Görüş Bildir
Haberler
Ayrılık Acısını Bir Tek Çeken Anlamıyormuş: Bilim Adamları Ayrılığın Beyne Etkisini Açıkladı!

Ayrılık Acısını Bir Tek Çeken Anlamıyormuş: Bilim Adamları Ayrılığın Beyne Etkisini Açıkladı!

Rinascita
29.06.2017 - 15:31

Ayrılık acısını bir tek çeken anlar a dostlar. En azından bize söylenilen hep bu yöndedir. Ama yapılan çalışmalara göre, yalnızca çekenler değil, bilim adamları da yaşadığımız acıyı anlıyor. Ayrılık durumunda beynimizin nasıl etkilendiğine dair araştırmanın detaylarını sizler için Attn'den derledik.

Kaynak: https://www.attn.com/stories/17869/wh...
İçeriğin Devamı Aşağıda

Bilim adamları aşk acısının vücutta yarattığı etkileri araştırmaya başladılar.

Kolombiya Üniversitesi 2011 yılında, son altı ay içerisinde istenmeyen ayrılıklar yaşayan insanların beyin taramalarını incelediler.

Çalışmaya göre, katılımcıların beyinleri eski sevgililerinin fotoğraflarını gördüğünde tepki vermeye başlıyor ve kollarında bir sıcaklık oluşmaya başlıyor.

Buna karşın aynı katılımcılar arkadaşlarının fotoğraflarını gördüklerinde aynı tepki oluşmuyor. Michigan Üniversitesi'nden doçent doktor Ethan Kross 2011 yılında bu konuyla ilgili 'Sosyal ret veya sosyal kayıp deneyimiyle süreklilik gösteren bulgular, fiziksel acı ile eşleşen mutlak duygusal deneyimleri temsil ediyor olabilir.' dedi.

Bu tepkimeyi veya bilim adamlarının deyişiyle 'sosyal reddi' tamamen anlamak, beynin aşka karşı verdiği tepkiyi anlamak açısından önemlidir.

Bu, beynimizin ayrılık durumunda nasıl etkilendiğine dair yapılan araştırmalarda ortaya çıkan birçok bulgudan yalnızca bir tanesi.

Alabama Üniversitesi'nden doçent doktor Jarred Younger'a göre “Aşkın ilk aşamalarının en belirgin nörobiyolojik hali, klasik ödül yollarının yoğun aktivasyonudur.' 

Bu yolların aktivasyonu beyne hisleri arttıran, motivasyonu yükselten, ruh halimizi iyileştiren, coşku hissini sağlayan dopamin salgılıyor.

Hatta dopaminin doğal salınımının aşkla ilgisi olduğuna inanmak, evrimsel bir işlev görüyor olabilir.

Younger açıklamasına 'Bu, memelilerin yaşamak ve üremek için ihtiyaç duyduğunda etkinleşen yolla aynıdır. Ödüllendirmek ve desteklemek için tasarlanmıştır. Dolayısıyla biz de türlerimizin yaşaması için aynı kritik şeyleri yapıyoruz.' diyerek devam etti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Yeni ayrılmış çiftleri araştırma için sık boğaz etmek zor olduğu için, bu konuda yapılan araştırmalar çok daha az.

Buna karşın ayrılığın üzerinden altı ay geçtikten sonra bir müddet iyileşme süresi olduğu için, bu bireylerle yapılan araştırmalar daha fazla. Her ne kadar araştırmalar fiziksel acı hakkında benzer verileri sağlasa da, bedenimizin dopamin üretiminde azalmaya gittiğini, sosyal anlamda tepkiler verdiğini az çok biliyoruz.

Younger, bu reaksiyonun hızlı bir şekilde sosyal redde dönüşmediğini de vurguladı.

Çünkü ayrılık sonrasında bazı bireylerin kafalarında, haftalar veya aylar içerisinde potansiyel bir ilişki beliriyor.

Younger bu konu hakkında son olarak 'Ayrılıklar, beynin ödül merkezindeki dopamin üretimini azaltabilir veya neredeyse durdurabilir. Bu da bireyde büyük bir kayıp veya kötü bir deneyim olarak tecrübe edilmesine sebep olabilir.' diyerek ayrılık sonrası yaşanılan o mutsuzluk durumunu bir şekilde özetlemiş oldu.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
57
49
23
16
15
15
9
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
bnlyl

Ayrılık acısını bi tek çeken ve kendi beyni bilmez, tüm arkadaşları ailesi bilir ve çeker..