Bakan Kılıç'tan Dopinge Sıfır Tolerans
Bakan Kılıç'tan Dopinge Sıfır Tolerans
Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, doping maddelerine narkotik maddeler gibi davranılması gerektiğini belirterek, 'Bu maddelerin ticaretini yapanlara yönelik cezalar veya bunları sisteme sokmaya çalışanlar, narkotik muamelesi görmeliler' dedi.
Dünya Anti Doping Ajansı'nın (WADA) Polat Renaissance Otel'de düzenlediği 'Bilim ve Araştırmalar Sempozyumu'nda konuşan Kılıç, doping maddelerine narkotik maddelermiş gibi davranılması gerektiğini kaydederek, 'Burada 'gibi' kelimesinin altını çiziyorum. Bu maddelerin ticaretini yapanlara yönelik cezalar veya bunları sisteme sokmaya çalışanlar, narkotik muamelesi görmeliler. Çünkü sonuç olarak, o kadar da hızlı olmasa da, bu maddeler narkotik gibi olacaklar. Vücudunuza zarar verecekler, ruhunuzu zedeleyecek. Eğer fazla dozda kullanırsanız sizi öldürebilir bile. Yani fark nerede? Bunu gerçek bir tehdit olarak göreceğimiz bir düzlemde ele almalıyız' diye konuştu.
Akif Çağatay Kılıç, doping maddelerini kullananların neyle uğraştıklarını bilmeleri gerektiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:
'Bu sadece performansınızı arttıran ama yakalandığınızda başınıza bela açan bir ilaç değil. Eğer bu sizin vücudunuza zarar veriyorsa, sizin saygınlığınızı zedeliyorsa size bir insan olarak zararlıysa hatta bu yüzden ölebiliyorsanız, bu mümkün olan en yüksek cezayla cezalandırılmalıdır. Geçmişte bazı şeyleri hasır altı etmiş olabiliriz, görmezden gelmek istemiş olabiliriz ancak şimdi sizi yakalayacağız ve bunun için cezalandıracağız. Şu çok iyi anlaşılmalıdır ki doğal olmayan hiçbir sonuç tolere edilmeyecektir. Bu kadar basit. Aradan birkaçı kaçmış olabilir, eninde sonunda yakalanacaklar. Çünkü bir yerde hata yapacaklar.'
'Bunun etkilerini ömür boyu görürsünüz'
Bu problemi sağlık meselesi olarak gördüğünü anlatan Bakan Kılıç, 'Tabii ki bu maddeleri sağlayanlar, kullananlar ve bu işi organize edenler var. Bunların hepsine ayrı, ayrı eğilmemiz gerekiyor olabilir. Ancak sonuçta bu işin ucu tıbbi bir meseleye çıkıyor. Çünkü bir kez kullandınız mı bunun etkilerini ömür boyu görürsünüz' dedi.
'Genç yaşlarınızdayken, üstünüzde herhangi bir etkisi yokmuş gibi gelir ya da kendinizi bu kullandığınız maddelerin etkilerine karşı yenilmez görebilirsiniz' diyen Kılıç, şunları kaydetti:
'Bizim karşı koymak zorunda olduğumuz mantalite tam da bu. Öncelikle bu maddeleri kullananların, bir zayıflık göstererek başarı beklentisiyle bir kısa yol tercih edenlerin, ne yaptıklarının farkında olmaları gerekiyor. Bu noktalar üzerinde birlikte çalışmamız gerekiyor. Birbirimizi suçlamak kolay ama asıl olan birbirimizi anlayıp, çalışmak. Sonuçta günün sonunda baktığımızda bu durumdan etkilenen bir insan hayatı.'
'Kafamızı kuma sokmaya gerek yok'
Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, sporun bir endüstri haline geldiğine işaret ederek, 'Finansal gelirlerin birincil öneme sahip olduğu bir endüstri. Kafamızı kuma sokmaya gerek yok. Her zaman sistemi kandırmaya çalışanlar olacaktır. Onlar kaçmaya siz de yakalamaya çalışırsınız. Ancak anlamalıyız ki sporun ekonomik değeri aşırı yüksek. Çok büyük bir hacme sahip. Ne zaman bu yarış başlar, tekerlek dönmeye başlar, kimsenin ismini vermek istemiyorum ama uluslararası bilinirliği olan büyük yarışmalara katılırsınız, büyük saygı duyulan organizasyonlarda bulunursunuz ama sonra o sarı forma hakkında başka şeyleri konuşursunuz. Buraya geldiğimizde kimse 'onun gibi olmamalı' diye bahsederiz' ifadelerini kullandı.
Sporda başarının sadece performansla ölçüldüğünü dile getiren Kılıç, 'Belki biz büyük bir hata yapıyoruz, spor dünyası olarak. En önemli olan şey ne? Sonuçlar. En önemli ödül ne? Altın madalya. Bir slogana göre ikinciye yer yok. Belki bu anlayışın üzerine de eğilmeliyiz. Tabii ki kazanmak ve başarı önemli ama gerçekten denemiş, gerçekten çok çaba sarf etmiş insanlar için ne yapıyoruz Peki sonuçlara bakılınca çok başarılı olmayan ama saygınlığını korumayı başarmış ikinci, üçüncü gelmiş sporcular için ne yapıyoruz? Bence bu insanlar bizim rol modellerimiz. Çünkü yoldan çıkmadılar. 'Bu insanları daha bilinir kılmak için ne yapabiliriz' diye sormamız gerekiyor' şeklinde konuştu.
Akif Çağatay Kılıç, Gençlik ve Spor Bakanı olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti
'Gençlik önce geliyor. Yurtlar da bakanlığa bağlı ve 350 bin öğrenciyi ağırlıyoruz yurtlarımızda. Gelecek sene 400 bin gibi bir rakama ulaşacağız. Yaptığım şey ise bu rol modellerini öğrencilerle bu yurtlarda çeşitli vesilelerle bir araya getirmeye çalışmak. Altın madalyayı almış olup olmamasına bakmadan ama çok saygın atletleri, sporcuları da içeriyor. Öğrenciler onları bilmeyebilirler. Çünkü sporda meşhur bir başarıya ulaşamamış ama gerçekten iyi yerlere gelmiş insanların uzun bir listesi var. Ancak hayatlarında başardıkları birçok şey var. Öğrencilere hikayelerini anlatıyor. Bence çok büyük bir başarıya ulaşmasa da doğru bir hayat yaşamış insanları da desteklememiz gerekiyor.'
'Hiç toleransımız yok'
Sempozyumda 'İstanbul kuralları' olarak hatırlanacak sonuçlara ulaşılacağına inandığını kaydeden Bakan Kılıç, sözlerini şöyle tamamladı:
'Bence Türkiye'nin son dönemde dopinge karşı gerçekleştirdikleri için hakkı teslim edilmeli. Her şeyi temizlediğimizi, her sorunumuzu hallettiğimizi söyleyecek değilim. Ancak ülkemizde sporun bu hastalıktan temizleneceği mesajını çok net bir şekilde verdik. Bu bizim hedefimiz ve bu yönde çalışıyoruz. Bu noktada hiç toleransımız yok. Temiz bir spor için inatçı takibimiz muvaffak olacak. Neredeyse profesyonel seviyede futbol oynamış, sporda çok aktif bir Cumhurbaşkanı ve bir akademisyen olarak gençlerin eğitimine büyük önem veren bir Başbakanımız olmasının avantajı var. Ben de açıkladığım konulardaki çalışmalarımızı sürdürmek için tüm direktifleri aldım.'
Sporx
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!