Görüş Bildir
Haberler
Bakan Koca, 'Virüs Eski Gücünde Değil' Dedi; Prof. Mehmet Ceyhan'dan İtiraz Geldi

Bakan Koca, 'Virüs Eski Gücünde Değil' Dedi; Prof. Mehmet Ceyhan'dan İtiraz Geldi

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kovid-19 pandemisinin eski günlerdeki gücünde olmadığını söyledi, Prof. Dr. Mehmet Ceyhan ise bu sözlere karşılık 'Endişeye gerek yok, virüs eski gücünde değil şeklinde açıklamalar ve önlemlerin kaldırılması ciddi sonuçlar doğurabilir' uyarısında bulundu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bakan Koca, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleştirilen Giresun’daki toplu açılış töreninde şunları söyledi:

“Artan vaka sayılarının sizi ürkütmemesini Sağlık Bakanınız olarak en yüksek sesle söylüyorum; endişe etmeyiniz, hastalık eski günlerindeki gücünde değil. Grip olan vatandaşlarımızın sayısını günlük olarak ilan etsek benzer manzaralarla karşılaşacağız. Gripten kaybettiğimiz vatandaşlarımızın sayısını günlük olarak açıklasak salgından farklı olmadığını göreceğiz. Müsterih olunuz, en kötü günler geride kaldı.”

Ceyhan: 'Gerçekten endişeye gerek yok mu?'

Ceyhan: 'Gerçekten endişeye gerek yok mu?'

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan ise Koca'nın sözlerini Twitter'dan değerlendirdi.

'Gerçekten endişeye gerek yok mu?' diye soran Ceyhan, şunları söyledi:

'Endişeye gerek yok, virüs eski gücünde değil şeklinde açıklamalar ve önlemlerin kaldırılması ciddi sonuçlar doğurabilir.

  • 1) Hukuki sorunlar: COVID 19 ölümleri önlenebilir ölümlerdir. Aşı önerdik ama yaptırmadı demek, kısıtlamaları kaldırmanın doğurduğu sonuçları ortadan kaldırmaz. Önceki yıllara ait; aşı olmadığı için hayatını kaybettiği veya sakat kaldığı iddiasıyla kişiler ve aileleri tarafından açılmış çok sayıda tazminat davası vardır. Sağlık Bakanlığı’nın ve Bilim Kurulu’nun Hukuk Kurulu’ndan görüş alması uygun olacaktır.

  • 2) Etik problemler: Salgını kendi haline bırakmak, alınabilecek bütün önlemleri almamak her gün 200 ölüme ve yaşayanlarda çok sayıda sakatlığa yol açmaktadır. Ekonomik ve sosyal gerekçeler, sağlığın önüne konamaz. İnsanlığın birinci hakkı sağlıklı yaşamaktır.

  • 3) Ekonomik problemler: önlemleri azaltıp, salgınla hastanelerde savaşmak, önlemleri azaltmaktan çok daha pahalıdır.

  • 4) Tıbbi problemler: Omicron geçirenlerde uzun sürede hangi sorunların ortaya çıkacağını bilmiyoruz. Ciddi kalp damar ve sinir sistemi sorunları gelişebilir.

  • 5) Epidemiyolojik problemler: omicron’un son varyant olduğunun ve salgının toplumsal bağışıklık oluşturacağının garantisi mi var? Bazı ülkelerde vaka sayılarının azalmaya başlaması salgının biteceğini göstermez. Şimdiye kadar 4 dalga yaşadık. Her dalganın bir iniş kolu vardı. Pandemi bitiyor dediler, bitti mi? İki kez aynı virüsle, iki kez de yeni varyantlarla dalgalar yaşandı. Virüsun bulaşını bu kadar kolaylaştırırsak, yeni varyantların gelişmesi de kolaylaşacaktır.

  • 6) Pandeminin geleceği ile ilgili problemler: vaka sayısının saptayamadıklarımızla birlikte çok yüksek olduğunu, ancak virusun kalıcı bağışıklık bırakmadığını biliyoruz. Pandemi devam ettikçe halka moral vermek için durumun iyi olduğunu söylemek insanların daha uzun süre hastalıkla ve ölümle birlikte yaşamasına, yakınlarının kaybına, endişeyle beklemelerine yol açmaktadır.

Umarım bu yaklaşımı yeniden değerlendiririz.'

👇

👇
İçeriğin Devamı Aşağıda
İçeriğin Devamı Aşağıda
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
43
11
5
5
2
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Tek Ton

mehmet ceyhan karanlık bir adam corona çıktığından beri televizyonlarda asla farklı görüşe farklı bilim insanlarına söz verilmedi tartışma yaptırılmadı hep b... Devamını Gör

deserteagle

Adam gidin pfizer aşısı mı olun diyor? Hayır. Hangi amaçla suçlama ihtiyacı duyuyorsun? Adamın söyledikleri son derece doğru. Açıkçası ben salgından hiç yoru... Devamını Gör

Halil Değerli

Reis ve avanesi konuştukça cehennem ateşi harlanıyor.... ..... 😠🤪😡

Pasif Kullanıcı

Komplo Teorisyenleri haklıymış. Kalbini kırdığım varsa özür diliyorum. Pandemi değil bu plandemi