Görüş Bildir
Haberler
Bir Çiftçi Tesadüfen Bulmuştu: Kırklareli'deki Tünel 1. Derece Arkeolojik SİT Alanı İlan Edildi

etiket Bir Çiftçi Tesadüfen Bulmuştu: Kırklareli'deki Tünel 1. Derece Arkeolojik SİT Alanı İlan Edildi

Kırklareli'de bir çiftçinin tesadüfen bulduğu ve yapılan incelemeler sonucu su temininin yanı sıra askeri amaçlı iletişim için kullanıldığı ortaya çıkan tarihi tünel, 1. derece arkeolojik SİT alanı olarak tescil edildi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kırklareli'de geçen aralık ayında Dereköy yolu üzerinde tarlasını traktörle süren çiftçi, büyük bir taşın altında derin bir kuyu olduğunu farkederek, durumu Kırklareli Kent Konseyi Çevre Meclisi Başkanı Göksal Çidem'e bildirdi.

7 ayrı girişi olduğu anlaşıldı

7 ayrı girişi olduğu anlaşıldı

Çidem, İstanbul'dan kente gelen Galeri Mağara Araştırma grubu üyeleriyle konuyu paylaştı. Grup üyelerinden İstanbul Teknik Üniversitesi öğretim görevlisi Hakan Eğilmez ile inşaat mühendisi Metin Albukrek, özel kıyafetlerle girdikleri kuyuda yaklaşık 1 saat süren incelemelerde bulundu. Ardından Kırklareli Müze Müdürlüğü uzmanlarıyla yeniden tünele giren araştırma grubu, yaklaşık 300 metre ilerleyen tünelin 7 ayrı girişi olduğunu belirledi.

Haberleşmede kullanılan kablo ve tellere rastlanıldı

Haberleşmede kullanılan kablo ve tellere rastlanıldı
İçeriğin Devamı Aşağıda

Ekipler, çökme tehlikesi bulunan tünelde ayrıca haberleşmede kullanıldığı değerlendirilen kablo ve tellere rastladı. Su yolu boyuncu yapılan incelemede, bacaların askeri onarım gördüğü, dönemin tuğla ve malzemelerinin kullanıldığı, orijinal bacalarında ise taş örgü sisteminin kullanıldığı belirlendi.

Tünelin ilk başta 1940'lı yılllardan kalma olduğu düşünülmüştü 👇

Roma'daki sistem burada da mevcut

Roma'daki sistem burada da mevcut

DHA'nın aktardığına göre, Helenistik, Roma, Bizans dönemlerinde şehre su sağlamak amaçlı zemin suyunu tonozlu tünel sistemiyle taşıyan kanat sisteminin ise Kırklareli su tünellerinde de mevcut olduğu belirlendi. Yaklaşık 400 metre hat boyunca su yolu ve tünellerinin daha sonra askeri amaçlı su temini ve haberleşme amaçlı olarak kullanıldığı da ortaya çıkarıldı.

Ve 1. derece arkeolojik SİT alanı ilan edildi

Ve 1. derece arkeolojik SİT alanı ilan edildi

Kırklareli Müze Müdürlüğü'nün başvurusu üzerine Edirne Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Tellakzade Mahallesi'nde bulunan su yolu ve tünellerinin 1'inci Derece Arkeolojik SİT Alanı olarak tescil edilmesine karar verdi.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
319
90
36
4
4
3
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Beste kafkar

Ülkenin taşı toprağı tarih

Murat Alaçam

çiftçi ayağına sıkmış maalesef devletimizde öyle bir kanun var ki belki de tek geçim kaynağı olan yerden faydalanamayacak. şimdi diyeceksiniz tarih. doğrudur... Devamını Gör

Seyfullah Masatlı

çiftçiye geçmiş olsun tarla beş para etmez artık