Görüş Bildir
Haberler
Biz Çocuğumuza Şatafatlı Bir Mevlit Yapamadık Diye Hayıflanırken Bilim Dünyasında Bu Hafta Yaşananlar

etiket Biz Çocuğumuza Şatafatlı Bir Mevlit Yapamadık Diye Hayıflanırken Bilim Dünyasında Bu Hafta Yaşananlar

idil kaba
23.11.2019 - 11:03

Ölüp dirilten tedavi yönteminden, Zuckerberg'i terleten habere... Bu hafta bilim dünyasında neler yaşanmış gelin hep birlikte bakalım.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bu içerik hazırlanırken Sputnik, Futurism ve BBC Türkçe sitelerinden yararlanılmıştır.

Haftaya oldukça ilginç bir haberle başlayalım... Tıp dünyasında 'ilk kez' bir hasta geçici ölümle tedavi edildi.

Haftaya oldukça ilginç bir haberle başlayalım... Tıp dünyasında 'ilk kez' bir hasta geçici ölümle tedavi edildi.

Baltimore’daki Maryland Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Samuel Tisherman, bir hastayı anabiyoz (geçici ölüm) durumuna sokarak ameliyat etti ve başarıyla sonuçlandı.

Peki ama neden geçici de olsa ölüm içeren bir tedavi geliştirildi? 

Silahlı ağır yaralanmalar veya ciddi kan kaybı yaşayan hastalar aldıkları ağır hasarlar sonucunda tedavi edilemeden hayatlarını kaybedebiliyorlar. Kısacası ölümle sonuçlanma ihtimali yüksek olan hastaları, geçici ölümle tedavi etme yöntemi de diyebiliriz. Bu deneysel çözüm biraz kulağa korkunç gelebilir, hastanın vücut ısısı 10 veya 15 derece soğutularak, beyin fonksiyonları tamamen durduktan sonra 2 saat gibi bir süre daha kazanan doktorlar ameliyat ettikten sonra hızlı bir şekilde vücut ısısını yükselterek, kalbin çalışmasını sağlıyor. Geçici de olsa her canlı ölümü tadacaktır sözünün tıp dünyasında da yer edeceği hiç aklımıza gelmezdi.

Gelişen teknoloji beraberinde bilim dünyası adına güzel haberler getiriyor... Görme yetisini kaybeden bir adam, geliştirilen biyonik göz sayesinde yeniden görebiliyor.

Gelişen teknoloji beraberinde bilim dünyası adına güzel haberler getiriyor... Görme yetisini kaybeden bir adam, geliştirilen biyonik göz sayesinde yeniden görebiliyor.

Jason Esterhuizen geçirdiği bir kazanın ardından görme yetisini kaybetti. Orion isimli biyonik göz sayesinde 7 yıl sonra ilk defa yeniden görmeye başladı. Geliştirilen cihaz önce video çekiyor daha sonra çekilen videoyu sinyaller aracılığıyla beynin görsel işlem merkezine göndererek kişinin görmesini sağlıyor. 

Sadece cihaz ve beyin arasında bir iletişim sağlayan biyonik göz, maalesef bu sebeple bazı riskler taşıyor. Öncelikle cihazı kullanabilmek için beyin ameliyatı olmak gerekiyor. Bunun yanında bu alanda geliştirilmiş en iyi cihaz da değil, Stanford Üniversitesi bu konu üzerinde çalışmaya başlamış, daha gelişmiş bir versiyonu için kollar sıvanmış bile...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kişisel verileri satmayan, insanları reklama boğmayan WT:Social uygulaması ile Facebook'a öldürücü darbe Wikipedia'dan geldi.

Kişisel verileri satmayan, insanları reklama boğmayan WT:Social uygulaması ile Facebook'a öldürücü darbe  Wikipedia'dan geldi.

Wikipedia'nın kurucu ortağı Jimmy Wales'in, üyelerin bağışlarıyla kurduğu WT:Social platformu şimdiden 160 bin kullanıcıya sahip. Birçok farklı özelliği ile yaratıcı bir haber donanımı olan platform üyelere aktif bir kullanım sağlıyor. Dahası Wales reklamla değil üyelerin bağışları ile yürütülmeye devam edeceğini belirtti. 

Wikipedia'dan farklı bir oluşum olan WT:Social'ın üyelerini arttırması bekleniyor. Kurulduğu gibi Facebook'a rakip görülmesi başarılı bir yolda ilerlediğini gösteriyor.

Yaldır yaldır gelen WT:Social platformu hakkında daha detaylı bilgi için...

Bu hafta gurur duyduğumuz anlar yaşadık! Altın Gün grubu “Gece” adlı albümüyle en iyi dünya müziği albümü dalında 62. Grammy Ödülleri’nde yarışacak.

Bu hafta gurur duyduğumuz anlar yaşadık! Altın Gün grubu  “Gece” adlı albümüyle en iyi dünya müziği albümü dalında 62. Grammy Ödülleri’nde yarışacak.

1970’li yılların psikedelik rock müzik türünde işler icra eden Altın Gün grubu, Ben Rider ve Nic Mauskovic ile yeni müzisyen arayışına çıkan Verhulst, Merve Daşdemir ve Erdinç Ecevit Yıldız’ın gruba dahil olması ve Jungle by Night’tan Gino Groeneveldi’nin katılımıyla son şeklini alıyor. 

Türkiye’de klasikleşen psikedelik rock türündeki şarkıları yeniden uyarlayarak tüm dünyaya duyuran Altın Gün’ün Grammy’e aday olan “Gece” adlı albümü ise 26 Nisan 2019’da yayımlandı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bu haftanın gündemine oturan haber ise ayrıca gurur verici...

Bu haftanın gündemine oturan haber ise ayrıca gurur verici...

Dr. Elif Nur Fırat Karalar, Avrupa Moleküler Biyoloji Örgütü’nün (EMBO) Genç Araştırmacılar Programı’na seçilen ilk Türk bilim insanı olmayı başardı.

Koç Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Elif Nur Fırat Karalar, Hücre İskeleti Araştırma Laboratuvarı’ndaki hücre bölünmesi ve iletişimde önemli rol alan hücre yapılarının oluşumu ve görevleri üzerine yaptığı çalışmalarıyla ön plana çıkarak, programa seçilen 27 genç bilim insanından birisi oldu. 👩‍🔬👏

Bilim dünyasında yaşanan gelişmeleri yakından takip edebilesiniz diye bir önceki içeriğimizi de şöyle bırakıyoruz. 👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
285
73
23
10
8
7
4
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
deren k.

yani içerik fena değil de başlık sakat. ben o acayip mevlide bakıp ta ah ulan çocuğa böyle mevlid yapamadık aq diyecek biri olduğunu sanmıyorum :D.

reflex

Yaa sorma,millet de ölüp bitiyodu bu görgüsüz mevlüt'ü yapamadım diye.:)ya bırakın bu şatafatı,genel kural,tavuklu pilav ve ayranın önüne geçemez.:) artı,dah... Devamını Gör

HuLk

mevlit değil "mevlüt."