Görüş Bildir
Haberler
Bir Daha Hiçbir Şeyi Unutmamak İçin Yapmanız Gereken Basit Ama Etkili 10 Beyin Egzersizi

etiket Bir Daha Hiçbir Şeyi Unutmamak İçin Yapmanız Gereken Basit Ama Etkili 10 Beyin Egzersizi

GrskNly
19.12.2016 - 16:26

Ekşi Sözlük yazarlarından diesel1907'nin öğrenildiğinde ufku iki katına çıkaran şeyler başlığı altında ele aldığı bu entry'sini sizler için derledik.

Kaynak: https://eksisozluk.com/entry/50689774
İçeriğin Devamı Aşağıda

Gündelik hayatta yapabileceğiniz birkaç ufak değişiklik sayesinde beyin egzersizi gerçekleştirebilirsiniz ve beyninizin bazı yeteneklerini uzun süre muhafaza edebilmesini ve geliştirmesini sağlayabilirsiniz. İnsan beyni aynı kaslar gibi çalıştıkça gelişir, çalışmadıkça körelir. Her ne kadar 'beynimizin sadece %10'unu kullanabiliyormuşuz' geyiği uydurma olsa ve her insan beyninin tamamını kullanabiliyor olsa da beynin mevcut kapasitesi günden güne yükselip düşebilmektedir. Örneğin öğrenilen bir yabancı dil pratik yapmayınca unutulmaya başlanır ve pratik yaptıkça gelişir. Aynı zamanda şunu da eklemeliyim ki insan beyni bir bilgisayarın hafızası gibi dolup boşalan ve belli bir kapasitesi olan bir aygıt olmaktan çok öğrendikçe büyüyen (evet fiziksel olarak da) ve kullanımı azaldıkça küçülen (kapasite olarak da) bir organdır. 

Şimdi günümüzde akıllı telefon, akıllı fırın, akıllı x, akıllı y diye diye insanların akılları körelmeye başladı. Eskiden kafada veya kağıt kalemle yapılan işlemler şimdi tıklayarak veya ekrana dokunarak yapıldığı için eskisi kadar yoğun bir şekilde kullanılmayan beyinler de bazı şeyleri unutmaya başladı. Örnek vermek gerekirse bugün hemen hemen tüm telefonlarda mevcut olan GPS teknolojisi sayesinde insanlar artık adres ezberlemeyi, yol tarifini ve harita okumayı unutmuş durumda. Nasıl vücut geliştirirken vücudu normalde alışık olduğunun üzerinde bir ağırlığa tabi tutup daha sonra o vücudu ağırlığa uyumlu hale gelmeye zorluyorsak beynin jimnastiği de bu şekilde olmalıdır. Yani hoşumuza gitse de gitmese de, eğlenceli olsa da olmasa da bu isin içinde bazı zorlamalar olmalıdır. Şimdi bu söylediklerim kafa karıştırıcı olabilir ama örneklerden bahsettikçe ne anlattığımı daha iyi anlayacaksınız.

Egzersiz 1: Günlük hayatta çokça araba kullanan biriyseniz ve GPS'e bağımlıysanız GPS'i bir süreliğine hayatınızdan çıkartın.

Yola çıkmadan önce elinize fiziki bir harita alın ve şu anda bulunduğunuz yeri harita üzerinden bulun. Bundan sonra gideceğiniz yeri de harita üzerinden bulun ve bulunduğunuz yerden gideceğiniz yere doğru ulaşılabilecek en iyi şekilde rotanızı çizin. Daha sonra bu rotayı ezberlemeye çalışın. Rotanın tamamını bir bakışta ezberlemeniz zor olacaktır. Bu yüzden önce haritada çizdiğiniz rotaya bakıp hafızanızda fotoğrafını çekin, daha sonra döneceğiniz belli başlı cadde ve sokakları hatırlamaya çalışın. Yola çıktığınızda da gözünüz tabelalarda olsun ve aynı GPS öncesinde olduğu gibi tabelaları takip ederek varacağınız yere kadar varmayı deneyin. İlk seferde biraz zorlanacaksınız ve elinizde GPS gibi bir rahatlık varken belki de bunu yapmak istemeyeceksiniz, belki biraz başınız ağrıyacak ama birkaç seferden sonra bunu ne kadar rahat yapabildiğinizi, adresleri ne kadar kolay ezberleyebildiğinizi görüp şaşıracaksınız ve beyninizin kapasitesini arttırmış olacaksınız.

Egzersiz 2: Evinizden biraz uzakta, sürekli gittiğiniz mekanlardan birini düşünün.

Sonra evinizin önünde size birinin 'kardeş ben x'e nasıl gidebilirim' diye sorduğunu hayal edin. Diyelim ki İstanbul Maltepe'den Kadıköy'deki Yazıcıoğlu Pasajına gideceksiniz (hala o mekan duruyor mu bilmiyorum; en son 13-14 sene önce gitmiştim). Hayalinizde amcaya yol tarifi yapacaksınız. Bu tarifte 'x caddesine yürü, sola dön, otobüs durağından x otobüsüne bineceksin ve y durağında ineceksin' gibi toplu taşıma ile yürümeyi kombinasyon seklinde kullanabilirsiniz veya sırf arabayla/yürüyerek gidilebilecek bir rota da çizebilirsiniz. İnsanlar bazen sürekli gittikleri rotaları tarif etmekte bile zorlanıyorlar. Çünkü sürekli gidilip gelinen rota otomatikleşiyor ve aynı bisiklet sürülmesinin bir öğrenilmeden sonra unutulmaması gibi bu da unutulmuyor ama insan üzerinde düşünmeyince bunu gerçekleştirirken attığı adımları unutabiliyor. bu egzersiz bu konuda yardımcı olacaktır.

