onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Çaresiz Dertleriniz Ölümle Sonlanabilir! Psikojenik Ölüm Nedir?

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Çaresiz Dertleriniz Ölümle Sonlanabilir! Psikojenik Ölüm Nedir?

Nurseda Gerek
15.04.2021 - 08:00

Yaşamdan vazgeçen insanlar, sessizce hayatlarını sonlandırabiliyor. Bir intihar çeşidi olmayan bu ruhsal rahatsızlık, genellikle yaşanan ağır travmalar sonrasında gerçekleşiyor. Portsmouth Üniversitesi araştırma görevlisi Dr. John Leach'in araştırmalarına göre, psikojenik ölüm olarak adlandırılan bu ruhsal rahatsızlık 5 aşamadan oluşuyor.

Kaynak: https://www.technologynetworks.com/ne...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Yaşamdan vazgeçerek ölmek mümkün müdür?

Yaşamdan vazgeçerek ölmek mümkün müdür?

Portsmouth Üniversitesi araştırma görevlisi Dr. John Leach tarafından yapılan çalışma ile yaşamdan vazgeçme düşüncesi ile ölmek mümkün. Hayattan vazgeçme aşamasına gelen bireyler genellikle travma yaşayan kişiler olarak tanımlanmaktadır. Travma ya da geri dönülmez bir olay sonrası bu ruh haline bürünen birey, hayatından tam anlamıyla vazgeçer ve ölüme teslim olmaktan başka yol görmez.

Hayatla aralarındaki bağı tam anlamıyla kopararak ölüme teslim olmayı seçerler.

Hayatla aralarındaki bağı tam anlamıyla kopararak ölüme teslim olmayı seçerler.

Yaşadıkları olay sonucu hayatla bağlarını koparmayı hedefleyerek ölmeyi seçen bireyler, ölümün en mantıklı yol olduğunu düşünürler. Bu bireyler herhangi bir yönteme başvurmadan sadece ölümü beklerler. Bu durumun gerçek olup olmadığı konusunda yapılan araştırmalar sonucu psikojenik ölümün mümkün olduğunu kanıtlandı.

Psikojenik ölüm bir intihar değildir!

Psikojenik ölüm bir intihar değildir!

Dr. John Leach,'Psikojenik ölüm hayatın bir gerçeği. Bu intihar değil, depresyonla bağlantılı değil, ama hayattan vazgeçme ve genellikle günler içinde ölme eylemi, şiddetli travma ile bağlantılı çok gerçek bir durum.'

Birey 'pes etme' durumuna gelerek hayatla olan tüm bağını koparmayı tercih ediyor.

Birey 'pes etme' durumuna gelerek hayatla olan tüm bağını koparmayı tercih ediyor.

Dr. John Leach psikojenik ölümün, bireyin amaçlarına yönelik davranışlarını ve motivasyonunu kontrol eden, beynin ön-subkortikal devrelerinde meydana gelen değişikliklerden dolayı meydana gelebileceğini dile getiriyor. Dr. John Leach, “Şiddetli travma, bazı insanların anterior singulat devresinin arızalanmasını tetikleyebilir. Yaşamla başa çıkmak için motivasyon şarttır ve bu başarısız olursa, duyumsamazlık neredeyse kaçınılmazdır”

Hayattan bağını koparmış yani teslim olmuş bireyler için ölüm kaçınılmaz son değildir. Geri dönüşü mümkündür!

Hayattan bağını koparmış yani teslim olmuş bireyler için ölüm kaçınılmaz son değildir. Geri dönüşü mümkündür!

Pes etmiş bireyler için ölüm son değildir. Bireyin kontrolünü kaybetmemesi ve motivasyonunu geri kazanması için fiziksel aktivitelerde bulunması son derece önemlidir. Bireyin uygulayacağı fiziksel aktiviteler ya da kontrolü eline aldığını hissettiren bir olay sonucu vücudu kimyasal dopamin salınımını arttırır. 

'Pes etme halinin ölüme doğru kayışının tersine çevrilmesi, mağdurun bir seçim duygusu bulması veya kazanması, hayatı üzerinde bir miktar kontrol sahibi olması ve yaralarını sarıp hayata döndüren bir kişiyle birlikte olması durumunda ortaya çıkar.' -Dr. Leach

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Birey 5 vazgeçme aşamasından geçer.

