Binalar Yıkıldıktan Sonra: Bomonti Bira Fabrikası’nın Diyanet’e Tahsis İşlemi İptal
TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’nin tahsis işleminin ve yıkımın önünü açan İstanbul 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Korumu Bölge Kurulu’nun kararlarının iptali istemiyle açtığı davaları İstanbul 12’nci İdare Mahkemesi karara bağladı.
Diken'den Canan Coşkun'un haberine göre, mahkeme, söz konusu fabrikanın 19’uncu yüzyılda ilk yapılaşmasının başladığını, Cumhuriyet döneminde 20’nci yüzyılın ilk yarısına kadar devam eden büyük bir kompleksin parçası olduğunu hatırlattı.
'Korunması gerekir'
Fabrikanın kültür varlığı olarak tescillendiği, sahip olduğu hatıra, özgünlük ve nadirlik gibi değerler yönünden korunması gerektiği belirtildi. Fabrikanın ‘cami yaptırılmak üzere’ tahsisine ilişkin işlemin yapıların özgün karakterleriyle uyumlu olmadığını kaydeden mahkeme, farklı bir yapılaşmaya yol açacak olması nedeniyle tahsis işleminin hukuka uygun olmadığını ifade etti.
Kurul kararları da iptal
Aynı mahkeme, Bomonti Bira Fabrikası’nın depolarının yıkımına ilişkin İstanbul 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun kararlarını da iptal etti. Mahkeme, ‘tüm unsurlarıyla ayakta olan bir yapının bir raporla restorasyon da yapılacakken tamamen yıktırılarak yapıların özgün karakterlerini korumayan farklı bir yapılaşmaya yol açacak olması’ nedeniyle kararları iptal etti.
Yargı sürecinin devam etmesine karşın depolar geçen yıl temmuz ayında yıkılmıştı.
1890 yılında İstanbul’un Feriköy Mahallesi’nde kurulan Bomonti Bira Fabrikası ve binaları, 1998 yılında İstanbul 1 No’lu Koruma Kurulu tarafından ‘korunması gereken kültür varlığı’ statüsüne alınarak tescil edilmişti.
Tarihi Bomonti Bira Fabrikası’nın parçası olan eski malt binası, eski silo, eski arpa temizleme binası ve eski kazan dairesinin tahsis işlemi 10 Haziran 2013 tarihli ve 1355 sayılı başbakanlık kararıyla yapılmıştı.
Mescit, yurt, sergi salonu ve katlı otopark yapımı için Diyanet’e tahsis edilen Tarihi Bomonti Bira Fabrikası’nın depo binaları, İstanbul 2 No’lu Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun söküm izni ve Temmuz 2020’de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından düzenlenen yıkım ruhsatı ile yerle bir edildi.
Söz konusu projenin mimarı ise Halil Onur’du. Onur bundan önce de Topçu Kışlası ve yıkılan Emek Sineması’nın içinde bulunduğu Cercle d’Orient binasının proje mimarıydı.
Yorum Yazın
AMK bu diyanette her taşın altından çıkıyor
Bıktık caminizden artık yeter be, herşeyden çok cami var her yer cami yeter ya yeter! Bu diyanet bi boka yarar bi kurum olsaydı şu devirde hala götümü yıkadı... Devamını Gör
Diyanet kapatılmalı, devlet maaş ödeyen değil denetleyen olmalı ve seküler olmalı
Ayrıca bir çok ülkede rahipler devletten maaş almıyor cemaatten ne toplarsa bu sayede adamlar kiliselerine cemaat oluşturmak için çok uğraşıyor.Gelip diyanet... Devamını Gör