Bir Şeyleri Düzeltmek Sandığınız Kadar Zor Değil: Ruh Sağlığınızı Korumak İçin Gündelik Hayatta Rahatça Uygulayabileceğiniz 15 Taktik
Bugün Dünya Ruh Sağlığı Günü! Günün anlam ve önemine özel, gündelik hayatta ruh sağlığınızı korumak için uygulayabileceğiniz birkaç önerimiz var...
1. Güzel bir şekilde beslenin...
2. Sizi mutlu eden şeylere vakit ayırın...
Kimi zamanlar okul veya iş yoğunluğu nedeniyle kendimizi tamamen unutabiliyoruz. Aslında her gün en azından bir saat de olsa sevdiğiniz şeylere vakit ayırmak size iyi gelecektir. Bulmaca çözün, dans dersine gidin, enstrüman çalmayı öğrenin, bir bitkiyle uğraşın... Bunları tamamen kendiniz için yapın!
3. Daha gerçekçi hedefler belirleyin...
Yaşamak için bir amacınız olduğunda çok daha iyi hissedersiniz o yüzden de hedef belirlemek iyidir. Ancak hedefleriniz gerçeklikten uzaklaştıkça onları gerçekleştirme ihtimaliniz azalacağı için kendinizi hayal kırıklığına uğratırsınız. Bu nedenle hedeflerinizi çıtayı yavaş yavaş yükseltecek şekilde belirleyin.
4. Uykunuzu iyi alın...
Araştırma verilerine göre uykusunu iyi alamayan üniversite öğrencileri depresyona daha meyilli oluyor. Uykunuzdan verim alabilmek için uyku saatlerini düzenleyen uygulamalardan yardım alabilirsiniz. Ayrıca herhangi bir ışığın sizi rahatsız etmemesi için göz bandı kullanabilirsiniz. Unutmadan, uyumadan belirli bir süre önce telefonunuzu elinizden bırakmayı ihmal etmeyin.
5. Egzersiz yapın...
Bunun için saatlerinizi ayırmanıza veya spor salonuna gitmenize gerek yok. Telefonunuza yükleyebileceğiniz birçok egzersiz uygulaması bulunuyor. Vücudunuz güçlendikçe aynı zamanda ruh sağlığınız da güçlenecektir. Ayrıca egzersiz yapmak öz güveninizi ve konsantrasyonunuzu da artırır.
6. Rutinlerinizi değiştirin...
Monotonlaşan bir hayat sizi bunaltacağı için döngüye giren her şeyden kurtulmanızı öneririz! Tabii ki evinizi işinizi bırakıp dünya turuna çıkın demiyoruz. Ama her gün yürüdüğünüz güzergahı veya koltuğunuzun yerini değiştirebilirsiniz.
7. Duygularınızı ve yaşadıklarınızı yazıya dökün...
Öyle zamanlar gelir ki hiç kimsenin sizi anlamadığını düşünürsünüz ama bir şekilde de içinizi dökmeniz gerekiyordur. Böyle anlarda aklınızdaki her şeyi sansürsüz bir şekilde, tamamen olduğu gibi yazıya dökmeyi deneyebilirsiniz.
8. Alkol tüketimini azaltın...
Kötü hissettiğinde çareyi alkolde bulanlardansanız bu alışkanlığınızı değiştirmenizi öneririz. Alkol o an size tüm dertlerinizi unutturacakmış gibi hissettirse de alkolün etkisi geçtikten sonra çok daha kötü hissedersiniz. Bu nedenle sorunlardan kaçmak veya kaygı dolu bir anda rahatlamak için alkolü tercih etmeyin.
9. Profesyonel yardım için durumun kötüleşmesini beklemeyin...
Söz konusu profesyonel yardım almak olduğunda birçok insan nedense 'Henüz o kadar da kötü değilim' düşüncesine kapılıyor. Ancak yaşadıklarınızı yardım almak için yeterli mi diye tartmayın. Profesyonel yardım almak için perişan halde olmanıza veya travmalar yaşamanıza gerek yok. Yaşadığınız sıkıntılar günlük hayatınızı etkiliyorsa bir uzmandan yardım almak en sağlıklı karar olacaktır.
10. Telefonun 'Rahatsız Etme' modunu kullanın...
Nasıl ki tatile çıktığımızda mesajlara, e-postalara, aramalara ve sosyal medyaya daha az vakit ayırıyorsak günlük hayatta da bunu uygulamak size iyi gelecektir. Akşam belirlediğiniz bir saatten sonra telefonunuzu 'Rahatsız Etme' moduna alabilirsiniz. Bizden size öneri, akşam 10 ile sabah 7 arasında bu modu kullanabilirsiniz.
11. Arkadaşlarınızla iletişim halinde olun...
Yalnızca size iyi gelebilecek insanların etrafınızda olmasına izin verin. Bu insanlar ile yüz yüze görüşemediğiniz zamanlarda görüntülü veya telefonda konuşun, mesajlaşın. Bu kişilerle eğlenin, dertleşin, düşüncelerinizi paylaşın.
12. Gün içinde yapmakta iyi olduğunuz şeylere vakit ayırın...
Enstrümanla sevdiğiniz bir şarkıyı çalmak, ayna karşısında dans etmek, farklı makyaj tekniklerini denemek, bir konu hakkında deneme yazmak... Hangi işte iyi olduğunuzu keşfedin ve gün içinde onu yapmaya vakit ayırın. Böylece başarmanın verdiği hazzı tadarsınız ve kendinizi çok daha iyi hissedersiniz. Aynı zamanda öz güveniniz de artar.
13. Sosyal medyada fazla takipçisi olan insanlara özenmeyin...
Instagram'a girdiğimizde birçok kadının birbiriyle neredeyse aynı olduğunu görüyoruz. Gözümüzün önünde onlar olduğu için bir süre sonra kendimizi beğenmemeye başlıyoruz. Ancak sosyal medyadaki fotoğrafların neredeyse tamamının düzenlenmiş olduğunu hatırlatırız. Bu yalnızca güzellik standartları için değil, yaşam tarzları için de geçerli. Elbette birçoğunun hayatları vitrindeki yaşamlardan ibaret.
14. Boyama yapın...
Anksiyetenin sizi kemirip bitirmeye çalıştığı anlarda 20 dakikalık bir boyama seansı yaparak kendinizi rahatlatabilirsiniz. Zihninizi başka bir şeye yönlendirmek için karmaşık geometrik cisimlerin yer aldığı tasarımları boyamayı tercih edebilirsiniz.
15. Ve son olarak, insanlara yardım edin...
Yardım etmek yalnızca yardım ettiğiniz insana iyi gelmez, size de iyi gelir. Böylece dünyadaki yeriniz hakkında kendinizi daha iyi hissedersiniz. Bu amaçla ister çevrenizdekilere isterseniz de hayır kurumlarına katılarak insanlara yardım edebilirsiniz.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
bunları yapmak çok zor bir şey zaten ruh sağlığı bozulmuş insanlar için bunları yapabilen insanlar zaten normal insanlardır