Bilimin Karanlık Yüzü! Bilim Uğruna Yapılan Dünyanın En Korkunç ve Zalim Deneyleri
Standford Hapishanesi deneyi
İnsanların otorite sahibi olduklarındaki davranış değişikliklerini görebilmek amacıyla yapılan bu deney, 1971 yılında bir grup öğrencinin katılımıyla gerçekleştirildi. Hapishane ortamında grubun yarısına mahkûm, diğer yarısına ise gardiyan rolü verildi. 1 hafta bile dolmadan gardiyan rolündeki öğrenciler acımasız bir kişiliğe bürünürken, mahkûm rolündeki öğrenciler ise çaresiz bireylere dönüştüler. Bu beklenmeyen sonuçlar nedeniyle deneye vaktinden önce son verildi.
Bender’in deneyleri
Çocukların beyin kapasitelerinin değiştirilebileceğini savunan Bender farklı deneyler yaptı. Çalıştığı hastanede “Çocukluk Şizofrenisi” adı verdiği uydurma bir hastalık ile 98 tane çocuğu ailelerinden aldı, çalışmalarında kullandı. Bender, çocuklara zehirli ve uyuşturucu maddeler vererek beyin kontrollerini tamamen kaybetmelerini sağlıyordu. Bu sayede beyinleri yeniden programlayabileceğini düşünüyordu.
Milgram deneyi
Otoriteye itaat konusunu araştırmak isteyen Stanley'in bir deney tasarladı. Deneklere karşılarındaki kişi yalan söylediğinde önlerindeki düğmeye basıp şok vermeleri gerektiği söylendi. Fakat şok verilen kişiler aslında birer oyuncuydu ve şok mekanizması gerçek değildi. Denekler karşılarındaki kişilerin çığlıklarını, yalvarmalarını duymalarına rağmen düğmeye basmaya devam etti. İnsanlar otoriteye vicdanlarının karşısında durarak itaat gösterdiler!
Küçük Albert deneyi
Davranışçı kuramın temsilcilerinden Watson, 8 aylık bir bebek ile deney yaptı. Bu deneyde çocuğa beyaz tavşan korkusunu kazandırmak isteyen Watson, çocuk beyaz tavşan ile her karşılaştığında şiddetli bir ses verdi ve Albert ağlamaya başladı. Böylece Albert’in şiddetli ses korkusu, tavşan korkusuna dönüştü. Bu deneyden sonra beyaz ve tüylü her nesneden korkmaya başlayan Albert, bu travmadan mıdır bilinmez, 7 yaşında hayatını kaybetti.
David Reimer deneyi
Cinsiyet kimliklerinin doğuştan değil, çevre ile kazanıldığı düşüncesini kanıtlamak üzerine 8 aylıkken penisini kaybeden David Reimer ile bir deney yapıldı. Hormon desteği alan ve operasyonla vajinası olan David’in adı “Brenda” olarak adı değiştirildi. 14 yaşına geldiğinde yaşadığı sıkıntılar nedeniyle gerçekleri öğrenen David, eski kimliğine geri dönmek istedi. Fakat bu deney David’in 38 yaşındaki intiharı ile trajik bir şekilde sonlandı.
Uyum deneyi
Solomon Asch'in “Bireysel yargılarımız grup görüşlerinden etkilenir mi?” sorusunu araştırmak için tasarladığı deneyde odada 5 işbirlikçi ve 1 denek vardı. Uzunluk ölçüsü gibi nesnel sorularda bile deneklerin üçte biri gruba uyum sağlamayı ve bildiklerini görmezden gelmeyi tercih etti.

turkiyede eskilerden gelen bir alim imaji var. alim, okumus, murekkep yalamis kisi. eski devirlerde egitimin okumanin agirlikli olarak dini konular uzerine olmasindan da kaynaklanan bir durum, bir cesit ibadet gibi goruluyor. bu sebeble bilim insaninin evliya gibi veli gibi bir sey olmasi bekleniyor. dunyevi hirslardan arzulardan arinmis sadece ilmini bir cesit ibadet yapan kisi. ama akademisyenlerde sizin bizim gibi insan evatlari, aralarinda iyileride var kotuleride, en hirsli ahlaksiz politikacidan daha hirslilarida ve akademik literature ismini yazmak icin sizden bin tanesine benzin dokup yakmakdan zerre tereddut etmeyecek olanlarida.

kucuk albert beyne su toplanmasi sonucu olmus burda doktorun serefsizliyi kucuk cocuku tedafi etmeden topuklaamasi
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın