Avrupa'da Düşen Ev Sahipliğine Karşın Türkiye'de Durum Ne? Türkiye'nin Yüzde Kaçı Kendi Evinde Oturuyor?
Avrupa'da Düşen Ev Sahipliğine Karşın Türkiye'de Durum Ne? Türkiye'nin Yüzde Kaçı Kendi Evinde Oturuyor?
Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde ev sahipliği oranı geriliyor. Türkiye'de de durum çok farklı değil.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Avrupa İstatistik Ofisi verilerinden AA'nın derlediği veriler göre, AB'de nüfusun yüzde 69,9'u kendi evinde oturuyor.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
AB'de nüfusun yüzde 43,8'i ipotek ve/veya kredi borcu olmadan kendi konutunda yaşıyor.
AB'de nüfusun yüzde 30,1'i kiralık konutlarda yaşarken, Almanya yüzde 50,9 ile kiracı oranı en yüksek ülke oluyor. Yüzde 45,8 ile Avusturya, yüzde 40,8 ile Danimarka ve yüzde 35,3 ile Fransa ardından geliyor.
Avrupa İstatistik Ofisi verilerine göre, barınma maliyetleri hanelerin harcamalarında en büyük bileşeni oluştururken, kira ve konut taksitlerindeki artışlar, diğer harcamaları etkiliyor.
Türkiye'de konut sahipliği oranı TÜİK tarafından 2022'de yüzde 56,7 olarak açıklanırken, yıllar içindeki değişimde dikkat çekmişti.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
TÜİK'in "Yoksulluk ve Yaşam Koşulları İstatistikleri" verisine göre, verilerin toplanmaya başladığı 2006 yılından bu yana kirada oturanların oranı yüzde 23,5'ten, 2022 yılında yüzde 27,2'ye çıktı.
Merkez Bankası ve TÜİK verilerinden derlediğimiz şekilde konut kredisi faizleri, Türkiye'de konut birim fiyatı ve konut sahipliğine bakıldığında da 2010 yılından bu yana değişim konut fiyatları ve faiz oranlarında yükseliş şeklinde görülürken, ev sahipliğinde de gerileme görülüyor.
Ev sahipliği oranına tek bakıldığında da 2006’da yüzde 60,9 olan oran, 2014 yılında yüzde 61,1 ile zirve yaparken, 2022’de yüzde 56,7 olarak görülüyor.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın
Eski Türkiye'de bir işçi hem kira verip hem de ev sahibi olabilirken, Avrupa'nın kıskandığı Yeni Türkiye'de, dört kişilik bir aile aç karnını zor doyuruyor. ... Devamını Gör