Bahçeli'den Erdoğan'a: 'Çankaya Fanusu Saray Kapanının Panzehridir'
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli Twitter hesabında, cumhurbaşkanlığı makamına dair kullandığı ‘Çankaya fanusu’ ifadesine açıklık getiren paylaşımlar yaptı.
Twitter hesabından yaptığı açıklamalarda “Çankaya fanusu saray kapanının panzehridir” diyen Devlet Bahçeli, “Şahsen dediğim fanustan kaçanlara, yerlerini ve yapmaları gerekenleri hatırlatmaktır. Bundan gocunmak, rahatsız olmak anlamsızdır” yazdı.
Çankaya'yı binlerce yıllık Türk devlet geleneğinin simgeleştiği tarihi bir emanet olarak niteleyen Bahçeli Erdoğan'ın Çankaya'ya dönmesinin faydalı olacağını vurguladı.
Bahçeli, geçtiğimiz günlerde gazeteci Ahmet Hakan'a bir röportaj vermiş ve Erdoğan Saray'dan çıkıp, Çankaya fanusunun içine girmelidir demişti.
Bahçeli'nin mesajları şöyle:
Tweetlerine iftar sofralarının manevi bir mükafat olduğunu belirterek başlayan Bahçeli, 'Bir lokma ekmek için el açan yavruları, kadınları, ihtiyarları, kısacası tüm mazlumları hiç unutmayalım' dedi.
'Ruhumuzun fanusunda özenle muhafaza ettiğimiz ve üzerine titrediğimiz milli ahlak ve değerlerimiz geçmişin müjdesi, geleceğin mukaddimesidir.
Fanus demişken, yine yanlış anlayanlar, yine saptıranlar ve fıtratına göre yorumlayarak alınganlık gösterenler çıkabilir. Ama ne yapayım?
Hatırlarsanız bir gazeteyle yaptığım röportajda aynen şöyle dedim: Sarayı terk etmeli ve Çankaya fanusuna girmeli Peki kim? Siz biliyorsunuz!'
'Fanus; süslü, ayaklı fener demektir. Yine Fanus; değerli eşyaları tozdan korumak için üzerlerine kapatılan yarım küre biçimindeki cam kaptır. Çankaya Fanusu, binlerce yıllık Türk devlet geleneğinin simgeleştiği, toplandığı ve özümsendiği tarihi bir emanettir.
Çankaya Fanusu, kurtuluş mücadelesinin neticesinde kurulan milli ve üniter Türk devletinin namus ve haysiyet sancağıdır. Bu fanus çatlarsa, tarihsel süreklilik kopar. Bu fanusa saygı duyulmazsa Türk-İslam asırlarının kutlu hatıraları teker teker buharlaşır. Şahsen dediğim fanustan kaçanlara, yerlerini ve yapmaları gerekenleri hatırlatmaktır. Bundan gocunmak, rahatsız olmak anlamsızdır.
Çankaya fanusu saray kapanının panzehridir. İnsanı ferahlatır, aklını başına getirir, huzura erdirir, ufkunu değiştirir.'
'Öfke, tamah, haset ve hıyanetten kurtuluş için fanusun şifasına, fanusun marifetine ihtiyaç vardır. Benden söylemesi. Ne güzel de söylemiş H.Bektaş Veli; Muhabbet ne zaman cana değdi, can dirildi. Akla uygun geldi, geleni gideni anladı. Can marifetle dirilir. Dirilmek ve yeniden doğmak isteyen düne baksın, dünüyle hesaplaşsın.'