Görüş Bildir
Haberler
Arınç: 'Dündar ve Gül'ün Tutuklanmaları Türkiye'nin Zararına'

Arınç: 'Dündar ve Gül'ün Tutuklanmaları Türkiye'nin Zararına'

Eski Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, bugün ikinci kez tahliye talepleri reddedilen gazeteciler Dündar ile Gül'ün tutukluluğuna ilişkin olarak, 'Can Dündar ve Erdem Gül'ün belli suçlamalarla tutuklanmaları, Türkiye'deki gidişata zarar verecek bir noktaya geldi. Umarım ki hakimler itiraz sebeplerini dikkate alır ve onları tahliye ederler' dedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Sabahattin Zaim Üniversitesi'nde öğrenciler tarafından düzenlenen bir konferansta konuşan Arınç, Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve gazetenin Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün MİT TIR'ları haberleri nedeniyle tutuklanmalarıyla ilgili bir soru üzerine, bu konudaki görüşlerini açıkladı.

'Dündar ve Gül'ü tanırım'

Dündar ve Gül'ü tanıdığını belirten Bülent Arınç, bu iki isim hakkında olumsuz ve yanlış bir düşüncesinin olmadığını kaydetti. 

Arınç, 'Can Dündar iyi bir gazeteci ve belgeselcidir. Çok önemli konularda demokrat kişiliğiyle belgeseller yapmıştır. Mesela, son dönemde Bediüzzaman Said Nursi hakkında belgesel hazırlığı yaptığını, ancak belli sebeplerle bunu başaramadığını duymuştum. Kendisiyle çok fazla görüşmemiz yoktur. Önemli olan, demokrat ya da özgür düşünce sahibi olduğuna inandığımız insanların cezaevinde olmamasıdır. Erdem Gül'ü daha yakından tanırım. Evet, gazetelerinin yayın çizgisini beğenmiyor olabilirsiniz ama, eleştiri de bir haktır. Erdem, seviyeli bir gazetecidir' diye konuştu.

"Gazetecilerin bu tür suçlamalarla tutuklanmaması gerekir"

"Gazetecilerin bu tür suçlamalarla tutuklanmaması gerekir"

Gazetecilerin bu tür suçlamalar karşısında tutuklanmaması gerektiğinin altını çizen Arınç, şöyle devam etti:

'Gazetecilik faaliyeti olarak görülmese dahi, MİT TIR'larının basılması veya yakalanmasıyla ilgili görüntüler basında hep yazıldı, çizildi. Artık gizlilik diye bir şey kalmadı. Daha önce başka bir gazetede yayınlanan ya da internette video olarak izlenen bir konudaki başka bir konuda dün Anayasa Mahkemesi'nin bireysel başvuru üzerine verdiği bir karar var. Buna göre, 'Zaten ifşa edilmiştir, ikinci defa yayınlanması suç unsuru teşkil etmez' diyor. 

MİT TIR'ları içerisinde 'Silah vardı, yoktu' diyen çok önemli devlet büyüklerimiz, 'Değil' diyen yine çok önemli devlet büyüklerimiz de olduğuna göre, burada aleniyet kazanması bir suç teşkil eder mi, etmez mi? O konuda öncelikle bir karar verilmesi lazım. Ancak her halûkarda gazetecilerin bu tür suçlamalar karşısında tutuklanmaması gerekir.'

Tutuklamanın bir tedbir olduğunu, ceza olmadığını vurgulayan Arınç, tutuklama kararının 'kaçma' veya 'delilleri karartma' ihtimali varsa verilebileceğini ifade etti.

'İnşallah tutuklanmazlar demiştim'

Arınç, 'Ben ilk günlerde inşallah tutuklanmazlar, tutuksuz yargılanırlar, ağır bir suçlama var ama bunlar maruf insanlardır, kaçacaklarsa da siz de yakalarsınız demiştim. Ancak bunları çok yüksek sesle söyleyemiyoruz. Çünkü hukuk ve yargı konusunda büyük bir sıkıntı var. Bunu aşmamız lazım' dedi.

Tahliye temennisi

Can Dündar ve Erdem Gül'ün belli suçlamalarla tutuklanmalarının, Türkiye'deki gidişata zarar verecek bir noktaya getirdiğini savunan Arınç, 'Umarım ki hakimler itiraz sebeplerini dikkate alır ve onları tahliye ederler' dedi.

DHA / Enver Alas

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
42
23
20
3
2
1
0