Birey 5 vazgeçme aşamasından geçer.

Birey yaşadığı ruh hali sonrasında vazgeçmenin 5 aşamasını yaşamaya başlar. Bu aşamalar bireyin ölümüne neden olabilecek 5 psikojenik basamaktır. Ölüm genellikle bireyin ilk pes ettiği aşamadan 3 hafta sonra gerçekleşir. Bu aşamalar sırasıyla👇

1- Sosyal geri çekilme

1- Sosyal geri çekilme

Vazgeçme aşamasının birinci aşaması olan sosyal geri çekilme, bireyin yaşadığı travma sonrası kendini yalnızlaştırmasıyla kendini gösterebiliyor. İsteksizlik, duygusuz davranışlar, ilgisizlik gibi anlaşılabilir belirtiler ortaya çıkıyor. Bireyin kendini dünyadan soyutlamasıyla ortaya çıkan bu aşamada kişi kendini pasif bir dünyaya hapsediyor.

2- İlgisizlik

2- İlgisizlik

İkinci aşama olan ilgisizlik, aynı zamanda hissizlik ve kayıtsızlığın da aşamasıdır. Bu aşamada bireyler kendilerini tam anlamıyla bırakmışlardır. Çevrelerine karşı duyarları bitmiş ve kendilerini dahi korumayan kişilere dönüşmüşlerdir. ilk aşamaya göre daha tehlikeli olan ikinci aşama farklı bir melankoli hali olarak da tanımlanmaktadır. Bu aşamadaki kişiler darmadağınık yaşamaya başlar.

3- İrade kaybı

3- İrade kaybı

Üçüncü aşama olan irade kaybı aşaması, güçlü bir motivasyon eksikliğinin yaşandığı evredir. Bu evrede birey tam anlamıyla vazgeçmiş ve rutin hayatın getirdiklerini yapmayı bırakmıştır. Yemek yeme, duş alma ve konuşma gibi her insanın yaptığı rutin eylemleri bırakmıştır. Bu aşamanın en belirgin özelliği konuşmayı bırakma olarak nitelendirilebilir.  

“İrade yitimi konusunda ilginç olan şey boş bir akıl ya da mutluluktan yoksun bir bilinç gibi görünmesidir. Bu aşamada iyileşen insanlar, pelte gibi bir akıla sahip olduklarını veya hiçbir şekilde düşünmediklerini ifade ederler. İrade yitiminde, zihin beklemededir ve kişi amaca yönelik davranış güdüsünü kaybeder.” -Dr. Leach.

4- Ruhsal akinezi

4- Ruhsal akinezi

Dördüncü aşama olan ruhsal akinezi, bireyin bilinçli ama tepkisiz olduğu aşamadır. Motivasyonunun daha da düştüğü bu aşamada kişi birçok şeye tepki vermez. Neredeyse acı bile hissetmemeye başlayan kişi, sıklıkla idrarını kaçırır ve dışkısının üzerinde yatmaya devam eder.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

5- Psikojenik ölüm

5- Psikojenik ölüm

Vazgeçme aşamalarının sonuncusu beşinci aşama psikojenik ölümdür. Bu aşamada birey kendini tam anlamıyla serbest bırakmıştır. Bireyin dördüncü aşamadan beşinci aşamaya geçmesi genellikle 3 ila 4 gün sürmektedir. 

Portsmouth Üniversitesi araştırma görevlisi Dr. John Leach bu aşama için, “Pes etme durumunda ortaya çıkar. Kişi kendi dışkısının üzerinde uzanıyor olabilir ama hiçbir tepki vermez. Ne bir uyarı, ne bir tokat, ne de bir yalvarma onları hayata geri döndürebilir.” sözleriyle açıklıyor.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
17
14
6
2
1
1
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Uygar Aytun

Böyle bir şey için en büyük tehdit parasızlık sanırım.

Sikörtıl

İnsanlar yalnızlıktan sevgisizlikten intihar etmek istiyor. Yıllar önce bebeklerle etik olmayan şartlarda yapılan deneyi bilen bilir. Bebeklerin her ihtiyacı... Devamını Gör

Fatih sahin

Sanırım 4. Asamadayim. Ne yapmam gerekiyor bilmiyorum. Bu durumdan nasıl kurtulabilirim