Görüş Bildir
Haberler
Bosna'da Korkulan Oldu: Sel Sonrası Mayın Patlaması

Bosna'da Korkulan Oldu: Sel Sonrası Mayın Patlaması

adem kara
21.05.2014 - 13:32

Bosna Hersek'i vuran sel felaketi sebebiyle yerleri değişen mayınlardan biri patladı. Kuzeydeki Brçko kentinde meydana gelen olayda ölen ya da yaralanan olmadı.

Bosna Hersek Mayın Kaldırma Merkezi’nden (BHMAC) yapılan açıklamaya göre selden en fazla etkilenen Brçko kentinde çarşamba günü bir mayın infilak etti.

Patlamada ölen ya da yaralanan yok. Halk bir kez daha sel ve toprak kaymalarının meydana geldiği bölgelerde görülen şüpheli cisimleri güvenlik güçlerine bildirmeleri konusunda uyarıldı.

Sahada mayın arama çalışmalarının devam ettiğini söyleyen BHMAC, tüm alanın Mayıs ayı sonuna havdan da görüntüleneceğini açıkladı. Böylelikle mayın arazileri için yeni haritalar çizilecek.

BHMAC hafta başında, Bosna Savaşı sırasında yerleştirilen ve bugüne kadar temizlenemeyen mayınların, son bir haftadır etkisini sürdüren sel ve toprak kaymaları nedeniyle yer değiştirmiş olabileceğini açıklamıştı. Sel nedeniyle mayınlı bölgeleri gösteren bazı tabelaların da yerinin değişmiş olabileceği belirtiliyor.

10 yıldır temizlenemedi

Bosna-Hersek'te 1992-1995 yılları arasında gerçekleşen savaş sırasında 13 bin farklı bölgeye yaklaşık 220 bin mayın döşendiği tahmin ediliyor.

Bosna-Hersek'te toprakların yüzde 4'e yakını mayınlarla kaplı. Yaklaşık 960 bin kişinin yaşadığı 1630 yerleşim yeri hâlâ mayınlı.

Mayınlı arazilerinin 2019 yılına kadar temizlenmesini öngören Bosna Hersek'in, bu iş için yılda 40 milyon euro bütçe ayırması planlanıyor. Ancak yeterli para olmadığı için bu mayınlı arazilerin bir çoğu hala temizlenemedi.

Savaşın bitmesinden bu yana Bosna Hersek’te mayın nedeniyle yaklaşık 600 kişi öldü, 1.700 kişi yaralandı.

Nüfusun dörtte biri ise her gün mayın tehlikesi ile karşı karşıya.

Kaynak: Al Jazeera ve Anadolu Ajansı

Kaynak: http://aljazeera.com.tr/haber/sel-son...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0