Bitmeyen Kilisenin Hikayesi: La Sagrada Familia!
Bitmeyen Kilisenin Hikayesi: La Sagrada Familia!
La Sagrada Familia (Kutsal Aile), İspanya’nın Barselona şehrinde bulunan ve modern mimarinin öncülerinden sayılan Antoni Gaudi’nin 1883 yılında devraldığı fakat 1926 yılında bir tramvayın altında kalarak ölmesi sonucu yarım kalan bir bazilikadır. Yapımı halen devam etmektedir.
Halk arasında bitmeyen kilise olarak bilinen La Sagrada Familia'nın hikayesine birlikte göz atalım!
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Henüz tamamlanmamış olsa da Barselona'da turist rehberlerinin programında ilk sırada yer alan kentin en görkemli yapısı olacak olan Sagrada Familia, sadece tasarım anlamında değil inşaat süreci bakımından da mimarlık dersi niteliğinde.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Sagrada Familia'nın hikayesinin başlangıcı 1882'ye dayanıyor. Yapının ilk mimarı Francisco de Paula del Villar ile kilisenin destekçileri arasında süren anlaşmazlıklar sonucunda Gaudi, projeye 1883 yılında dahil oluyor.
Belki yüzyıl önce inşa edilse yaratacağı etki ile bugünün çevresi apartman bloklarıyla çevrili şehir merkezi ihtişamı farklı olacaktı.
Bu uzun süreçte inşaat birçok kez kesintiye uğruyor. 1926'da Gaudi'nin ölümünden sonra fon bulunamadığı ve iç savaşın çıkması nedeniyle inşaat yavaşlamaya başlıyor. II. Dünya Savaşı'nın da patlak vermesi inşaata ikinci darbeyi vuruyor.
Gaudi'nin güçlü mimari tasarımı yapım sürecini zorlaştıran etkenlerden bir diğeri. Yapının tamamlanma projesinin baş mimarı Mark Burry, bu yapıyı tanımlarken "kentin içinde devasa bir heykel" cümlesini kullanıyor.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Gaudi'nin orijinal çizimlerinin yok olması sonucunda tahminler üzerinden yürüyen tamamlama projesinin destekçilerine karşılık yapının mimari üslup ve tasarım anlamında çok şey yitirdiğini savunanlar vardı.
Bunların karşısında inşaatın sürmesini destekleyenler ise "bir binaya resim muamelesi yapılamaz" karşılığını veriyordu.
Gaudi, kiliseyi üç farklı cephe olarak tasarlamıştı. Kilisenin yapımına başlanan ilk bölümü Nativity Facade'di.
Passion Facade ise ilk cephedeki dekoratif yoğunluğa karşılık oldukça sade bir tasarıma sahip.
En büyük ve etkili cephe olan Glory Facade'in inşaatı ise 2002'de başladı. İsa'nın kutsal görkemine ve insanlığın Tanrı'ya yükselişine referans veren öğelerle dolu bu cephe için Gaudi'nin 1936'da hazırladığı bir modelden faydalanılıyor.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Bu içeriklerimiz de ilginizi çekebilir!
Siz de yorumlarınızı bizimle paylaşın.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın
Keşke Gaudi 4 cephe için de planlama yapsaydı ve bu planları tam olarak koruyabilseydiler. Geçmişin sanatsal duyarlılığı yitip giden bir hazine gibi. Herşey ... Devamını Gör
hiç uğraşmayın bitirmeye bu bitene kadar herkes ateist olacak zaten
o kadar turist cekiyor ki sırf bu yüzden bile bitirmeyi düşünmüyorlar bence. kilisenin heryeri işportacı ve alisveris mağazaları ile dolu, girisi zaten 20€ f... Devamını Gör
Bu üzücü olmuş.Dışardan çok sofistike duruyo