Görüş Bildir
Haberler
Brezilya Yolunda: İlk Kral

Brezilya Yolunda: İlk Kral

xxxx yyyyy
09.06.2014 - 13:15 Son Güncelleme: 09.06.2014 - 14:51

Brezilya 2014 Yolunda: Dünya Kupası'nın ilk "Gol Kralları"

Brezilya Yolunda serisinde, 1930 ve 1934 Dünya Kupası gol krallarını Batuhan Taylan yazdı.

FIFA, 1904 yılında kurulmuştu. Olimpiyatlarla beraber futbolun seveni artıyor ve FIFA, daha çok ön plana çıkmaya başlıyordu. Ancak kurumun en çok istediği şey, kendi organizasyonunu düzenlemekti. Uzun uğraşlar sonunda 1930 ’da ilk Dünya Kupası organizasyonu, Uruguay ’da yapıldı. Dönemin FIFA Başkanı Jules Rimet’in adıyla anılan kupaya, 13 takım katıldı. Avrupa kıtasından masraflar nedeniyle fazla ülkenin katılamadığı turnuvaya damga vuran oyuncu ise, Guillermo Stabile oldu.

Tek kupalık kral: Guillermo Stabile

Kupaya gelmeden önce ülkesinin Huracan takımında forma giyen Stabile, aslında takıma yedek forvet olarak katılmıştı. Arjantin’in gruptaki ilk rakibi olan ve Monti’nin golüyle 1-0 yendikleri Fransa’ya karşı yedek kulübesinde oturan Guillermo, Dünya Kupası ’nda görev alabilmek için dört gün daha bekleyecekti.

Takımın as forveti Roberto Cherro’nun sakatlığı, Stabile’ye forma giyme şansı yaratmıştı. Meksika karşısında etkili başlayan Arjantinli, 8. dakikada takımını öne geçirdi. Ancak bu gol, gelecek diğer gollerin sadece bir ön izlemesiydi adeta. 45. ve 80. dakikalarda ağları yine sarsan Stabile, yaptığı hat-trick ile takımının 6-3 kazandığı mücadeleye damga vurmuştu. Bu maç, turnuvanın en gollü mücadelesiydi.

İlginç olan nokta ise, Stabile’nin bu hat-trick’i, yıllar boyunca ‘’Dünya Kupası tarihindeki ilk hat-trick ’’ olarak kayıtlarda yer alacaktı. Ancak gerçek farklıydı; aslında Amerikalı Bert Patenaude, Stabile’den iki gün önce Paraguay karşısında hat-trick yapmıştı ve FIFA bunu 2006 yılında düzeltti.

Gruptaki son maçta Şili karşısında da iki kez fileleri havalandıran Stabile, gol sayısını beşe yükseltmiş, gol krallığına göz kırpmıştı.

Grupta rakiplerini eze eze yarı finale gelen Arjantin’in rakibi, ABD olmuştu. Tangocular rakibini 6-1 ile geçerken, Stabile fırtınası devam ediyordu. İki gol de ABD filelerine bırakan Arjantinli, gol sayısını yediye yükseltmişti.

Dünya Kupası tarihinin ilk finalinde Arjantin’in rakibi, ev sahibi Uruguay’dı. Finale sıkıntısız ulaşan Arjantin’i Montevideo’da oynanan mücadelede 4-2 ile deviren ev sahibi, ilk Dünya Kupası’na ulaşıyordu. Ancak Arjantinli Stabile, bu maçta da fileleri havalandırarak 4 maçta 8 gole ulaşıyor ve gol krallığı ödülünün sahibi oluyordu. Oynadığı tüm maçlarda gol atan Stabile’nin milli takım kariyeri ise, sadece bu Dünya Kupası’yla sınırlı kalıyordu.

Yıllarca yanlış bilinen gol krallığı: 1934 İtalya

Avrupa’da düzenlenen ilk Dünya Kupası olan 1934 İtalya, eleme usulü oynanan bir turnuva olarak kayıtlara geçmiştir. İlk Dünya Kupası şampiyonu Uruguay, bu kupaya katılmadı. Kupanın gol krallığı gerçeği ise, yıllar sonra belli olacaktı.

16 takımın katıldığı turnuvada tek maçlı eleminasyon sistemi uygulanıyordu. Dönemin iyi takımlarından Çekoslovakya ’nın ilk turdaki rakibi ise, Romanya’ydı. Turnuva sonunda gol kralı olacak Nejedly, takımının 2-1 kazandığı maçta galibiyet golünü atmıştı.

Çeyrek finalde ise Çeklerin rakibi İsviçre’ydi. Çekişmeli geçen maçın 82. dakikasında yine galibiyet golünü atan Nejedly, takımının maçı 3-2 kazanarak yarı finale yükselmesine ön ayak olmuştu.

Yarı finalde güçlü Almanlarla karşılaşan Çekoslovakya, Nejedly’nin hat-trick’i ile rakibini 3-1’le devirip finale yükseliyordu. Oldrich Nejedly, 3 maçta 5 gole ulaşmıştı. Finalde rakip ise İtalya’ydı.

Finalde ev sahibi İtalya karşısında etkisiz bir görüntü çizen Çek golcü, uzatmalara giden maçta takımını kurtaramamış, ev sahibi İtalya’nın 2-1 kazanmasını engelleyememişti. Ama attığı 5 golle gol krallığında zirveye kurulmuştu. Ta ki 2006’nın Kasım ayına kadar..

FIFA , 2006 Kasım ayındaki bildirisinde, Nejedly’nin aslında 4 gol attığını, 1 golün yanlış kayıtlara geçirildiğini söyledi. Böylece 72 yıl sonra turnuvanın gol krallığı listesi tozlu raflardan alınıp tekrar yazıldı. Böylece gol krallığı, 4’er golle Şampiyon İtalya’nın golcüsü Angelo Schiavio , Alman Edmund Cohen ve Oldrich Nejedly arasında paylaştırılmış oldu. Tabii 1990 yılında hayata gözlerini yuman Nejedly, tek gol kralının kendisi olduğunu bilerek yaşama veda etti. Belki de gerçekten sadece odur, kim bilir.

Kaynak: http://www.spor365.com/Brezilya-Yolun...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın