onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Behzat Ç. Yönetmen Koltuğunda: An/ Blink

Behzat Ç. Yönetmen Koltuğunda: An/ Blink

Batuhan
27.01.2016 - 13:31 Son Güncelleme: 27.01.2016 - 14:01

İnsanoğlunun gözetle(n)me arzusunu sorgulayan bir oyun: An/Blink. Behzat Ç. rolüyle hafızalarımıza kazıdığımız Erdal Beşikçioğlu yönetmen koltuğunda.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Hepi topu bir saatlik bir oyun. Ama çıkışta ‘Bu kadar mı yani?’ dedirtmiyor asla. Oyunu ‘iyi’ yapan 2 özelliği var benim nazarımda. Birincisi konusu. Son yıllarda sosyal medyayla daha da coşan ‘gözetleme/gözetlenme’ arzumuzu masaya yatırıyor oyun, ‘görünür olma’ arzusunun inceliklerine de dokunarak.

Bir kadın (Sezin Akbaşoğulları) ve bir erkeğin (Ahmet Rıfat Şungar) üzerinden şekilleniyor hikaye. Erkek tutucu bir aileden, hayattan kaçmış. Babasının gölgesinden kurtulmak, kendini ‘göstermek’, iyi bir gelecek kurmak için büyük şehre gelmiş. Kadın hayatta en sevdiğini, babasını kaybetmiş, boşlukta yuvarlanmakta. İşinden de yeterince ‘görünür’ olmadığı için kovulmuş yakın zamanda. Toplumda kendini ‘göstermeye çalışan’ bu iki karakterin yolu kesişiyor ve biz bir saatlik bu hikayeyi adını ve hangi ülkede/şehirde olduğununu bilmediğimiz iki karakterin anlatımından izliyoruz.

Fotoğraf: tatbikatsahnesi

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Sadece tiyatronun nimetlerinden yararlanılmıyor. Oyunu ‘iyi’ yapan ikinci sebep tam da bu aslında. Farklı bir yöntem denenmiş, sahneye kurulmuş beyazperdeden akan görüntülerle de destekleniyor hikaye. Karakterlerin travmatik geçmişlerine dair izleri bu videolarda görüyoruz örneğin. Ve aynı şekilde oyunun finali de sahne üstünde değil, perde üstünde yapılıyor. Burada iki ufak eleştiri kondurayım nazar boncuğu olarak: ‘Videolar daha kaliteli olsa daha iyi etki yaratırdı’ diye düşünüyor insan.

Fotoğraf: tatbikatsahnesi

Ses ve ışık konusunda da daha titiz bir çalışma gerekli. Özellikle oyuncuların hareketli olduğu bazı sahnelerde ışık oyuncuları yakalamakta zorlanıyor. Burada da iş sahne/perde arkasındaki isme, Erdal Beşikçioğlu’na düşüyor. İngiliz oyun yazarı Phil Porter’ın eserinden uyarlama bu oyun küçük eksikliklere rağmen Beşikçioğlu’nun namıdiğer Behzat Ç.’nin rejisör hanesine artı olarak yazılabilir. Bir de kadın karakteri canlandıran Sezin Akbaşoğulları’nın oyunculuk hanesine.

theMagger

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
54
15
3
2
1
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pasif Kullanıcı

O bizim için behzat c. ve değişmeyek hiç bir zaman erdal demeyeceğiz

Erich von Manstein

Erdal bakkal olur amirimiz olmaz