Görüş Bildir
Haberler
Buralar Eskiden Hep Dutluktu: Metaverse'te 80 Bin Arazinin 20 Bini Türkler Tarafından Alınmış

Buralar Eskiden Hep Dutluktu: Metaverse'te 80 Bin Arazinin 20 Bini Türkler Tarafından Alınmış

Dünyanın sanal haritasından arsaların satışa sunulduğu metaverse ortamlarına en büyük ilgiyi Türk internet kullanıcıları gösteriyor. Peki, ‘İleride buralar değerlenir’ yaklaşımıyla metaverse arsası almak ne kadar doğru?

İçeriğin Devamı Aşağıda

Sputnik'te yer alan habere göre, İnternetin ortaya çıktığı ilk dönemler, kullanıcıların sadece ‘okuyucu’ olduğu Web 1.0 ve artık birer ‘paylaşımcı’ olduğu Web 2.0 kavramlarının ardından beklentiler kullanıcıları bir sonraki versiyon olan Web 3.0'a geçiş yapmaya yöneltti. Kendisinden öncekilerin aksine tek merkezden yönetilmeyen, bir hacker saldırısına maruz kalmayacak kadar güvenli bir ortam oluşturması hedeflenen Web 3.0 ise beraberinde ‘metaverse’ kavramını getirdi.

‘Meta’ yani ‘öte’ ve İngilizcedeki ‘universe’ yani ‘evren’ kelimelerinden oluşan metaverse, sanal ve gerçek dünyanın buluştuğu bir ortamı kullanıcılara sunuyor. Bu ortamları tasarlayanlar, kendi evrenlerinden arsa satışı da yapıyor. Birden fazla platform üzerinden gerçekleştirilen arsa satışlarında alıcıların büyük çoğunluğunu ise Türkler oluşturuyor.

Sanal arsalar ‘parsel parsel’ satılıyor

Sanal arsalar ‘parsel parsel’ satılıyor

Bilişim Hukuku uzmanı Avukat Murat Keçeciler, metaverse konusunda internetin ilk yaygınlaşmaya başladığı günlere benzer, ‘kuralsız’ bir dönem yaşandığına dikkati çekti.

Sanal dünyada arsa satışı yapılan platformlara Türkiye'den büyük talep olduğunu anlatan Keçeciler, bu platformlarda dünya haritasının parsel parsel satıldığını söyledi.

Bu satışlarda işin en kritik yönünün, aynı arsanın birden fazla platformda satışa sunulması olduğuna değinen Keçeciler, 'Siz o noktayı satın aldığınızda diğer platformda o nokta başka birisi tarafından satın alınmış olabilir. Bunun önüne geçmeniz mümkün değil. Bunların her biri ayrı ayrı evrenler. Birinci evrende bir gayrimenkulün sahibi olmanız ikinci evrende de o gayrimenkulün sahibi olmanızı gerektirecek bir durum değil' dedi.

'İleride buralar değerlenir şimdiden yatırım yapayım'

'İleride buralar değerlenir şimdiden yatırım yapayım'

Bu arsaların uzun vadede bir işe yarayıp yaramayacağının ayrı bir tartışma konusu olduğunu anlatan Keçeciler, şöyle konuştu:

'İlginç bir şekilde sanal ortamlardaki arazi satışlarında bir numara Türkiye. En fazla arazi satın alanlar bizleriz. En fazla arazinin satıldığı ülke konumu da yine biziz. Örneğin geçen hafta OVR'de toplamda 80 bin arazi satışı yapılmışsa bunun 20 binini biz Türkler almışız. Buradaki temel motivasyon nedir, burada arazi alanların ana gayeleri nedir, açıkçası bir nevi 'İleride buralar değerlenir şimdiden yatırım yapayım' gibi bir mantık olabilir ama bu ne kadar sağlıklı işleyecek onu kestirmek, onunla ilgili bir öngörü ortaya koymak mümkün değil.' Sanal arsa meselesinin son dönemde ‘çılgınlık’ haline geldiğinin altını çizen Murat Keçeciler, sanal alemde arsa alacaklara, eğer teknolojiye yatkınlığı olan bir girişimci değillerse bunu bir yatırım aracı olarak görmemeleri tavsiyesinde bulundu.

‘Arsaların gerçek sahiplerinin dava hakkı doğabilir’

‘Arsaların gerçek sahiplerinin dava hakkı doğabilir’

Sanal arsaların gerçek dünyada karşılığı olmadığını vurgulayan Kurtuluş, 'Bunun gerçekten fiziki arsa ile ilişkisi olmadığını söylüyorlar ama 'aldatıcı bir faaliyet' olarak davalar bile açılabilir bu şirketlere karşı' ifadelerini kullandı.

Metaversede satın alınan arsaların gerçek sahiplerinin, 'Bu bir dolandırıcılık faaliyetidir' diyerek dava açma hakkı doğabileceğini belirten Kurtuluş, 'Arsa alan kişinin 'Bunu metaverseden aldım bu arsa benimdir.' demediği sürece bir zararı yok ama arsanın gerçek sahipleri 'Bu bir dolandırıcılık faaliyetidir' deyip suç duyurusunda bulunabilir' değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
8
4
4
3
2
2
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın

Çoğunu Türkler aldıysa zaten ellerinde patlar büyük ihtimalle. Geçiş garantisi var mı arsalarda? adspknsmplföa