onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Bir Taşla İki Kuş! Uygulamaya Başladığınız Anda Beyninizi Geliştirecek Olan 11 Aktivite

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Bir Taşla İki Kuş! Uygulamaya Başladığınız Anda Beyninizi Geliştirecek Olan 11 Aktivite

luna
18.07.2021 - 07:00

Hayatın monotonluğundan kurtulmak, yeni bir şeyler öğrenmek, yeni yerler keşfetmek gibi faaliyetlerle hem beyninizi hem de kendinizi geliştirebilirsiniz. 

Bir taşla iki kuş vurmak için sizi aşağıya alalım, keyifli okumalar!

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

1. Diğer el ve ayaklarınızı kullanın.

1. Diğer el ve ayaklarınızı kullanın.
www.sportiveturkiye.com

Beynimizin sağ lobu sol uzuvlarımızı, sol lobu ise sağ uzuvlarımızı kullanmamızı sağlar. Bu nedenle genelde sağ eli ve ayağınızı kullanıyorsanız şimdi biraz da sol el ve ayakları kullanmanın sırası... 

Yazı yazmak, dişlerinizi fırçalamak, yemek yemek, topa vurmak gibi aktiviteleri kullanmadığınız vücut yarınızla yaparak beyninizde yeni bağlantılar oluşturabilirsiniz.

2. Diğer duyularınızı harekete geçirin.

2. Diğer duyularınızı harekete geçirin.

Diğer duyularınızı geliştirecek yeni yollar bularak, beyninizin farklı yönlere dikkat etmesini sağlayarak beyinde yeni yollar oluşturabilirsiniz.

Örneğin gözünüzü kapatıp duş alarak dokunsal duyunuzu, farklı kokuları koklayarak koku duyunuzu harekete geçirebilirsiniz. Bu sayede günlük hayatımızın büyük çoğunluğunu oluşturan görme duyusu dışındaki duyularınızı harekete geçirmiş olacaksınız.

3. Sudoku, puzzle gibi faaliyetler yapın.

3. Sudoku, puzzle gibi faaliyetler yapın.

Beynimiz de aynı vücudumuz gibi çalıştıkça şekillenmektedir. Sudoku, puzzle, bulmaca, satranç ve başka çeşitli oyunlarla beyninizi zinde tutabilirsiniz. Böylece beynimizde yeni yolların inşa edilmesini sağlayarak beynimizin yeni durumlara yeni çözümler bulmasınız sağlayabilirsiniz.

4. Fiziksel egzersizler yapın.

4. Fiziksel egzersizler yapın.

Belki kulağa klişe gelebilir ama gerçekten fiziksel aktiviteler yapmanın kalp-damar sağlığına iyi gelmesi gibi birçok artısından birisi de beynimizde yeni hücreler oluşmasına katkıda bulunarak beynimizde yeni yolların oluşumunu sağlamasıdır.

5. Kelime dağarcığınızı genişletin.

5. Kelime dağarcığınızı genişletin.

Öğrendiğimiz farklı bir kelimeyi gün içindeki konuşmalarımızda kullanırsak, öğrendiğimiz kelimeler doğrultusunda farklı cümleler oluşturma ihtimalimiz de artar. Bu sayede beynimizde farklı farklı bağlantılar oluşur.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

6. Alışık olduğunuz mekanlara tekrardan bir göz atın.

6. Alışık olduğunuz mekanlara tekrardan bir göz atın.

Beynimiz çokça bulunduğumuz mekanlara tekrar tekrar göz atıp algılamaya çalışmaz. Bu yüzden o mekanlarda oluşmuş herhangi bir farklılık büyük ihtimalle sizin tarafınızdan fark edilmeyecektir. 

Ancak bulunduğunuz mekana tekrardan sanki ilk defa gelmişçesine davranırsanız eminiz farklılıkların olabileceğini göreceksiniz. Bu mekan eviniz, süpermarket veya kafe olabilir önemli olan sizin bu mekana bakışınız.

7. Yeni bir hobi edinin.

7. Yeni bir hobi edinin.

Bu hobi edinme durumu biraz klişe gelebilir ancak beyninizin gelişmesine çok önemli bir katkı sunmaktadır. Bazı hobileri elde edip öğrenmenin yolu biraz meşakkatli olsa da yeni bir müzik enstrümanı çalmayı öğrenebilir, örgü örmeyi, kanaviçe işlemeyi, ahşap boyamayı, koleksiyon yapmayı, fotoğraf çekmeyi bir hobi haline getirebilirsiniz.

8. Yeni bir dil öğrenin.

8. Yeni bir dil öğrenin.

Dil öğrenme süreci uzun bir süreçtir. Öncelikle öğrenmek istediğiniz dilin kültürünü, geleneklerini, toplum yapısını tanımanız, öğrenmeniz, alışmanız gerekir. Bu kadar ileri gitmek herkesin isteyeceği bir durum olmayabilir.

Ancak hoşunuza giden dilde kendinizi tanıtmaya yarayacak veya basit günlük konuşma ifadelerini öğrenmek bile beynimiz açısından çok faydalı olmaktadır.

9. Meditasyon yapın.

9. Meditasyon yapın.

Belki de meditasyon bu dönemlerde bireylerin kendilerine odaklanarak kendi hakkında yeni şeyler keşfedeceği öğreneceği ve şu ana kadar birikmiş iyi olmayan bazı düşüncelerden, olaylardan uzaklaşarak biraz da olsun kendisiyle baş başa kalabileceği bir alan yaratmaktadır. 

Meditasyon yapmak stres düzeyinin azalmasını, yeni pozitif ve açık düşüncelere sahip olmasını sağlayarak zihnin daha efektif çalışmasını sağlayacaktır.

10. Seyahat edin.

10. Seyahat edin.

Zihinsel haritalar oluşturmak için seyahat de önemli bir etkendir. Seyahat etmek insanlara gittiği ülkedeki şehir hakkında yeni yeni bir sürü şey öğrenmesi için bulunmaz olanaklar sağlar. 

Farklı bir kültürde yeni insanlarla tanışmak, yeni tarihsel alanları ve mekanları gezmek, yeni tatlar keşfetmek gibi yapabileceğiniz aktiviteler zihnimizi önemli bir düzeyde yeni bağlantılar oluşturmasını sağlayarak gelişmesine yardımcı olmaktadır.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

11. Nesnelerin işlevlerini artırın.

11. Nesnelerin işlevlerini artırın.

Bir nesnenin tek bir işlevi hiçbir zaman olmaz ancak bizler bazen bunu unutabiliyoruz. Nesnelere düşünebileceğimizden daha fazla işlev yükleyerek beynimizde yeni bağlantılar da oluşturabileceksiniz.

Çevrenizdeki bir nesnenin en çok kullanıldığı işlevinden başlayarak diğer işlevlerini aklınıza getirmeye çalışabilir, ardından da bu nesneye başka hangi işlevler yüklenebileceğini düşünebilirsiniz.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
4
1
1
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın