Bir Yanda Özel Okulların Fiyatlarından Şikayet Edenler, Bir Yanda 1 Milyon Çocuğun Okula Gidememesi!
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Bir Yanda Özel Okulların Fiyatlarından Şikayet Edenler, Bir Yanda 1 Milyon Çocuğun Okula Gidememesi!
Türkiye'de artan hayat pahalılığı kurdaki yükselişle hız kesmezken, en çok çocukların hayatı bundan etkileniyor. Yetişkinlerin bir şekilde hayat standardı oluşturduğu ya da daha yaşlı kesimin enflasyon alışkanlığı olduğu ve geçmişten gelen hayat şartlarıyla bazı masraflardan muaf olduğu düşünülürse, şartlar gençler ve çocuklar için giderek zorlaşıyor. Enflasyondaki yükselişle özellikle aile bütçesinin temel harcama kalemlerindeki yük artıyor. Bu da eğitim alanında işleri zorlaştırırken, eğitimli gençlerin de işi zorlaşıyor. Enflasyonun çocukların eğitiminde rolü ve gençlerin iş sorunu gündemde kalmaya devam ediyor.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Enflasyonda yükseliş her kesimi etkilerken, gençleri daha çok etkiledi ancak insanlık tarihinde her dönem "nereye gittiği" merak edilen gençlik bu kesi bir yere gidemedi.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Oysaki alım gücü karşılaştırmasında eskiler enflasyonu daha iyi tanırken, refah düzeyi olarak daha yukarılarda kalmışlardı.
Gençlerin tek üniversite olması yetmezken, mezun olanların iş bulması da ayrı sorun!
2022 ikinci çeyreğinde, 15-24 yaş grubundaki 12 milyon 38 bin gencin yüzde 22,7'si olan 2 milyon 736 bin genç ne okuyor ne de çalışıyor.
Mimarlık mezunu Muhammet Çetin, mezun olduktan sonra 2 binden fazla iş başvurusu yaparken, iş bulamadığı için yüksek lisans yaptığını belirtti.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Sessiz sedasız köşesine çekilenler de var: Sessiz istifa gençlerde yayılıyor!
“Sessiz İstifa” gündeminde iş yerine aidiyetinde iş yerine kendini ait hissetmeyenler yüzde 33,5 olurken, kendini ait hissedenlerin oranı yüzde 18,5 oldu.
“Sessiz İstifa” sürecinde olan gençlerde bu durumun nedenlerinin başında “düşük maaş” geliyor.
Yüzde 45,2 ile araştırmaya en yüksek oranda katılım gösteren 18-24 yaş aralığında yüzde 64,1 sessiz istifa sürecinde ya da sürece yatkın olduğunu belirtti.
Sessiz istifa sürecinde olduğunu ya da bu sürece yakın olduğunu belirtenler içinde yüzde 68,6'i kadın olurken, ana neden iş-özel yaşam dengesi oldu. Erkeklerindeyse yüzde 58,7 olan oranda neden değişerek düşük maaş oldu.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Bir kanayan yara da parkta oynayıp, okula koşması gereken çocuklar!
Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) raporunda çocuk işçiliği, dünya genelinde de kanayan bir yara. Dünyada 79 milyonu ağır şartlarda, 160 milyon çocuk çalışıyor.
Türkiye’de İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) raporuna göre, 2022 yılının ilk sekiz ayında 14 yaş ve altı 18 çocuk, 15-17 yaş arasında da 30 çocuk/genç işçi hayatını hayatını kaybetti.
Acı gerçeklerle parası olan da yüzleşiyor. 2022’nin ilk 8 ayında özel okullarla ilgili 875 binden fazla şikayet yapılırken, şikayetler Ağustos'ta tavan yaptı.
Geçen yıl 21 bin TL olan okulun bu yıl 45 bin TL olmasıyla şikayet eden veli de var, kırtasiye ücreti için geçen yıl 4 bin öderken, bu yıl yüzde 95 bursa rağmen 8 bin 850 TL kitap masrafı bulunan da.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Kırtasiye ve servis fahiş hale gelirken, ek zam yapan okullar da var.
Enflasyonda ki artışla 🔥 hem içler acısı çocuk işçiler hem de okula gidemeyen çocuk ve gençlerdeki artış, gençlerin iş bulamaması, eğitimdeki bu masraflar hakkında siz ne düşüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım 👇
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın
asıl sorunumuz her çocuğun üniversite mezunu olmak zorunda olduğunu düşünmemiz. Bazı çocuklar berber, su tesisatçısı, araba tamircisi, esnaf olacak, olmalı d... Devamını Gör
yahu kollej okudum çalıştım üniversite okuyorum çalışıyorum universiteni bitirib de yine çalışacam ne zaman bu döngü bitecek hala bilmiyorum
insanca yaşamıyoruz işte. iyi ki çocuğum yok diyorum. hem masraflardan hem de eğitim kalitesinden dolayı.