Asılsız Suçlamalara Karşı Örnek Karar: Sosyal Medyada 'Devlete ve Millete Zarar Veriyor' Dediği Firmaya Tazminat Ödeyecek
Sosyal medyada 'vatan haini' ve 'terörist' suçlaması oldukça yaygın hale geldi. Diyarbakır'da da bir GSM şirketi tarafından bayiliği iptal edilen kişi, firmaya sosyal medya üzerinden 'devlete ve millete zarar verdiği' suçlamasında bulundu. Mahkeme suçlamanın mesnetsiz olduğunu belirtip 20 bin lira tazminata hükmetti, itiraz üzerine dosyaya bakan Yargıtay da örnek bir karara imza attı.
Independent Türkçe'den Ali Kemal Erdem'in verdiği bilgiye göre, Diyarbakır’da büyük bir GSM şirketine bağlı olan bayiliği iptal edilen kişi, Twitter hesabı üzerinden çeşitli resmi kurumlara, medya kuruluşlarına ve basın mensuplarına “……….'nin devlete ve millete verdiği zararlarla ilgili belge ve çalışmalarım var. Sesimi duyurmak için yardımınızı rica ediyorum” şeklinde mesaj yazdı.
Bunun üzerine GSM şirketi söz konusu kişiden 100 bin lira manevi, bin lira da maddi tazminat talebiyle davacı oldu.
Yargıtay "delil yok" diyerek tazminat kararını onadı
Diyarbakır 4. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülen davada 23 Mart 2016 günü verilen kararda “……..'nin Devlet ve Millet'e verdiği zararın” nelerden ibaret olduğunu açıklayıp, delillerini gösteremediği, davalının mesaj yoluyla davacının faaliyetlerini, incitici beyanlarla kötülediği, gerekçesiyle 20 bin lira manevi tazminat ödemesine hükmedildi.
Karar üzerine davacı taraf tazminat miktarının düşük olduğunu iddia ederek, davalı taraf ise kararın tümden iptali amacıyla Yargıtay’a temyiz başvurusunda bulundu.
Ancak Yargıtay 11.Hukuk Dairesi, 2019/5267 sayılı kararı ile tarafların temyiz kararlarını reddederek mahkemenin kararını onayladı.
"Sosyal medyayı sanal algılayıp hukuki sonuçları olacağını düşünmüyorlar"
Yargıtay’ın kararını değerlendiren “Sınırsız Yeni Dünyanın Sınırları Sosyal Medyada Hukuk” kitabının yazarı Avukat Rıdvan Yıldız, şöyle konuştu:
'Sosyal medyanın insanların kolayca yaftalandığı ve karalandığı bir yer olduğunu görmekteyiz. Çoğu insan sanal olarak algıladığı sosyal medyanın hukuki sonuçlarının olacağını düşünmüyor. Burada karalama, yalan ve iftiraların yanına kalacaklarını düşünüyorlar.'
"Gelişen teknolojiyle 'ben yazmadım' savunması işe yaramaz"
Yıldız sözlerinin devamında önemli bir uyarıda bulundu:
'Ancak itibarları zarar gören kişi ve kurumların dava açma ve suç duyurusunda bulunmaları muhtemeldir. Gerçekdışı her türlü yayına karşı bunun muhatapları dava açabilirler. Ayrıca sosyal medya paylaşımlarının kendisine ait olmadığı savunması durumunda da kurtulunulduğu gibi yanlış bir bilgi dolaşıyor. Gelişen teknoloji ile sosyal medya hesap sahiplerinin tespit edildiğini görüyoruz. Yani ben yazmadım savunması da tazminat ve cezalardan kurtarmayabilir. Sosyal medya hesaplaşma, hak arama yeri değildir. Bu nedenle eleştiri sınırını aşmayan ve gerçekliği bilinen paylaşımlarda bulunulmalı. Bunun dışında başkaları tarafından sunulan ve gerçek dışı olan paylaşımları da yayınlamamak gerekmektedir.'
Yorum Yazın
Yalaklar bunu beğenmedi