Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
AYM'nin Twitter Kararı Hala Uygulanmıyor
Hükümet AYM Kararını Hâlâ Uygulamadı
Anayasa Mahkemesi 'kanuni dayanağı yok' diyerek Twitter'a engelin 'hemen' kaldırılmasını istedi. Ancak kararın neredeyse üzerinden 24 saat geçmesine rağmen TİB engeli kaldırmadı. Uzmanlar bunun hukuka aykırı olduğu görüşünde.
21 Mart tarihinde yürülüğe giren Twitter'a yönelik yasak hâlâ devam ediyor. Anayasa Mahkemesi konuyla ilgili kararını Çarşamba günü açıkladı ve kararın yanlış olduğuna hükmetti.
Anayasa Mahkemesi, kanun gereği, internet sitelerinde sadece hak ihlâli yapılan bölüme engelleme yapılabileceğini hatırlattı, TİB'in Twitter'a erişimi engellemesinin ifade özgürlüğüne ağır müdahale anlamına geldiğini vurguladı:
' TİB’in kararına dayanak gösterdiği mahkeme kararlarını aşan ve milyonlarca kullanıcısı bulunan bir sosyal medya ağı olan twitter.com sitesine erişimin tamamen engellenmesini öngören işlemin kanuni dayanağının bulunmadığı ve bu sosyal paylaşım sitesine erişimin kanuni dayanağı olmaksızın ve sınırları belirsiz bir yasaklama kararı ile engellenmesinin demokratik toplumların en temel değerlerinden biri olan ifade özgürlüğüne ağır bir müdahale oluşturduğu açıktır. '
Karar bugün Resmi Gazete'de de yayınladı. Ancak Türkiye'den Twitter'a erişim hala engelle karşılaşıyor. Yani Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı Anayasa Mahkemesi'nin kararına uymuyor. Al Jazeera'nın konuştuğu uzmanlara göre bu anayasa ihlali anlamına geliyor.
Prof. Dr. Ergun Özbudun
“Anayasa Mahkemesi kararları herkes için bağlayıcıdır. Başvurunun bireysel yapılmış olmasının önemi yoktur. Önemli olan mahkeme kararının mahiyetidir. Anayasa Mahkemesi Twitter’ı engellemenin ifade özgürlüğüne aykırı olduğunu belirterek geneli kapsayan bir karar vermiş durumda. Bu kararı hukuki ya da siyasi olarak tartışabilirsiniz ama gereğini yapmak zorundasınız. Anayasa Mahkemesi kararlarında olduğu gibi bütün yargı kararları uygulanmalıdır. Uygulanmaması hukuka aykırıdır. Cezai sorumluluklara neden olur. Mahkemenin kararı uygulanmazsa cezai yaptırımı olacaktır. Anayasa Mahkemesinin kararını uygulamama suçtur. Ciddi bir anayasal sorun yaratır.”
Prof. Dr. Hikmet Sami Türk
'Anayasa Mahkemesi kararın uygulanması için ilgili kurumlara kararın bir örneğini gönderdi. Anayasamıza göre mahkeme kararlarının uygulanması zorunludur. Yasama ve yürütmenin mahkeme kararlarına uyması gerekir. Mahkeme kararlarına uymamak suç teşkil ediyor. Uymayanlar hakkında cezai yaptırımlar uygulanır. Anayasa Mahkemesinin kararının uygulanmaması diye bir şey söz konusu olamaz.TIB mahkemenin kararını uygulamazsa görevi kötüye kullanma suçunu işlemiş olacak. 6 aydan 2 yıl hapis cezası istemiyle hakkında soruşturma yapılacak. Eğer mahkemenin kararını geç uygularsa görevi geciktirmekten dolayı 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezası istemiyle hakkında soruşturma açılacak. Soruşturma izinlerinin ilgili bakanlığa bağlı olması nedeniyle bakanlığın izni sonrası soruşturma yapılmak zorundadır'
'TİB 30 gün beklememeli'
Anayasa Mahkemesi , Twitter’ı mahkeme kararına rağmen kullanıma açmayan Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın önündeki 30 günün 'azami bir süre' olduğunu vurgulamış, TİB’den en kısa süre içinde hukuka aykırılığı gidermesini isteyerek, “Sınırlamanın hemen kaldırılması demokratik hukuk devleti ilkesinden kaynaklanan bir zorunluluktur” demişti.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, CNN Türk televizyonunda Anayasa Mahkemesi'nin 'Twitter'ın bir an önce kullanıma açılması' yönündeki kararını değerlendirdi. Şentop mahkemenin kararını sadece 'İfade özgürlüğüne' dayandırarak almasını eleştirdi:
' İfade hürriyeti amenna ama Anayasa'da kişisel hakların korunması var. Kişilerin mahremiyetinin korunması zikredilir. İki hak arasında denge kurulmalı. İkisi aynı anda olmuyorsa bir tercihte bulunmalı. Mahkeme de kişinin özel hayatına mahremiyeti tercih etmelidir. '
Kaynak: Al Jazeera