Görüş Bildir
Haberler
Bilimsel Araştırmalara Göre Kara Mizah Anlayışı Olan Kişiler Normalden Daha Zeki!

Bilimsel Araştırmalara Göre Kara Mizah Anlayışı Olan Kişiler Normalden Daha Zeki!

Kara mizah kimileri tarafından pek hoş karşılanmasa da, bilimsel verilere göre aslında büyük bir zekanın belirtilerinden olabilir.

Kaynak: http://link.springer.com/article/10.1...
İçeriğin Devamı Aşağıda

Biraz karanlık sayılabilecek bir espri yaptıktan sonra odadaki boş bakışlara maruz kalmış bir insansanız, bu araştırma sizlik.

Biraz karanlık sayılabilecek bir espri yaptıktan sonra odadaki boş bakışlara maruz kalmış bir insansanız, bu araştırma sizlik.

Cognitive Processing dergisinde yayınlanan yeni bir araştırmada bilim insanları, kara mizah anlayışının zeka belirtisi olduğuna dair sonuçlar yayınladı. Kara mizah araştırmada 'ölüm, hastalık, savaş gibi olayların yanı sıra genel olarak trajik ve üzücü olaylar üzerinden yapılan mizah olarak' tanımlandı.

Deney, 14 araştırmacı tarafından Viyana Tıp Fakültesi'nde gerçekleştirildi.

33 yaş ortalamasına sahip olan ve 76'sı kadın olmak üzere 156 kişiden oluşan katılımcılara, kara mizah içeren ve Uli Stein'ın 'Black Book' kitabından alınmış karikatürler okutuldu. Sonrasında her katılımcının IQ seviyeleri ölçüldü ve genel ruh halleri, agresiflik düzeyleri ve eğitim geçmişlerine dair sorular soruldu.

Tüm bu verileri inceleyen ekip, zeki olmak ile karikatürlerdeki mizahı anlayabilmek arasında sıkı bir bağ olduğunu ortaya çıkardı.

IQ seviyesi daha yüksek olan katılımcılar, karikatürlerdeki mizahları anladığını ve dahası, komik de bulduklarını belirttiler. Aynı insanlar, sinirlilik verilerinde de az sinirli kategorisine düşüyorlardı. Araştırmacılara göre bu, kara mizah seven insanların somurtkan ve sadizme yakın kişiler oldukları teorisinin tersini kanıtlayan bir sonuç.

IQ seviyesi ortalama düzeyde olan katılımcılar ise iki farklı kategoriye ayrılmış durumda.

İlk gruptaki kişiler hem ortalama düzeyde gerginliğe sahip olan, hem de karikatürlerdeki şakalardan orta düzeyde keyif alanlardı. İkinci grup ise karikatürlerden keyif almayan ve üst düzey gerginliğe sahip olan kişilerdi, ki bu da kara mizah seven kişilerin öfkeli ve gergin tipler olduğu iddiasının tam tersine işaret ediyor.

IQ ile kara mizah anlayışı arasındaki bağlantı, araştırmacılara göre bu tür şakaların "kompleks bir bilgi işleme süreci" gerektirmesinden kaynaklanıyor.

Kelime oyunlarına benzer şekilde, kara mizah esprilerini anlamak da bir miktar zihinsel egzersiz gerektiriyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bunun dışında kara mizah sevenlerin, karanlık konulara eğlenceli şekilde yaklaşabilme yeteneklerinin bulunduğu da belirtiliyor.

Bunun dışında kara mizah sevenlerin, karanlık konulara eğlenceli şekilde yaklaşabilme yeteneklerinin bulunduğu da belirtiliyor.

Bunu açmak gerekirse, bu tür bir şakayı takdir edebilmek için, şakanın savunduğu fikirden bir o kadar uzak olmanız gerekiyor. Böylece şakanın absürtlüğünü ve ani anlam kaymasını daha çabuk fark ederek, normalde bir arada olmayan sıra dışı bağlamları takdirle karşıladığımız belirtiliyor.

Özetle, kara mizah yapılan ve gülünen bir ortamdaysanız, büyük ihtimalle zeka seviyesi yüksek kişiler arasındasınız demektir.

O halde gülüp eğlenmeye devam. Bilimle ve neşeyle kalın!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
154
48
26
14
12
9
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Sertaç Gönültaş

kara mizah bir çift kol gibidir, herkeste bulunmayabilir

Burak

Yani buna gülen zeki mi oluyor? Zira hiç komik değik

Barış Buzluk

Tamam gençler ülkecek yüksek zekalı olduğumuz kanıtlandı ;)

Ugur Kendini Bil

zaten çılgınca şeyler yarattıklarından belli