Görüş Bildir
Haberler
Obama: Arakanlılar Dünyanın En Çok Zulüm Görmüş Halklarından Biri

Obama: Arakanlılar Dünyanın En Çok Zulüm Görmüş Halklarından Biri

Onedio Medya
15.11.2014 - 18:13 Son Güncelleme: 15.11.2014 - 18:15

Myanmar'ı ziyaret eden ABD başkanı Barack Obama sürekli olarak Arakanlı Müslümanlar'ın durumuna değinirken 'Myanmar'daki azınlık Arakanlı Müslümanlar dünyanın en çok zulüme uğramış halklarından birisidir' derken Devlet Başkanı Thein Sein'e insan hakları konusunda baskı yaptı.

Arakanlılar'a ya da herhangi bir dini azınlığa karşı ayrımcılık yapmanın uzun dönemden geçen Burma'nın olmak istediği ülke tarzı olmadığını belirten Başkan Obama'nın Myanmar'ın eski ismi olan 'Burma' demesi dikkatlerden kaçmadı. Burma ismi sürekli fakirlik ve askeri darbe dönemini hatırlattığı için reformlardan biri olarak ülkenin ismi de değiştirilirken bugün bilinen ismiyle 'Myanmar' olduğu ifade edildi.

Myanmar hükümeti ülkede yaklaşık 1.3 milyon kadar Arakanlı olduğunu ancak onların vatandaş olarak kabul edilemeyeceğini ifade ediyor. Hükümet yetkilileri Arakanlılar'ı 'kaçak göçmen' olarak gördüklerini ve onların Myanmarlı değil Bangladeşli olduklarını iddia etti. 3 günlük gezisinin açılış konuşmansında ismen Arakanlıları Müslümanları anmasa da 'Arakan Eyaletindeki korkunç şiddet' demişti. Son konuşmasında ise diyeceklerini açıkça belirtti. İsmini açıklamak istemeyen bir ABD'li yetkili ise başkan Obama'nın Thein Sein ile yaptığı özel görüşmede defalarca 'Arakan' dediğini ve 2015 seçimleri öncesinde anayasal bir reform yapmaları gerektiğini söylediğini belirtti.

ZAMAN

Kaynak: http://www.zaman.com.tr/dunya_obama-a...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0