Görüş Bildir
Haberler
Biyo-Teknolojinin Son Harikası: Düşünce Gücüyle Kontrol Edilen Biyonik Bacak

Biyo-Teknolojinin Son Harikası: Düşünce Gücüyle Kontrol Edilen Biyonik Bacak

Altay Şengür
24.05.2015 - 13:50 Son Güncelleme: 25.05.2015 - 15:14

Teknolojinin çıkış noktası, hayatı bizler için daha yaşanabilir hale getirmesi, her şeyi olduğundan daha basit şekilde hallettmemizi sağlamasıdır. Bu bağlamda da sağlık konusunda ciddi adımlar atılıyor son yıllarda. Engelli vatandaşlarımız için üretilen düşünce gücüyle kontrol edilebilen biyonik bacak, bu gelişmelerin en sonuncusu.

Kaynak: http://www.popsci.com/brain-controlle...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Teknolojinin Sağlık İçin Kullanımı

Teknolojinin Sağlık İçin Kullanımı

Teknolojinin gelişmesi deyince hemen hepimizin aklına, en basit haliyle, beyaz eşya sektöründeki atılımlar, üretilen yeni bir araba yahut cep telefonu gibi günlük yaşamımızda kullandığımız şeyler geliyor. Fakat teknoloji; çıkış noktası hayatı kolaylaştırmak, basitleştirmek olan bir şeydir. Bu bağlamda modern teknoloji, insanlığı binlerce yıldır rahatsız eden hastalıklara ve engellere de çözüm olacak. Geçtiğimiz yıl farklı üniversitelerde yapılan araştırmalar sayesinde engelli insanlara umut ışığı olacak ürünler geliştirilmişti.

3D Teknolojisi

3D Teknolojisi
www.webtekno.com

İnsanların yaşamını kolaylaştırmak için gelişimini sürekli devam ettiren teknoloji, konu sağlığa geldiği zamanda elinden geleni ardına koymuyor. Daha önce de 3D yazıcıyla yapılan protez kollar gibi engelli kardeşlerimizin hayatını önemli ölçüde kolaylaştıran projeler başarıyla gerçekleştirilmiş ve bu konuda önemli yol kat edilmişti. Ancak üretilen bu protezler işlevsellikten yoksun oluyordu ve kaybedilen uzvun boşluğunu doldurmak üzere tasarlanıyordu.

Düşünce Okuyabilen Biyonik Bacak Üretildi

Düşünce Okuyabilen Biyonik Bacak Üretildi

İzlanda merkezli Ossur firması, düşünce ve bilinçaltı refleksleri okuyabilen biyonik protez geliştirdiğini duyurdu. İzlanda’nın başkenti Reykjavik‘te bulunan şirketin geliştirdiği Proprio Foot isimli protez, kapalı kapılar ardında bir yıldan uzun süredir geliştiriliyordu ve nihayet gün yüzüne çıktı.

Gerçek Zamanlı Öğrenme Yeteneğine Sahip

Gerçek Zamanlı Öğrenme Yeteneğine Sahip

Biyonik bacak; oturma, ayağa kalkma, merdivenlerde adım atabilme, yürüme hareketleri içeren beyin sinyallerinin, biyonik bacak tarafından algılanıp uygulamaya geçirilmesi şeklinde işlev görüyor. Üretilen biyonik bacağın öne çıkan en önemli özelliklerinden birisi de, gerçek zamanlı öğrenme yeteneği sayesinde kullanıcısının yürüme tarzına uyum sağlaması. Yani hastanın atacağı adımı sürekli olarak önceden düşünmesine gerek kalmıyor.

15 Dakikalık Bir Operasyon Yeterli

15 Dakikalık Bir Operasyon Yeterli

1.4 kilogram ağırlığındaki protez ayağın kullanılabilmesi için küçük bir cerrahi operasyon gerekiyor. Operasyon ile protezin çalışabilmesi için beyine bazı küçük sensörler yerleştiriliyor. 15 dakikalık bu küçük operasyonun ardından engelli kişi hiçbir çaba sarf etmeden; yalnızca düşünerek protez ayağını hareket ettirebiliyor. Dünyanın ilk ve tek düşünce gücüyle hareket ettirilebilen bacak protezinin ne zaman yaygın olarak kullanılacağıyla ilgili henüz bir bilgi bulunmuyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

İlk Deneme Başarıyla Sonuçlandı

Çalışmalar Devam Ediyor

Çalışmalar Devam Ediyor

Biyo-teknoloji konusunda yapılan çalışmalar hız kesmeden devam ediyor. Ossu firmasının CEO’su Jon Sigurdsson, bu gelişmenin bir başlangıç olduğunu; bilinçaltı ve düşünceye göre çalışan bu bacaklardan sonra asıl amaçlarının sezgisel hareketlere de uyum sağlayan ve vücuda tamamen uyumlu protezler üretmek olduğunu açıkladı. Son yıllardaki gelişmeleri de göz önüne aldığımızda bu hedef çok da uzak durmuyor açıkcası.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
15
1
1
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam