Görüş Bildir
Haberler
Artık Enerji Kaynaklarını Minimumda Kullanmanın Tam Zamanı: 8 Maddede Sürdürülebilir Mimariyi Anlatıyoruz

Artık Enerji Kaynaklarını Minimumda Kullanmanın Tam Zamanı: 8 Maddede Sürdürülebilir Mimariyi Anlatıyoruz

hereditary
30.06.2021 - 18:00

Dünyamız, sağlığımız ve enerji kaynaklarımızın geleceği için, diğer sektörlerde olduğu gibi mimaride de sürdürülebilirliğe ihtiyacımız var. Sürdürülebilir mimariyi senin için 8 maddede anlattık.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Kavram

1. Kavram

Sürdürülebilir mimarlık, binaların çevresi ve insanlarla olan ilişkisidir. Diğer bir tanımla sürdürülebilir mimari; kaynakları minimum seviyede kullanarak, yenilenebilen kaynaklardan yararlanılan ve çevreye uyumlu bir mimari biçimidir.

2. Sürdürülebilir Mimarinin Amacı Nedir?

2. Sürdürülebilir Mimarinin Amacı Nedir?

Sürdürülebilir mimari; malzeme, enerji, geliştirme alanı ve genel olarak ekosistem kullanımında, binaların çevresel etkilerini en aza indirgemeyi amaçlayan mimaridir ve inşa edilen çevrenin tasarımında enerji ve ekolojik korumaya bilinçli bir yaklaşım kullanır. Sürdürülebilirlik fikri ya da ekolojik tasarım, halihazırda mevcut kaynakları kullanmamızın kolektif refahımıza zararlı etkileri olmamasını veya uzun vadede diğer uygulamalar için kaynak elde etmeyi imkansız kılmamasını sağlamaktır.

3. Sürdürülebilir Mimarinin Önemi

3. Sürdürülebilir Mimarinin Önemi

Büyük şehirler sürekli genişlerken, dünyamızdaki yaşanabilir alan aynı kalıyor. Yeni yapılar doğal düzene tehdit oluşturabiliyor. Haberlerde sürekli kuraklıktan bahsediliyor. Sizce sebebi sadece fazla su tüketmemiz mi? Dünyamız, modernleşmenin hızına ayak uydurmak için kendini devamlı olarak yenileyemiyor. Doğanın işleyişiyle uyumlu yaşayabilmemiz için, her sektörde olduğu gibi mimaride de sürdürülebilirlik gerekli bir unsur olarak karşımıza çıkıyor.

4. Sürdürülebilir Yapı Malzemeleri

4. Sürdürülebilir Yapı Malzemeleri

Sürdürülebilir yapı malzemelerinin bazı örnekleri; geri dönüştürülmüş kot kumaşı veya cam elyaf izolasyonu, sürdürülebilir şekilde hasat edilmiş ahşap, volkanik süngertaşı, muşamba, yüksek ve çok yüksek performanslı roman kendini tamir eden beton, kağıt paneller, fırınlanmış toprak, kil, vermikülit, keten kumaşı, sisal, deniz yosunu, genişletilmiş kil taneleri, hindistan cevizi, ahşap lifli levhalar, kalsiyum kumtaşı, yerel olarak elde edilmiş taş ve kaya, güçlü ve en hızlı büyüyen odunsu bitkilerden biri olan bambu ve toksik olmayan düşük VOC yapıştırıcılar ve boyalardır.

Orman ağacından üretilen kâğıt yüzde yüz geri dönüşümlü olup üretim sürecinde orman ağacının neredeyse tamamının yenilenmesini sağlamakta.

5. Çevresel Faydaları

5. Çevresel Faydaları
avciarchitects.com

Sürdürülebilir mimarinin bazı çevresel faydalarını; doğal kaynakların korunması ve restorasyonu, ihtiyaç duyduğumuz enerjinin yenilenebilir kaynaklardan sağlanması, ekosistemlerin ve biyolojik çeşitliliğin korunması, hava ve su kalitesinin iyileştirilmesi ve çeşitli yöntemlerle peyzaj alanlarında yarı yarıya su tasarrufu sağlaması olarak sayabiliriz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Ekonomik Faydaları

6. Ekonomik Faydaları

Sürdürülebilir mimarinin ekonomik faydaları; işletme giderlerini düşürmesi, bina teknik hizmetlerinin optimum seviyede verilmesini sağlaması ve bina performansını artırması, mülk değerinin ve kazancının artması ve binanın pazarlama fırsatını artırması olarak karşımıza çıkıyor.

7. Sosyal Faydaları

7. Sosyal Faydaları

Sürdürülebilir mimarinin sosyal faydalarını ise; yaşam koşullarımız, sağlığımız ve konforumuzun kalitesinin artması, hava ve su kalitesinin artması, yerel hizmet altyapısına olan talebi en aza indirmek olarak sıralamak mümkün.

8. Enerji Kaynaklarımız Değerli.

8. Enerji Kaynaklarımız Değerli.

İnsan faktörü, sürdürülebilir mimarinin yaygınlaşmasında oldukça önemli bir yere sahip. Geleneksel yaygın mimari biçiminin gerek doğa gerekse insan hayatı için oluşturduğu birçok tehditlerin önüne geçmenin yolu sürdürülebilirlikten geçiyor. Sürdürülebilir mimaride temel amaç, yapılar kullanılmaz hale geldiğinde bile sağlığımıza ve çevremize zarar vermeye devam etmelerini ve enerji kaynaklarımızın tükenmesini önlemek.

Daha sürdürülebilir bir yaşam, daha güzel yarınlar ve güzel ülkem doğa bize emanet!

Daha sürdürülebilir bir yaşam, daha güzel yarınlar ve güzel ülkem doğa bize emanet!

Ülker olarak, “Önce Ülkem, sonra Ülker” ilkesiyle “Güzel Ülkem Doğa Bize Emanet” diyoruz ve sürdürülebilirlik konusunu önemsiyoruz! #GüzelÜlkem #DoğaBizeEmanet

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
6
2
2
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın