Görüş Bildir
Haberler
Astronotlar Böyle Giyinecek

Astronotlar Böyle Giyinecek

Ulaş
03.05.2014 - 15:18
İçeriğin Devamı Aşağıda

Astronotlar Böyle Giyinecek

NASA, yeni nesil uzay görevlerinde kullanılacak astronot giysisini halka açık oylamayla seçti; 'Z-2' adı verilen tasarım birinci geldi. Aydınlatmalı ilk uzay giysisi olan Z-2, kasım ayında denenmeye başlayacak.

Amerikan Havacılık ve Uzay Ajansı NASA'nın halka açık gerçekleştirdiği oylama sonucunda 233 bin oy alan Z-2, yeni nesil uzay görevlerinde astronotların kullanacağı giysi olacak.

Uzay ajansının web sitesinden yapılan açıklamada, Z serisi giysilerin Mars'a düzenlenecek görevler için tasarlandığı ve serideki her yeni giysinin, Kızıl Gezegen'de yaşayıp çalışmak amacıyla geliştirildiği belirtildi.

Z-1'e kıyasla birçok yeni özellik içeren Z-2, astronotların EVA (uzay aracı dışı etkinlik) görevlerinde daha uzun süreli ve güvenli çalışmasını sağlayacak. Göğüs kısmı alaşımlarla güçlendirilen Z-2, omuz ve kalça eklemleri bölgesindeki tasarımıyla hareket etmeyi kolaylaştırırken, botlar uzay ortamına çok daha dayanıklı. Dahası, Z-2'de kullanılan materyaller uzay boşluğuyla tam uyumlu olarak seçildi.

Geliştirilmesi iki yıl süren ve en son versiyonu Kasım 2014'te hazır olacak Z-2, vakum odalarında çeşitli testlere tabii tutulacak. Astronotlar, Z-2 ile büyük kapalı havuzlarda uzay yürüyüşü eğitimi alacak. En son testler ise Johnson Uzay Merkezi'nde oluşturulan Mars benzeri kayalık arazide gerçekleştirilecek. NASA tüm testlerden elde edilen sonuçları değerlendirerek, Z-3 giysisi için hazırlıklara başlayacak.

Görünümüyle 'Tron' filmindeki giysileri hatırlaran Z-2, elektrikli aydınlatma özelliğine sahip ilk uzay giysisi unvanına sahip.

Al Jazeera

Kaynak: http://www.aljazeera.com.tr/haber/ast...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0