Görüş Bildir
Haberler
Birinci Dünya Savaşı Arşivlerinde Ünlü Casuslar

Birinci Dünya Savaşı Arşivlerinde Ünlü Casuslar

Onedio Medya
10.04.2014 - 12:36 Son Güncelleme: 10.04.2014 - 14:26

Birinci Dünya Savaşı döneminde faaliyet gösteren İngiliz ajanlarının sorgu tutanakları, rapor ve fotoğraflarının bulunduğu arşivler ilk kez kamuoyuna açıldı.

Birinci Dünya Savaşı'nın yüzüncü yıldönümü dolayısıyla Britanya Ulusal Arşivi'ne ait 150'den fazla dosya dijital forma alınarak açıldı.

Belgeler arasında Bolşevik Parti, Britanya Komünist Partisi ve İzci Dernekleri gibi kuruluşlar hakkındaki izleme raporları da bulunuyor.

Raporlarda adı geçen uluslararası siyasi şahsiyetler arasında Leon Troçki ve Vladimir İliç Lenin gibi Rus liderler de var.

Dosyalarda Amerikalı şair ve yazar Ezra Pound ve Alman işgali altındaki Belçika'da askerlerin hayatını kurtaran İngiliz hemşire Edith Cavell ile ilgili bilgiler de bulunuyor.

İngiltere istihbarat örgütü MI5'ın kamuoyuna açılan dosyalarında adı geçen casuslar arasında yazar Arthur Ransome ve Almanlar için çalıştığı suçlamasıyla kurşuna dizilen Hollandalı ajan Mata Hari de var.

Arşiv sorumlusu Dr. Stephen Twigge 'Açılan dosyalar Birinci Dünya Savaşı sırasında istihbarat servislerinin ülkenin güvenliğini sağlamakta ne kadar hayati bir rol oynadığını gösteriyor' diye konuştu.

BBC Türkçe

Kaynak: http://www.bbc.co.uk/turkce/haberler/...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın