Görüş Bildir
Haberler
Bizans İstanbul'unu Tarih Boyunca Saldırılardan Koruyan Bir Savaş Silahı: Rum Ateşi

Bizans İstanbul'unu Tarih Boyunca Saldırılardan Koruyan Bir Savaş Silahı: Rum Ateşi

Anıl Göç
08.12.2016 - 14:50

Bugün dünya metropolleri arasında adından söz ettiren şehrimiz İstanbul, asırlar evvel Bizans yönetimindeyken birçok kuşatmaya ve saldırıya maruz kalmıştı. Bu saldırılardan savunmak için, şehrin dört bir yanını çeviren müstahkem surların yanı sıra, başka bir silahın da payı çok büyüktü: Rum Ateşi

İçeriğin Devamı Aşağıda

Antik Çağların Teknolojisi

Antik Çağların Teknolojisi

Grejuva adıyla da sıkça anılan Rum Ateşinin ilk defa M.Ö. 490'larda başlayan kanlı Pers-Yunan savaşlarında kullanıldığı tahmin edilmektedir. Yunanlılar denizcilikte çok ileri seviyedeydiler ve donanmaları çok iyi kullanıyorlardı. Buna mukabil Persler sayıca çok fazlaydılar ve kara orduları neredeyse mukavemet edilemeyecek derecede kuvvetli idi. Bu zeminde Yunanlıların, suda dahi yanabilen Rum Ateşini keşfederek deniz muharebelerinde Perslere çok ağır zararlar verdikleri biliniyor.

Ayrıca Bakınız:

Bizans'ta Rum Ateşi

Bizans'ta Rum Ateşi

Bizans'ın özellikle Arap akınlarına mukavemet amacıyla kullandığı tahmin edilen Grek ateşi, antik çağlarda kullanılandan biraz daha üst seviyedeydi. Ünlü Bizans tarihçisi Ostrogorsky, Grek ateşinin Suriye'den Bizans topraklarına göçen Kallinikos isimli bir Yunan mimar tarafından icat edildiğini ve ilk defa 674-78 yılları arasında İstanbul'u kuşatan Arap donanmalarına karşı kullanıldığını belirtmektedir.

Bizans'ın kullandığı Grek ateşinin, milat öncesi çağlarda kullanılandan biraz daha farklı olduğunu yukarıda belirtmiştik. Milattan evvel Yunanlıların kullandığı karışım; kömür, zift ve kükürtten oluşuyordu. Bizans ise bunlara ilaveten reçine, nafta, kireç ve güherçile de eklemişti. Bu karışımlarla beraber Grek ateşi iyice kuvvetlenmiş ve su eklendikçe alevi artar bile hale getirilmişti. Böylece Bizans'ın eline, düşmanlarını fazlaca korkutacak gayet güçlü bir silah geçmiş oldu.

Kullanımı ve Etkileri

Kullanımı ve Etkileri

Grek ateşi genellikle deniz saldırılarında gemilere karşı kullanıldıysa da karada da bu silahtan istifade ediliyordu. İçerisinde kullanılan maddeler ve üretimi sadece Bizanslılar tarafından biliniyordu. Günümüzde uzmanlar, ancak modern teknolojinin yardımıyla Grek ateşinde kullanılan maddeleri tahmin etmişlerdir. 

Ateş deniz savaşlarında birtakım aletler vasıtasıyla uzun mesafelere püskürtmek suretiyle kullanılıyordu. Temelde vasfı hızlı bir şekilde yangın çıkartmaktı. İçerisindeki yağ sebebiyle suda sönmediği için denizin üzerinde yanmaya devam ediyor ve düşman gemilerinin ilerleyişine engel olabiliyordu.

İstanbul'un Fethi Sırasında da Kullanıldı!

İstanbul'un Fethi Sırasında da Kullanıldı!

Grek ateşi yıllar boyu Bizans İmparatorluğu'nun en etkili silahlarından biri oldu. Tabii olarak Osmanlı'nın İstanbul üzerine yaptığı kuşatmalarda da kalın ve müstahkem surların yanında büyük bir savunma silahı durumundaydı. Fakat bu kuvvetli savaş silahı tek başına Bizans'ı kurtarmaya yetmeyecektir. Nitekim 1453 yılında II. Mehmet'in orduları, kendinden evvelkilerin tersine İstanbul surlarını aşmayı başardı ve böylece Bizans, tarihin tozlu sayfalarındaki yerini aldı.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
176
40
28
23
22
18
16
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
feyk

bizans kayitlarinda rum atesiyle yananlarin uzerlerindeki zirhla denize atladiklari yazar. bogulmayi yanmaya tercih ederler.

Sertaç Gönültaş

adamlar flamethrower yapmış hafız

Fırat Sümbül

Rum Ateşi :günümüzün lav silahına eş deger bir silahtır. 1453 istanbul fethi zamanı ordumuzun haddinden fazla zayiat vermesinin sebeblerinden biridir.. Helek... Devamını Gör