onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Balıkların Yoğun Üreme Alanıydı: Kıyıköy'de Yılda 300 Bin Ton Kapasiteli Kum Ocağına Onay Verildi

Balıkların Yoğun Üreme Alanıydı: Kıyıköy'de Yılda 300 Bin Ton Kapasiteli Kum Ocağına Onay Verildi

Batuhan
19.09.2018 - 14:18 Son Güncelleme: 19.09.2018 - 16:41

Kırklareli’nin Karadeniz kıyısındaki Kıyıköy’de, beş yılda 1 milyon 500 bin ton kum çıkarılması için yapılan ÇED başvurusuna onay verildi. Hacettepe Üniversitesi'nden Prof. Aydın Akbulut konuyla ilgili açıkladığı raporda, 'Faaliyet sonucunda oluşacak habitat kaybının balık türleri, yumurtlama alanı ve balıkçılığa olumsuz etkisi olacaktır' ifadelerini kullandı.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Hürriyet’ten Aysel Alp’in haberine göre, Kumport Liman Hizmetleri, 24 saat çalışma esasıyla inşaat için yılda 300 bin ton kum çekecek.

Kum çıkartılacak bölgede birçok balık türü mevcut.

Kum çıkartılacak bölgede birçok balık türü mevcut.

Şirketin valiliğe sunduğu ÇED başvuru dosyasında kum çıkarılacak alanda ekonomik olarak kullanılan balık türünün hem sayı hem de yoğunluk olarak yüksek olduğu vurgulandı. Kum çekilecek alanda kefal, kalkan, lüfer, tekir, dil, palamut, levrek, mezgit, hamsi, uskumru, vatoz, eşkina, sardalya, iskorpit, trakonya ve denizatı gibi türlerin bulunduğu raporda, proje alanında görülme ihtimali olan deniz memelilerinin ise yunus, mutur ve tırtak olduğu kaydedildi.

Çıkartılacak kumlar inşaat ve dolgu malzemesi olarak satılacak.

Çıkartılacak kumlar inşaat ve dolgu malzemesi olarak satılacak.

Dosyada, balıkların yumurtlama alanı olarak kullanılan bölgeden kumun nasıl çekileceği şöyle anlatıldı: “Trailing Suction Hopper Dredger gemi, çoğunlukla kum, kil, çakıl gibi gevşek malzeme çıkarılması için kullanılır. Bir ya da iki vakumlu tüpler deniz zeminine indirilir. Pompa sistemi yoluyla kum-su karışımı emilir ve kum haznesinde saklanır. Çıkarılacak kum geminin depo haznesinde depolanarak, faaliyet sahibine ait Kumport Limanı’na getirilecektir. Deniz kumu yol inşaatı vb. inşaat malzemesi ve dolgu malzemesi olarak satılacaktır.”

Prof. Aydın Akbulut: "Balık türleri, yumurtlama alanı ve balıkçılığa olumsuz etkisi olacaktır"

Prof. Aydın Akbulut: "Balık türleri, yumurtlama alanı ve balıkçılığa olumsuz etkisi olacaktır"

Proje alanının Kıyıköy’e 7.5 kilometre, Çilingöz Evlerine 2.4 kilometre ve kıyıdan 1.5 kilometre uzaklıkta açılacak kum ocağının balıkların yumurtlama alanlarına ve balıkçılığa etkisini Hacettepe Üniversitesinden Prof. Aydın Akbulut raporladı. Raporda şunlar yer aldı:

“Proje 9.97 hektarlık ruhsat sahasının balık türlerinden, ulusal ve uluslararası sözleşmelere göre koruma statüsüne sahip türler bulunmasına karşın endemik olarak nitelendirilebilecek bir tür bulunmamaktadır. Planlanan faaliyet alanındaki kum çekim sahaları balıkçılık açısından uygun alanlardır. Tarama çalışmalarının yapılacağı kesimlerde ergin balıklar, küçük balık yavruları ve larvaların gözlenmiş olması; bölgeyi üreme, beslenme ve barınma amaçlı kullandıklarını göstermektedir. Faaliyet sonucunda oluşacak habitat kaybının balık türleri, yumurtlama alanı ve balıkçılığa olumsuz etkisi olacaktır. Bu alanlar, tüm Trakya Karadeniz için biyolojik açıdan sadece küçük alanda etki gösterecektir.”

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

"Balıkçılar yakın yerlerde yakalama faaliyetlerini sürdürebilir"

"Balıkçılar yakın yerlerde yakalama faaliyetlerini sürdürebilir"

Raporda sucul canlıların yakınlardaki diğer habitatlarda varlıklarını sürdüreceği belirtilerek şunlar kaydedildi: “Balıkçılar da yakın yerlerde yakalama faaliyetlerini sürdürebilecekleri alanları rahatlıkla bulabileceklerdir. Proje sahasının doğu kesimlerinden başlayarak Bulgaristan sınırına kadar benzer nitelikli sahaların bulunması, başta balık türleri olmak üzere tüm sucul canlıların ekolojik isteklerini karşılamak için yeterli denizel habitatların var olduğunu göstermektedir.”

"Ekosistem kendini bir yılda toparlayacak"

"Ekosistem kendini bir yılda toparlayacak"

Rapora göre deniz ekosistemi içerisinde kum çekimi yapılacak çalışma sahalarında gerçekleştirilecek olan dip taraması ve kazıma çalışmaları sonucu, alanda bulunan bağlı algler, planktonik organizmalar, bentik canlılar, makrofitler ve balık türleri işletme sırasında bir etkiye maruz kalacak; ancak bir yıllık süre sonunda, deniz ekosistemi kendisini toparlayarak eski dinamik yapısına kavuşacak.

Yaşanan gelişmeler sonrası sosyal medyadan da tepkiler geldi...

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
126
77
31
4
3
2
1
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
RedMOON

Sikmediğiniz bir kulağımızın arkası kaldı adeta

H.Y

İstanbulda yaşadığım için sık sık gittiğim yerlerden biriydi burası. Diğeri de İğneada. İğneada'ya da sıra gelir yakında. Korkarım ki yatak odama ağaç dikip,... Devamını Gör

H.Y

Kürtaj dedenin kulaklarını çınlataym burdan. Memleket elden gidiyeah sen ne kadar tapsan da, uçak bilimci, sosyolog, ekonomist, tarihçi, uzay mühendisi ve bi... Devamını Gör

Başar Demirsoy

Hatırlatayım: 1999 depremiyle ortadan kaybolan müteahhid Veli Göçer'in yaptığı bütün binaların yıkılma nedeni inşaatlarında deniz kumu kullanılmasıydı.

H.Y

Ve aynı Veli Göçer şu anda inşaat işine geri döndü. Memleketin özeti.