Egzersiz 3: Günlük hayatta yaptığınız toplama, çıkartma, çarpma, bölme gibi basit işlemleri kafanızda yapmayı deneyin.

Günümüzde gelişen teknoloji ve herkesin akıllı telefon taşıması yüzünden en basit dört işlem bile çoğu zaman makinelerle yapılmaktadır ve bu da insanların en basit işlemlerin bile nasıl yapıldığını unutmasına sebep olmaktadır. Ortaokul ve lisedeyken ezberlenen onlarca formülü hatırlamak bir yana, çoğu insan en basit bir toplama işlemi bile yapamaz hale gelmiş durumda çünkü beyinler bu konuda egzersiz almadığı için sürekli tembelleşiyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Egzersiz 4: Hiç yabancı diliniz yoksa yeni bir yabancı dil öğrenmeye çalışın.

Eğer herhangi bir yabancı dilde orta seviyedeyseniz o dilde film izlerken alt yazıyı kaldırın ve söylenenleri anlamaya çalışın. Evet zorlanacaksınız ve çoğu zaman sinir olacaksınız, belki filmin önemli bir kısmını anlamayacaksınız ama beyniniz rahata alışmadığı için zorlanacak ve vücut geliştirirken kaslara yapılan fazladan yüklemelerin faydası olduğu gibi beyniniz de zaman içinde kendisini normalde alışık olduğundan bir adım öteye atacak ve yabancı dili yavaş yavaş kavramaya başlayacaksınız. Filmleri alt yazıyla izlerken beyin tembel alışır ve öğrenmek için fazla kasmaz. Çünkü alt yazı her zaman orada olacaktır. Alt yazı kalktığı anda panikleyen beyin öğrenmek için daha çok çaba sarf edecektir ve alt yazı varken fark edilmeyen şeyler fark edilmeye başlanacaktır.

Egzersiz 5: Binali Yıldırım'ın malum sözlerini unutun ve imkanınız varsa bir programlama dili öğrenin.

Bir bilgisayar programı veya oyun yazmak zorunda değilsiniz ama bir programa dili öğrenip bazı basit işlemler yaparak beyninize kolay kolay başka yerde bulamayacağı bir egzersiz imkanı sağlamış olursunuz.

Egzersiz 6: Gerek anadilinizde gerek öğrenmekte veya öğrenmiş olduğunuz yabancı dillerde dil bilgisi, yazım kuralları, kelimelerin doğru okunuşu gibi şeyleri unutmamak için bol bol kitap okuyun.

Yazmayı öğrenmenin en kolay ve etkili yolu bol bol okumaktan geçer.

Egzersiz 7: Ikea mobilyası, lego gibi birleşip kurulabilen ürünler alın ve şansınızı deneyin. Yaratıcılığınızı konuşturun ve hata yapmaktan korkmayın.

Vücut nasıl bazı şeyleri düşe kalka öğrenirse beyin de böyle çalışır. Özellikle yaratıcılığın konuştuğu konularda yanlış yapa yapa öğreneceksiniz.

Egzersiz 8: Yaratıcılık demişken herhangi bir sanat dalını hobi olarak seçin ve bu sanat dalında bir şeyler üretmeye çalışın.

Bu sanat dalı resim olabilir, müzik olabilir, tiyatro olabilir veya şu anda aklıma gelmeyen herhangi bir dal olabilir. Bir resim sanatının inceliklerini öğrenmek, bir nota öğrenmek, bir tiyatro yoluyla hikaye anlatmayı öğrenmek hiç de küçümsenemeyecek beyin egzersizidir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Egzersiz 9: Günlük hayatta her gün aynı şekilde gerçekleştirdiğiniz şeyleri düşünün ve bunları nasıl farklı yollarla gerçekleştirebileceğinizi düşünün.

Temizlik yaparken deneme yanılma yoluyla keşfedeceğiniz bir teknik bu işi daha kolay yapmanızı sağlayacaktır ve bu beyninizi de daha önce alışık olmadığı şekillerde çalışmaya zorlar.

Egzersiz 10: Nasıl vücut geliştirirken en önemli konulardan biri dinlenmeyse beyni geliştirirken de aynı şey önemlidir.

Sürekli koşuşturma halindeyseniz ve ömrünüz stres yumağı şeklinde geçiyorsa yeni şeyler öğrenmeyi bırakın bunca koşuşturma içinde öğrendiğinizi bile unutabilirsiniz. Günde birkaç saati kendinize ayırıp dinlenmeyi ve rahatlamayı deneyin. Günlük uykunuzdan mecbur kalmadıkça taviz vermeyin.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
282
67
49
47
29
20
14
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın