Biz Ahmet Kural'ın Darp Yeteneklerini Konuşurken Teknoloji Dünyasında Geçtiğimiz Ay Neler Gerçekleşti?
Malumunuz, her ülkenin, coğrafyanın kendine özgü dertleri var. Dolayısıyla bizim kafamıza taktıklarımızla teknoloji dünyasını şekillendiren ülkelerin dertleri de bir değil. Bizim dertlerimiz ayrı, teknoloji dünyasında neler yaşandı?
İlk katlanabilir telefon piyasaya sürüldü.
Kırmanın mümkün olmadığı bir ekrana sahip bu telefon.
Lenovo, Pekin'de yepyeni bir mağaza açtı. Bu mağazanın özelliği hemen hiç çalışanı olmaması.
Çürük tedavisinde bu çalışmayla bir devrimin eşliğinde olabiliriz.
Birden fazla kameraya sahip küçük motorlar ve bu sisteme bağlı mekanizma diş hekimi tarafından tanımlanan bölgeyi tedavi ediyor.
Sonrasında hava ve su püskürterek en ufak çürüğün bile ortadan kalkmasını sağlayan bu aygıt bir operasyonu birkaç dakika içerisinde, diş hekiminin gözetiminde gerçekleştiriyor.
Her ne kadar makinelere güven çağına gelmiş olsak da uzmanların gözetimi halen gerekli!
Bu eldiven ne işe yarar? Bir şeyleri hissetmeye ama var olmayanları.
Var olmayan şeyler derken, sanal gerçeklik gözlükleriyle dahil olduğumuz maceralarda bazı cisimleri görürüz fakat onlar sanal olduklarından onlara temas edemez, birebir iletişime geçemeyiz.
Sanal gerçeklik evreninde isimleri hissetmek ve onların biçimlerini değiştirebilmek için geliştirildi.
Eldivene iliştirilen metal parçalar sanal bir objeyle temasa geçildiğinde o objenin özelliklerine göre ele basınç uyguluyor, bir ağırlık oluşturuyor.
Bu parçalar 8 gram kadar ağırlığa sahip olmasına rağmen 2 kilograma dek ağırlıklarda gerçeğe en yakın hissi sağlayabiliyor. Yoksa sanal gerçeklik, gerçekliğe mi evriliyor?
Otonom spor araçları görmeye alıştık ama minibüslere hazır mıyız?
Mercedes hem otonom hem de elektrikle çalışan minibüslerini tanıttı. Sadece minibüs demek de pek doğru olmaz, en azından eksik olur.
Çünkü aynı şasi üzerinde farklı gövdeler kullanılarak birbirinden ilginç araçlar da ortaya çıkabiliyor.
Bir kargo minibüsü de olabilir, fütüristik çizgileriyle aile otomobiline de evrilebilir. Şehirlerdeki otomobil trafiğinde iyileştirmeyi amaçlayan bu araç 10 palet ürün ya da 12 kişiyi taşıyabilecek. Çok amaçlı, gelecekten gelen bir araca hazır mıyız?
Robotlarla yapılacakların sınırı olmadığını anlatan heyecan verici çalışmanın altında bir Türk araştırmacının, Tarık Tosun'un imzası var.
Robotun özelliği tek parçadan ibaret olmaması ama bu parçalar arasındaki koordinasyon yine robotun parçalarına iliştirilen sensör ve kameralarla sağlanıyor.
Yapılan testleri başarıyla tamamlayan bu robotlar ne işe yarıyor?
Hedeflediği objelere yakınlığını uzaklığını tayin edip o objeyi nasıl kontrol edebileceğini ölçerek o forma giriyor, ardından taşıyabileceği formu bulup objeyi bir yerden bir yere iletiyor. Bir robot, birden fazla işi üstleniyor.
Ütopik gelebilir ama bu yangın söndürme sistemi gelecekte birçok sorunu ortadan kaldırabilir.
Yoğun trafikte acil durumlara müdahale edebilecek bir yüksekliğe, mekanizmaya sahip. Ayrıca kendi içerisinde birden fazla müdahale ekipmanını da barındırıyor.
Nasıl mı?
Sadece bir itfaiye aracı değil, bir de uçuş özelliği var.
Böylece yüksek katlarda ortaya çıkacak yangınlara müdahale de mümkün olacak.
Şimdilik ilginç bir tasarım ama bu öncülden yola çıkarak yepyeni fikirler ortaya çıkabilir.
Vücudumuzdaki en karmaşık yapılardan biri beyin üzerinde yapılan tedavilerde artık riskler yerini güvene bırakıyor.
Hastanın kafasına yerleştirdiği bu VR gözlüğe benzer aygıtla kafatasının anlık MRI görüntüsü alınabiliyor ve 3 boyutlu modellenerek doktorun bilgisayarına iletiliyor.
Örneğin bir tümörün nerede ve hangi boyutlarda olduğu, nasıl gelişim gösterdiği hasta tarafından da net olarak izlenebiliyor.
Daha da heyecan verici olan, bu yöntemin doktorlar tarafından beyin operasyonlarını gerçekleştirirken de kullanılabilecek olması!
Tıpkı bu başlık gibi başka birçok ekipman da kullanarak sanal bazı ameliyatlar yapıldığında hasta üzerinde gerçekleşecek en iyi senaryo da ortaya çıkabilir. Böylece beyinde oluşacak zararlar minimuma inerken tedavi edilemeyeceğini düşündüğümüz hastalıklara deva bulmamız yolunda da büyük bir adım atılacak gibi.
Yorum Yazın
Çok yerinde bir içerik olmuş onedioyu tebrik ediyorum.
asiri heyecan verici
O TELEFON MU TABLET Mİ ?