Atletizm 2015'te Doping İddialarının Gölgesinde Kaldı
Atletizm için 2015, skandalların yılı olarak kayıtlardaki yerini aldı. Dünya Dopingle Mücadele Ajansı (WADA) tarafından Alman televizyonlarında yer alan sistematik doping iddiasını soruşturmak için görevlendirilen bağımsız komisyonun, Rusya'nın dopingi desteklediği sonucuna vardığı, Rus atletlerin yarışmalara katılım haklarının askıya alınması ve Rusya'daki doping analiz laboratuvarının akreditasyonunun iptal edilmesi önerilerinde bulunduğu raporun açıklanması, atletizm için yeni bir dönemi başlattı.
WADA'nın soruşturma başlatmasından kısa süre sonra Rusya Dopingle Mücadele Ajansı (RUSADA), aralarında 3 olimpiyat şampiyonunun da bulunduğu 5 atlete men cezası verdi. Rus atletlerden Sergei Kirdyapkin, Olga Kaniskina, Sergei Bakulin doping yaptıkları gerekçesiyle 3 yıl 2 ay, Valery Borchin 8 ay, Vladimir Kanaykin ise ömür boyu müsabakalardan men edildi.
Fransız savcıların WADA'dan gelen bilgiler doğrultusunda başlattığı soruşturma kapsamında ise eski IAAF Başkanı Lamine Diack, yolsuzluk suçundan gözaltına alındı. 82 yaşındaki Diack ve aynı soruşturmada gözaltına alınan danışmanı Habib Cisse, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Senegalli eski yönetici Diack’ın, IAAF’nin pazarlama bölümünün yöneticisi olan oğlu Pape Massata Diack'ın da Rusya'daki doping skandallarının üstünü kapatarak yolsuzluk yaptığı gerekçesiyle görevinden istifaya zorlandığı ortaya çıktı.
Diack, Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) Etik Kurulu'nun, askıya alınmasını talep ettiği onursal üyelik görevini bıraktı. Rusya Atletizm Federasyonu'nun (ARAF) Başkanı ve doping iddialarının yoğunlaştığı dönem IAAF'de mali işlerden sorumlu Valentin Balakhnichev, belgeselin yayınlanmasından kısa süre sonra IAAF'deki görevinden, daha sonra ise 25 yıldır sürdürdüğü ARAF başkanlığından istifa etti.
Doping, Türk atletleri de vurdu
Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi (CAS), yasaklı madde kullandığı gerekçesiyle 2 yıl müsabakalardan men edilen Nevin Yanıt'ın cezasını 3 yıla çıkardı. IAAF'nin itirazını inceleyen CAS, Yanıt'ın, iki yasaklı maddeyi Haziran 2012 ile Şubat 2013 arasındaki süreçte sürekli kullanması, 'kan dopingi' adı verilen bir yöntemi tercih etmesi ve bu ihlalleri planlı şekilde tekrarlaması nedeniyle önceki cezasının 3 yıla çıkarıldığını belirtti.
CAS ayrıca IAAF'nin, 2012 Londra Olimpiyatları şampiyonu Aslı Çakır Alptekin ile ilgili başvurusunu haklı bularak, milli atletin, doping yaptığı gerekçesiyle 8 yıl müsabakalardan men edilmesine hükmetti. Spor Genel Müdürlüğü (SGM), CAS'ın kararı sonrası Aslı Çakır'a 2011-2012 yıllarındaki başarıları karşılığı verilen para ödülünü geri istedi.
IAAF, 2005 ve 2007 yıllarına ait numunelerin açılmasının ardından milli atlet Elvan Abeylegesse'den de savunma istedi.
AA