Görüş Bildir
Haberler
Yurt ve Mescit Yapılacak: Bomonti Bira Fabrikası'nın Tarihi Binaları Diyanet'e Devredildi

etiket Yurt ve Mescit Yapılacak: Bomonti Bira Fabrikası'nın Tarihi Binaları Diyanet'e Devredildi

Emre Ordu
03.09.2019 - 18:30 Son Güncelleme: 04.09.2019 - 09:43

Türkiye’nin ve İstanbul’un erken sanayi miraslarından biri olan Bomonti Bira Fabrikası’nın birer parçası olan taşınmazlar Diyanet’e tahsis edildi. Mimarlar Odası dava açmaya hazırlanıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1890 yılında Feriköy’de kurulan Bomonti Bira Fabrikası ve ona ait binaları 1998 yılında İstanbul 1 No’lu Koruma Kurulu tarafından “korunması gereken kültür varlığı” statüsüne alınarak tescil edilmişti.

Mescit, yurt, sergi salonu yapılacak

Mescit, yurt, sergi salonu yapılacak

Artı Gerçek'ten Rıfat Doğan'ın aktardığı bilgiye göre, İstanbul’un erken sanayi miraslarından biri olan tarihi yapıyla ilgili İstanbul 2 No’lu Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun aldığı kararla 1548 ada 9-10 parsel üzerinde bulunan Hazine Maliyesi’ne ait Bomonti Bira Fabrikası’nın birer parçası olan “Eski Malt Binası”, “Eski Silo”, “Eski Arpa Temizleme Binası” ve “Eski Kazan Dairesi” taşınmazlarının Diyanet İşleri Başkanlığı’na tahsisine onay verdiği ortaya çıktı. 

Kurul ayrıca 13 Haziran tarihinde aldığı kararla da mimar Halil Onur’un tescilli yapıların bulunduğu alana ilişkin hazırladığı ve içinde “mescit, yurt, sergi salonu ve katlı otopark” bulunan projeyi de uygun bularak, söz konusu taşınmazların söküm ve yıkımına da izin verdi.

Projenin arkasında Gezi Parkı'na yapılması planlanan Topçu Kışlası'nın mimarı var

Projenin arkasında Gezi Parkı'na yapılması planlanan Topçu Kışlası'nın mimarı var
İçeriğin Devamı Aşağıda

Mimar Onur, Taksim Gezi Parkı’na yapılması planlanan ancak kamuoyunda tepkilere neden olan “Topçu Kışlası” projesinin de mimarıydı. 

Kurul kararında şöyle dedi: 

“Yapılan görüşmeler sonucunda söz konusu Diyanet İşleri’ne tahsisli taşınmazlara ait Kurulumuzun 15 Mart 2019 tarihli kararı ile ek onaylı rekontrüksiyon projesi doğrultusunda söküm işleminin uygun olduğuna karar verildi.”

Mimarlar Odası koruma altında olduğunu hatırlattı

Mimarlar Odası koruma altında olduğunu hatırlattı

Tahsis ve yıkım kararı üzerine Şişli Belediyesi’ne bilgi amaçlı yazı yazan Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, Diyanet İşleri Başkanlığı’na tahsis edilen söz konusu taşınmazların Türkiye ve İstanbul’un erken sanayi miraslarından Bomonti Bira Fabrikası ile bir sanayi kompleksi oluşturan ve bu nedenle İstanbul 1 No’lu Koruma Kurulu’nun çeşitli kararlarıyla tescil ve koruma altına alınarak yıkımlarına izin verilmeyen yapılar olduğuna dikkat çekti.

Devir kararına karşı dava açacaklar

Devir kararına karşı dava açacaklar

Kararın yargıya taşınacağını belirten Mimarlar Odası “Geri dönüşü mümkün olamayacak uygulamalara mahal verilmemesi için özellikle sit alanlarında ve korunması gerekli kültür varlıklarının bulunduğu parsellerde ortak kültür mirasımızın gelecek kuşaklara devredilmesi konusunda anayasal ve evrensel sorumluluğu bulunan belediyenizin ilgi konusu hakkına yapılan işlemlerin durdurulmasını ve tarafımıza bilgi verilmesini önemle rica ederiz” dedi.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
593
224
92
49
28
25
19
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Sons of Anarchy

Fabrikalarımızı camiye çevirdiler :D

TruthorWhatever

18 yıllık akp iktidarının özeti...

Barkın Çetin

Ulan her yeri cami, yurt ve mescit doldurdunuz yeter artık amk ya yeter. Fabrika falan açın artık. Ülke yarağı yemiş hala daha dine yatırım yapılıyor.

Berkay Tezer

Ülkede okuldan, hastaneden, fabrikadan, askeri, bilimsel çalışmalardan, güvenlikten daha önemli dini yerler onlar için. Halk o camilerin minaresini kemirecek... Devamını Gör

Pasif Kullanıcı

Alkol ve sigaradan gelen vergilerle bira fabrikasını mEsCIt yaparak alkolun kötü olduğuna dair vaaz vermek...İyi kafaymış.