Görüş Bildir
Haberler
Asgari Ücretten Gelir ve Damga Vergisi Kaldırıldı mı? Peki Damga Vergisi Nedir, Nasıl ve Ne Zaman Verilir?

Asgari Ücretten Gelir ve Damga Vergisi Kaldırıldı mı? Peki Damga Vergisi Nedir, Nasıl ve Ne Zaman Verilir?

Cumhurbaşkanı Erdoğan asgari ücret tutarını açıklamasıyla birlikte artık asgari ücretten gelir ve damga vergisinin alınmayacağını 450 liralık bir avantaj sağlayacağı müjdesini verdi. Peki damga vergisi nedir? Damga vergisi oranları nasıl hesaplanır? İşte, merak edilen tüm detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Erdoğan açıklamasında işverenlerin 450 liralık maliyetten kurtarıldıklarını belirterek şu açıklamayı yaptı;

'Bugün gerçekleştirilen dördüncü toplantıyla nihai karar aşamasına gelindi. Komisyon asgari ücretin 4 bin lira üzerinde olması görüşünü bildirdi. Asgari ücret yüzde 50 artışla 4 bin 250 TL oldu. Bazı sıkıntılarımız var ama bunları aşacağız, bundan kimsenin şüphesi olmasın. Son dönemdeki döviz kurundaki dalgalanma ve buna bağlı ortaya çıkan fahiş fiyat artışlarından kaynaklı belirsizliğe son vermeye hazırız. Önümüzdeki dönem hayata geçireceğimiz yeni önlemlerle bunu gerçekleştireceğimize inanıyorum. Asgari ücretten alınan gelir vergisi ve damga vergisi yılbaşı itibariyle kaldırılıyor. Bu iki verginin kalkmasıyla işveren kesimini 450 liralık maliyetten kurtarıyoruz. Geleceğimizi faiz ve kur spekülatörleri belirleyemez.' ifadelerini kullandı.

Damga Vergisi Nedir?

Damga Vergisi Nedir?

Damga vergisi, kurumlar ile kurumlar, kişiler ile kişiler ya da kişiler ile kurumlar arasındaki resmi ve hukuki işlemleri belgeleyen kağıtlardan alınan vergilerdir. Damga vergisinin normal kişilerden alınabilmesi için kağıdın ibraz edilebiliyor olması ve imzalanabilir ya da imza yerine geçen hüküm içeren ibareler bulunması gerekir.

Damga Vergisi Beyannamesi Nasıl Verilir?

Damga Vergisi Beyannamesi Nasıl Verilir?

Damga vergisi, iki şekilde ödenebilir. Bunlardan birisi, ‘Nispi Ödeme’ dir. Bu ödeme ise, binde 8,25 olarak hesaplanır. İkinci ödeme şekli ise, maktu şekilde 30 TL olarak ödenir. Sözleşmede herhangi bir değer belirtilmemişse damga vergisinin maktu alınması gerekir. Sözleşmede belirtilen bir değer varsa nispi alınır. Damga vergisi basılı bir şekilde makbuz şeklinde, damga konulması ya da istihkaktan mahsup edilerek de ödenebilir.

Damga Vergisi Nasıl Hesaplanır?

Damga Vergisi Nasıl Hesaplanır?

Damga vergisine konu olan kağıtların nüshasına göre damga vergisinin hesaplaması yapılabilir. Ama fotokopi ya da sureti damga vergisinin kapsamında değildir. İdareye sözleşmeyi ibraz eden kişi, damga vergisini ödemekle yükümlü olan kişidir. Aynı zamanda damga vergisine konu olan sözleşmenin aslı kimde kalıyorsa yine vergiyi o kişi öder. Sözleşmenin Anonim Şirket ile kişi arasında yapıldığı zaman damga vergisi mükellefi Anonim Şirket olur. Bu nedenle vergiyi Anonim Şirket öder. Damga vergisi çeşitleri;

Maktu Damga Vergisi: Kağıtta yazan bedelden bağımsız olarak belirli bir TL karşılığında ödenir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın