, obrukların doğasını bozmadan yapıldı. Geçen yıllarda obrukların ziyaretçi sayısı yılda 80-100 bindi. Projenin tamamlanmasının ardından ziyaretçi sayısının bir milyona yaklaşacağına inanıyorum. Katkılarından dolayı TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Lütfi Elvan ve Valimiz Ali İhsan Su'ya teşekkür ediyoruz' dedi.
Altunok, özellikle yaşlı vatandaşların obruğa inerken zorlandığını anlatarak, şunları kaydetti:
'Bazı insanlarımız asansör konusunu farklı noktalara çekebilir ancak gerçekten ihtiyaç olan bir çalışmaydı. Uluslararası festivallerimiz kapsamında yurt dışından gelen misafirlerimiz oluyor. Çoğu zaman obrukların aşağısına inip, çıkmakta zorlanıyorlar. Yaşlılar inmek istiyor ancak bazen rahatsızlanıyorlar. Sağlık ekipleri müdahalede zorlanabiliyor. Hem can güvenliği hem de ziyaretler için çok güzel oldu. Artık herkesin bu doğal güzelliği görüp yaşayacağına, gittikleri ülkelerde burayı anlatacağına ve yeni kişilerin geleceğine inanıyoruz
"Kaş yapayım derken göz çıkarılmış"
Kültürel ve Doğal Mirası İzleme Platformu yöneticilerinden arkeolog Nezih Başgelen ise projeye tepki gösterdi. Hürriyet'ten İdris Emen'e konuşan Başgelen, 'Buralar hem doğal hem de kültürel miras açısından ülkemizin önde gelen değerleridir. Göründüğü kadarıyla Cennet Mağarası’na kondurulan bu her türlü estetikten yoksun çelik yığını asansörle kaş yapalım derken tam anlamıyla göz çıkarılmıştır” dedi
"Kabul edilemez"
Asansörile ilgili bölgeye gidip incelemede bulunacaklarını söyleyen Mimarlar Odası Mersin Şubesi Yönetim Kurulu Sekreteri Özcan Karadağ ise konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:
“Yapılan çalışmanın kabul edilemeyeceği aşikardır. Elbette bölgenin, kullanımı kolaylaştırmak için bir asansör gibi araçların kullanılması doğrudur. Fakat maliyet olarak da makul seviyenin çok üstünde olan, bölge jeolojisine zarar veren, adeta bir demir yığını ile yapılması tarafımızca kabul edilebilir değildir.”
10 milyon liralık proje
Projeyi, ‘2017 yılı Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı’ kapsamında hazırladıklarını söyleyen dönemin Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, proje için 2018’de Anadolu Ajansı’na, “Cennet-Cehennem, birçok insanın ziyaret ettiği bir turizm bölgesi. Burada da çok ciddi eksiklikler var. İniş çıkış çok zordu. Buraya bir asansör ve seyir terası yapıyoruz. Aşağı yukarı 10 milyon liralık bir proje geliştirdik. Orayı daha da zenginleştiriyoruz, görkemli hale getiriyoruz” demişti.
Cennet-Cehennem mağaralarına asansör ve seyir terası inşa edilmesine sosyal medyadan tepkiler geldi📌
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
Bu sefer cennet cehenneme sırat asansörü dikmiş doğa fetişistleri. 1. derece sit alanı olmasına rağmen yapmışlar kim takar.
Doğa'ya ve tarihe verilen zararı geçtim. O mağaraların bir anlamı var, Cennet'e ulaşmak 400 küsür basamağı inmek, o kaygan yollarla ilerlemek kısacası çetref... Devamını Gör
Dile kolay 15 yilimi gecirdigim şehir bilmeyenler için cehennem dedikleri bir delik dibi görünmüyor inilmiyor taş atıyorsun falan tek atraksiyonu bu cennet i... Devamını Gör