Biz Hangi Elle Yemek Yiyeceğimizi Tartışırken Geçtiğimiz Ay Teknoloji Dünyasında Neler Oldu?
Teknoloji, ah bu teknoloji... Üretilenleri kullanmak sandığımız teknoloji gelişirken bizim de harekete geçmemiz gerekiyor. Bakalım Ocak ayında biz gelip geçici dertlere kafa yorarken onlar neler yapmış?
Uçmaya hazır mıyız? Hazırız.
Exoskeleton, kas gücüyle yaptığımız işlerde kaldırılabilecek ağırlıkların yükünü üstüne alıyor.
Şimdilerde Ford fabrikalarında kullanılan bu yeni iskelet, insan bedenindeki olumsuz etkileri hayli azaltıyor. Sadece ağırlıklar konusunda bir asistan değil, ayrıca harcanan ortalama gücü azalttığı için yorgunluk da bir manada önleniyor.
Normalde iki elle kullanılan aletler artık tüm vücuda eklemlenmiş bu 'iskeletlerle' basit şekilde yönetilebilecek.
Bu teknoloji yaygınlaşırsa 'ağır iş' kavramı lügatımızdan çıkabilir, çıkmalı da.
Bir şeyler izlerken ya da sohbet esnasında yemeğinizi hızlı mı yiyorsunuz? Asistanınız geldi.
Bu çatal bluetooth ile cep telefonunuza ya da bilgisayarınıza entegre olarak yeme alışkanlıklarınızı kayıt altına alıyor, hızlı yediğinizde titreyerek uyarıyor!
Yeme alışkanlıklarınızı takip ederken bizi yormaması bir yana, uyarıları bizi daha sağlıklı hale getiriyor.
Daha az ve daha yavaş tükettiğimiz besinler hem daha iyi sindiriliyor hem de biz tükettiğimiz şeylerin lezzetini aceleye getirmeden, kavrayabiliyoruz. Belki kaşığı da çıkar, işte o zaman amansız bir takım olurlar!
Bizi dinleyen ve konuşmamızı simultane olarak işaret diline çeviren robot!
Hep İngilizce, Türkçe, Almanca gibi dillere yönelen çeviri motorlarının unuttuğu bu alan Hollanda'da Antwerp Üniversitesi'nde öğrenciler tarafından düşük bir bütçeyle hayata geçirildi. Bütçe düşük fakat faydasına paha biçmek mümkün değil.
Flamanca'yı işaret diline çeviren bu robot, insanlık tarihinde iletişimi konu alan en faydalı fikirlerden biri olabilir.
Duyuyor, çeviriyor, anlatıyor. İşaret dilini sesli olarak Flamanca'ya çeviremese de o aşamanın da çok uzak olduğunu düşünmüyoruz.
Sigarayı azaltayım, hayatıma yer açıp sonrasında tamamen bırakayım diyenler, buraya!
Sigara isteğinize ket vurmak için ortaya çıkan bu cihaz ve uygulama aslında sizin bir nevi kişisel sağlık koçunuz gibi çalışıyor. Gün boyunca içmek istediğiniz miktarda sigarayı kutuya koyuyorsunuz ve zamanı geldiğinde uygulamanın kutunun kapağını açmasını bekliyorsunuz. Günlük olarak azalan sayılarla dürtünüzü yenmek için koçunuzu takip etmek yetiyor.
Peki uygulamanın size verdiği sigara miktarı yetmez ve daha fazlasını isterseniz?
O zaman telefonunuzdaki uygulamadan bir oyunu başarıyla tamamlamanız gerekiyor ve pek de kolay bir oyun değil. Ayrıca aştığınız limitler kaydediliyor, programın akışına uyduğunuz her gün de. Ödül basit, sağlık!
Dağ, taş, soğukla uğraşmadan kayak sporunu sıcacık evimizde yapabilsek nasıl olurdu?
VR teknolojisinin neredeyse en ileri noktasında, panoramik bir ekranla çevrelenmiş bu sanal kayak ekipmanı gerçeğe yakın zorlukta kayak deneyimi sunuyor. Yarışlar yapmak, denge testleriyle kayakta iyileşmek mümkün, hem de sıcacık bir ortamda!
Öyle kolaylaştırılmış oyunlara da pek benzemiyor.
Zaten mekanikleri itibarıyla da yüksek hızları deneyimlemek için profesyonel olmak şart, denemek de!
İşte bu engelli seyahatini hem kural ihlalleriyle hem de altyapı problemleriyle mümkünsüz kılan bizim ülkemiz için büyük bir ihtiyaç.
Tüm yüzeylerde gidebilen bu arazi aracı tekerlekli sandalyelerin yetersiz kaldığı koşulları geride bırakmak için üretilmiş. Sadece şehirlerde değil, doğada, dağlarda ve engebelerde de engelleri ortadan kaldırıyor.
Doğayı keşfetmek için ortadaki sınırları aşmak Hexhog'un işi.
Dinamik süspansiyonu sayesinde engebeleri aşarken rahatsızlık vermemesi bir yana öyle yüzeylerde çalışıyor ki şaşırmamak elde değil.
Holografik video görüşmeleri yapmayı sağlayan video sıkıştırma teknolojisi, bizi geleceğe götürmeye hazır.
Normal şartlarda bir donanım mevzusu olduğunu düşünürüz fakat cep telefonlarımızın kamerası aslında 3 boyutlu görüntüleri ediniyor yalnız onları işledikten sonra boyutları o kadar büyük oluyor ki transferi çok zor. Purdue Üniversitesi geliştirdiği sıkıştırma yöntemiyle orijinalinden 1600 kat daha küçük boyutta görüntüler elde etmeyi sağladı.
Boyutlar 4G bağlantı hızıyla aktarılabilecek seviyede ve kalitesinden de olabildiğince ödün vermiyor.
Yapılan testlerde yenileme hızı ve netlik hiç de fena sonuçlar vermemiş. Sevdiklerimizi yanımızdaymış gibi olmasa da, ellerimizdeymiş gibi görebileceğiz, ilginç bir deneyim!
Bu aygıt kısmi görme bozukluklarında yardımcı olarak büyük bir boşluğu doldurmaya aday.
Tutulduğu yöndeki yazıları sesli olarak okuyan, kıyafetlerdeki renkleri tespit edebilen aygıt kütüphanesinde bulunan kişileri tanıyarak karşılaştığınız kişinin adını bile size söylüyor.
Kimseye bir şey sormadan sadece işaret ederek gördüğümüz şeyler hakkında yeterli bilgiyi almak mümkün.
Görme bozukluklarının sıklığındaki artışa ve son 2 kuşağın mobil teknolojilere olan yatkınlığına bakacak olursak bir şeyleri daha net görmek ileride hepimizin ihtiyacı olacak gibi görünüyor.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
Harikalar be,umarım bizde bir gün bu seviyelere gelebiliriz...
biz zaten aştık bunları. bıraktık diğer ülkeler yapsın. ne işimiz olsun modern hayat ve teknoloji ile.
İslam ve bilim birbirlerine zıt düşmez. El-harezmi, ibni sina, mimar sinan ve daha nice müslüman biliminsanını görmezden gelmek, şu anda yaşayan binlerce tan... Devamını Gör
Yahu bu başlığın islam tarihi ile ne alakası var ? Vergilerimizden milyarlarca lira kaynak aktarılan bir kurumu halk olarak eleştirmek en doğal hakkımız. Spa... Devamını Gör
Herifler aşmış durumda resmen...