onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Bilmeniz Gereken Her Şey Burada! İdeal Kilo Nedir ve Nasıl Hesaplanır?

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Bilmeniz Gereken Her Şey Burada! İdeal Kilo Nedir ve Nasıl Hesaplanır?

Rana Şen
02.03.2021 - 06:45

Beden kitle indeksimiz bize her şeyi söylüyor! Boyumuza oranla ağırlığımızın normal olup olmadığını gösteren parametreye beden kitle indeksi deniyor. Unutmayın, eğer mevcut ağırlığınız idealin altında ya da üstünde ise ideal noktaya ulaşabilmek için izlenecek yol, kısa sürede fazla miktarda kilo kaybetmek ya da almak değil, adım adım sağlıklı kiloya ulaşmak ve bu düzeyi uzun dönemde korumaktır.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

İdeal kilo nedir?

İdeal kilo nedir?

İdeal kilo boyunuz ve cinsiyetiniz dikkate alındığında sağlıklı bir yaşam sürdürebilmeniz için gerekli olan kilodur. Esasen her ne kadar bir ideal kilo hesaplanmaktaysa da kilonuzun tam olarak hesaplanan ideal kiloyla aynı olması gerekmez. Asıl önemli olan kilonuzun normal kabul edilen değer aralığında olmasıdır.

Peki nasıl hesaplanır?

Peki nasıl hesaplanır?

Vücut ağırlığının boy uzunluğunun karesine bölünmesi ile hesaplanır. Sonuç olarak elde edilen değer yani beden kitle indeksi aşağıdaki aralıklarda değerlendirilmektedir.

Formülü basit!

Formülü basit!

Vücut ağırlığınızı, boyunuzun karesine bölüyorsunuz. Bunu sizin yerinize yapan algoritmalar mevcut.

Hesaplama sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.

0 - 18,4: Zayıf

Uzunluğunuza göre uygun ağırlıkta olmadığınızı, zayıf olduğunuzu gösterir. Zayıflık, bazı hastalıklar için risk oluşturan ve istenmeyen bir durumdur. Boyunuza uygun ağırlığa erişmeniz için yeterli ve dengeli beslenmeli, beslenme alışkanlıklarınızı geliştirmeye özen göstermelisiniz.

18,5 - 24,9: Normal

18,5 - 24,9: Normal

Kişinin vücut kitle indeksinin 18.5 ve 24 arasında hesaplanması yeterli ve dengeli beslenebildiği şeklinde yorumlanabilmektedir. Sağlıklı bir yaşam için ideal vücut ölçülerinde olabilme ve obezite riskinden uzak durabilme adına bu kilonun korunmaya çalışılması gerekmektedir. Bu düzlemde düzenli olarak günlük egzersizler yapılması ve sağlıklı beslenme alışkanlıklarının korunması yeterli olacaktır.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

25,0 - 29,9: Fazla Kilolu

Boyunuza göre vücut ağırlığınızın fazla olduğunu gösterir. Fazla kilolu olma durumu gerekli önlemler alınmadığı takdirde pek çok hastalık için risk faktörü olan obeziteye yol açar.

30,0 - 34,9: I. Sınıf Obez

Boyunuza göre vücut ağırlığınızın fazla olduğunu bir başka deyişle şişman olduğunuzun bir göstergesidir. Şişmanlık, kalp-damar hastalıkları, diyabet, hipertansiyon vb. kronik hastalıklar için risk faktörüdür. Bir sağlık kuruluşuna başvurarak diyetisyen kontrolünde zayıflayarak normal ağırlığa inmeniz sağlığınız açısından çok önemlidir.

35,0 - 44,9: II. Sınıf Obez

Obezite değerlerinin 35’in üzerine çıktığı vakalarda kişinin aşırı şişman olduğu ve kendi kendine bu durumu yenmesinin zor olduğu söylenebilmektedir. Zira bu kişilerde şişmanlığa dayalı bazı hastalıklar da gözlenmeye başlanmış ve mutlaka tedavi edilmesi gereken bir aşamaya gelinmiştir.

45,0 ve üstü: III. Sınıf Aşırı Obez

srv.onedio.com

Vücut kitle indeksi 45 ve üstünde olan kişiler için artık tıbbi uygulamalar, tedavi yöntemleri dışında bir seçenek yoktur. Kişinin aşırı kilolu olduğu gözle görülür bir durumdur. Böyle vakalarda obeziteyle birlikte kalp, damar rahatsızlıkları, diyabet, kolesterol, tansiyon sorunları yüksek perdede seyretmekte ve muhtemelen pek çok ilaç kullanılması gerekmektedir. Bu bakımdan şişmanlığın normal dışı bir durum olduğu, kişinin doğasına aykırı olduğu ve tüm metabolizmanın doğal işleyişine zarar verdiği unutulmamalı ve hastalıklar baş göstermeden önlemi alınmalıdır.

Uzmandan yardım almayı unutmayın!

Uzmandan yardım almayı unutmayın!

Kilonuzu korumaya çalışırken veya kilo almak-vermek istediğiniz zaman bir uzmandan yardım almanız gerektiğini, diyetisyen kontrolünde beslenme programı uygulamanız gerektiğini unutmayın. Şok diyetler ve kabul görmemiş tek tip beslenme şekillerinden uzak durun.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
14
9
2
1
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Hint Fakiri

İdeal kilonuzda olabilirsiniz ancak yağ oranınız yüksek olabilir. vücut kitle indeksim normal çıktı diye sevinmeyin hemen. :) başıma geldiydi oradan biliyoru... Devamını Gör