Görüş Bildir
Haberler
Bir Dönem Müziği Walkman'de Dinlemiş Efsane Neslin Çok İyi Bildiği 13 Şey

Bir Dönem Müziği Walkman'de Dinlemiş Efsane Neslin Çok İyi Bildiği 13 Şey

Teknolojinin baş döndürücü hızı bizi hep en hızlısına, en şıkına yöneltse de ara sıra bugünlere nerelerden geldiğimizi görmekte yarar var. Bunların en uzun süre tahtta kalanlarından biri ise 1979'da piyasaya sürülen ve yıllarca teknoloji ve müzik severlerin arzu nesnesi haline gelmiş portatif kasetçalar, daha çok bilinen ismiyle walkman. İşte walkman vasıtasıyla müzik keyfine erişen neslin çok iyi bildikleri!

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Her şarkı değerlidir.

Çünkü şarkılar, eserler elle tutulur gözle görülür şeylerdi. Müzisyenlerin verdiği emekler dev veritabanlarında değil maksimum 2 saatlik band kaydında dinleyiciye ulaştırılırdı. Her şarkının değeri yüksekti.

2. Bu efsane nesil paylaşımın değerini daha iyi bilir.

Paylaşım derken tek bir parmak hareketiyle yapılan değil. Uğruna yol teptiğin, teyp başında saatlerini harcadığın plastik kutuları fiziksel olarak alıp vermek.

3. Albüm kavramı bugüne nazaran çok ama çok önemlidir.

Çünkü bir sanatçının şarkılarını dinlerken en çok beğenileni sıralamak, istediğin şarkıyı yüzlerce üst üste dinlemek gibi olaylar yoktur. A1 kodlu şarkıdan B kısmının son şarkısına kadar sevdiğin sanatçının eserlerini sonuna kadar, sindire sindire dinlerdin.

4. Çantada, dolapta, hatta cepte pille dolaşmak.

Belki şarj gibi bir derdin yoktu ama kendi enerji kaynağını yanında taşırdın. Pil bitmesin diye sevdiğin şarkıları dinleyebilmek için en özel anı beklerdin.

5. Pil azalınca radyoya dönmek

5. Pil azalınca radyoya dönmek

Yanında taşıyabildiğin şarkı sayısı sınırlı olduğu için veya pil daha uzun süre dayansın diye radyoya dönülürdü. Radyo istasyonlarının radyo istasyonu, DJ'lerin aileden biri gibi olduğu yıllardı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Pil azalınca şarkıların yavaşlaması

Belki bu taşınabilir kasetçalarların en büyük sorunuydu. Pilin gücünün azalmasıyla hareketli bir hiphop parçası bir arabesk şarkısına dönüşebilirdi.

7. Pil ısırmak

7. Pil ısırmak

Bu eylem ayakla tüp sallamak gibi milletimizin enerji sektörüne yaptığı katkılardan biri olabilir. Bilimsel açıklaması nedir bilemeyiz ama bu yöntemle pillerimizi bizi bir süre idare ederdi.

8. Kaset sarması

Bant sarması diye de bilinen olay para biriktirerek aldığınız kasetinizin sonu olabilecek seviyede bir sorundu. Daha sonraları 'anti-rolling' sistemi geliştirilse de bu yaraya pek de derman olamadı.

9. Orijinal albümlerin kendine has şıklığı

Kasetiniz orijinalse albüm kitapçıklarını incelemek, oradaki şarkı sözlerini okuyarak şarkılara eşlik etmek en büyük keyiflerden biriydi. Aynı zamanda kasetiniz de toza karşı korunurdu.

10. Walkman için emek sarfetmek.

Elektronik zımbırtılarımızı tek tıkla 12 taksite böldürmek aslında onları bizim gözümüzde biraz kıymetsizleştirebiliyor. Ancak walkman sahibi kişilere sorduğunuzda bu mucizevi cihaz ya yaz tatillerinde çalışırken biriktirilen parayla alınır veya bol takdirli karnelerimizin ve yeni yaşımızın mükafatı olarak verilirdi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Her yeni kasetin verdiği heyecan

Yine 'bilen bilir' temalı bir durum. Aldığınız kaseti ilk kez dinleyecek olmanın verdiği heyecan günümüzün teknoloji çılgınlığı ve doygunluğunda çok az şeyle boy ölçebilir.

12. O an çok kıymetlidir.

İçine işleyen şarkı sözünün gelmesini beklemek, replay olayı zahmetli olduğu için o gitar solosunu sonuna kadar hissetmek genç arkadaşlara biraz garip gelebilir.

13. Gecelerin dert ortağı

İnternetin yaygın olmadığı yıllar... Yatakta döne döne telefonla, tabletle, laptoplarla sabaha kadar vakit geçirme şansın yok. Hatta ileride böyle bir şeyin olacağı dahi aklında yok. Bu yüzden tutmayan uykunun en büyük dostuydu o zaman walkmanlerimiz. O hüzünlü şarkıyı yatak altında dinlerken kafasında klip çekenler, ilk aşkını düşünenler çok iyi bilir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
68
35
17
3
2
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
fafatara

Çocukluk ve ergenlik yıllardım :) Lise yıllarımda gecenin bi yarısına kadar Matrax dinlerdim peff , arada açıyorum eski tadını vermiyor.

Acilin

İki şarkı arasına sarma fonksiyonu olan teypler çıkmıştı CD çalarlardan az önce. Nasıl sevinmiştim.

yasin çakmak

bir de kasetlerin bir parçası vardı kırarsan yanlışlıkla üzerine kayıt yapma hatasından kurtuluyordun üzerine yeni bir kayıt için o bölüme bant yapıştırmak y... Devamını Gör