Görüş Bildir
Haberler
TV
Beyniniz Aynı Anda Kaç Farklı Diziyi Algılayabilir?

Beyniniz Aynı Anda Kaç Farklı Diziyi Algılayabilir?

Hande öçalan
12.06.2015 - 16:55 Son Güncelleme: 13.06.2015 - 09:30

Aynı anda pek çok karakter ve konu sunan dizileri bir arada izleyebilmek, izleyicinin zaman ve akıl yönetimine kalıyor. Ama izleyici bu sırada aslında hafızasının büyük bir kısmını zorladığının farkında olmayabiliyor. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Yakın zamanda dünyayı kasıp kavuran dizilerin başında gelen Game of Thrones'un bir Amerikalı hayranı, dizinin son bölümünü izlerken hissetiklerini, dehşet, neşe ve biraz da kafa karışıklığı olarak adlandırıyor. Dizinin hayranlarından bir başkası, Los Angeles'da yaşayan bir yapımcı ise; bölümün ardından kendini Wikipedia'ya ve çeşitli online istatistiklerin içine atıyor ve ana karakterler, ikincil ve üçüncül etkiler ve onlara bağlı konuk karakterler arasındaki bağları anlamaya çalışıyor. 'Belki de hepimiz bir avuç sakallı herifiz, bu yüzden kafamız karışıyor.'

Game of Thrones, karışık hikaye çözümlemeleri ve kalabalık karakter listesiyle izleyicilerin kafalarını bir hayli meşgul eden dizilerden sadece biri.

Orange Is the New Black, 20 karakterin üzerinde oyuncu kadrosuyla hapishanedeki kadınların kurmaca hikayesini anlatıyor.

Üçüncü sezonunu bitiren Orphan Black'de, başrol oyuncusu Tatiana Maslany, 6 farklı karakteri birden canlandırıyor, hepsi birer klon ve üstelik bu bir bilimkurgu hikayesi. Dizilere yeni başlayanlar, 'birkaç bölüm atlar izleriz, ard arda izler bitiririz gibi fantezilerle bazen neyin içine girdiklerinin farkında bile olamayabiliyorlar.

Hafızanın Sınırı Yok

Beynimiz, kaç dizinin kaç bölümünü ve içerdiği kaç karakteri hafızada tutabiliyor? İstediğimiz diziyi izleme konusunda teknolojik anlamda bir sıkıntı yaşamıyoruz evet ama beynimiz bu bilgilerin kaçını güncel tutabiliyor?

Bilim adamları bunda bir sınır görmüyor. Görselleştirilmiş veya herhangi bir bilgi, insan aklında güncel kalabilir, hatta bunların bir kısmını çoğu zaman günlük hayatımıza benzetip, alıntı yaparak da hafızamızda tutuyor oluyoruz.

Zaman zaman yaşadığımız 'şunun adı neydi', 'bu o çocuk değil mi' gibi tepkilerimiz ise son derece doğal, korkmamıza gerek yok. New York Long Island Stony Brook Üniversitesi Kavramsal Bilimler profesörü Richard Gerrig, “Bölümler ve karakterleri algılayıp bütün bilgiyle başa çıkabilmemizin, arkadaşlarımızın hayatlarıyla ilgili anlattıkları şeyleri dinleyip hafızada saklamaktan farkı yok aslında.' diyor. “Eski bölümlerden bir karakteri algılamanızla uzun süredir görüşmediğiniz kuzeninizi görmeniz de aynı durum.' diye ekliyor.

İnternet Hafızaya Büyük Destek

Online alıntılar ve Twitter yorumları hafızamızı ayakta tutmaya yardımcı olurken, yapımcıların vazgeçmediği bir yöntem de 'Geçen Bölümde Ne Oldu' klipleri oluyor.

Yayıncı kuruluşlar ve dijital gösterim organları da bu yönde izleyiciye yardımcı olmaya and içmiş görünüyor. Biten sezon klipleri, karakter analizi videoları ve 'gelecek bölümler' fragmanlarıyla izleyicinin hafızasındaki bilgiyi her zaman güncel tutmaya çalışıyorlar.

İnsan algısı ve hafıza üzerine çalışmalarla ilgilenen nörolog Jeffrey Zacks, deneklerine ardarda farklı kısa filmler izleterek, dizi benzeri bir tempoda, bölüm takibi, karakter isimleri ve oyuncu yüzleri hatırlama ve hikayeyi algılama üzerine testler yaparak istatiki sonuçlar elde etmeye çalışıyor.

Washington Üniversitesi profesörü Mr. Zacks de, örnek bir deneyimi eşiyle Orange Is the New Black izlerken yaşayanlardan ve diziyi şöyle algılamış: 'Bir takım birbirine benzeyen kadınlardan oluşan bir kadın topluluğu izliyoruz ve açıkçası bu dikkatimi oldukça dağıtıyor. Dolayısıyla sürekli araya girip soru sormak zorunda kalıyorum.'

"Keşke bölüm oynarken kenardan pencereler çıksa da seyirciye ne olup bittiğini anlatsa."

"Keşke bölüm oynarken kenardan pencereler çıksa da seyirciye ne olup bittiğini anlatsa."

Bir grup dikbaşlı bilim insanın bir atom bombası üretme süreçlerini işlediği kendi projesi 'Manhattan' için, Mr. Shaw'un düşüncesi: 'Biz yazar takımı olarak farkındayız ki seyirci kendini her daim açıklamaya muhtaç hissediyor. İnanın bazı zamanlar istiyoruz ki, bölüm oynarken kenardan pencereler çıksın ve ne olup bittiğini anlatsın. Hele ki bizimki gibi nükleer fizikle ilgili bir dizide yazarsanız.'

WSJ

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
12
6
3
3
1
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın

game of thronesun dizisine karışık diyorsanız kitabına bakmayın bile.(rahat 10 kat fazla karakter var.isimleri bir kez dahi geçmisleride katarsak bu sayı 3 ... Devamını Gör

Luci

Zaten bahsettiğiniz diziler öyle basit, kafa dağıtmak için izlenilecek diziler değil. Bazıları vardır, izlersin öyle uyumana yardımcı olsun diye fakat bunlar... Devamını Gör

Nuri Özdemir

survivor+game of thrones+leyla ile mecnun aynı anda izliyorum gülsem mi ağlasam mı şaşırsam mı kafayı yedim geçen gğn. bi ara bida yapcam :D