Görüş Bildir
Haberler
AÖF Öğrencilerinin Merakla Beklediği Haber Geldi

AÖF Öğrencilerinin Merakla Beklediği Haber Geldi

medya365
13.02.2014 - 17:47 Son Güncelleme: 13.02.2014 - 20:00

Aöf Öğrencilerinin Merakla Beklediği Haber Geldi

Anadolu Üniversitesi (AÜ) Açıköğretim Sistemi'nde yer alan fakültelerde bütünleme imtihanları yapılmaması nedeniyle hayal kırıklığına uğrayan yaklaşık 1,5 milyon öğrenci için çalışmalar yapılıyor.

Son günlerde sıkça gündeme gelen bütünleme imtihanlarının yapılıp yapılmayacağı konusunda konularla alakalı açıklamalarda bulunan AÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, bütünleme sınavlarıyla alakalı önümüzdeki seneye ilişkin çalışmalar yürüttüklerini ama bu yıl için bütünleme imtihanlarının yapılmasının olası olmadığını söyledi.

Bütünleme sınavı yapılmasına konusunda karar bugün alınsa dahi kararın bu yıl için geçerli olmayacağından söz eden Gündoğan, 'Bu tür şeylere karar vermek basit değil. Bizim gibi üniversitelerde tasarılama bir yıl önceden yapılıyor. Yani bütünleme kararı alınsa bile bu kararı hemen uygulama bahtımız yok. Türkiye'nin merkezi sınav yapan üç tane kurumu var. Bu merkezler sınavlarıyla alakalı Türkiye'deki binaları paylaşıyorlar. Yani bizim şimdilik önümüzde boş hafta yok. Biz bir sınav yaptığımız vakit Türkiye'de Milli Eğitim'e ait tüm binaları kullanıyoruz. Bunun planlamasını bir yıl önceden yapıyoruz. Sözgelimi 2014-2015 seneyi planlamasını ağustos-eylül ayları gibi ÖSYM, Meb ve Anadolu Üniversitesi oturacağız ve bir tasarılama yapacağız' dedi.

'BÜTÜNLEME, KREDİLİ SİSTEMİN DOĞASINA AYKIRI'

Rektör Gündoğan, bütünleme imtihanlarının eğitim için faydalı olmadığını ve bütünlemenin kredili sistemin doğasına ters olduğunu dile getirerek, 'Öğrencilerimiz haklı olarak bütünlemeyi umutla bekliyorlar ama kredili sistemde yanlış olan bütünlemenin olması. Biz başta buna karşıyız. Yani öğrenciye bütünleme yapmayalım noktasından ziyade bütünleme kredili sistemin doğasına ters. Eskiden talebenin bir alışkanlığı vardı. Klasik sistemde finale giriyorsunuz, 50 alıyorsunuz, alamazsanız bütünlemeye giriyordunuz. Şimdi 50 diye bir zorunluluk yok. Talebenin 35'le 37'yle final sınavını geçme şansı var. Öğrenci buna uyum sağlayamadı. YÖK'ün de bu konuda bir kararı oldu, kendilerine de saygı duyarız lakin bunun eğitim açısından pek faydalı olmadığını tahmin ediyoruz. Aslında örgünde de bütünlemenin olmaması gerekli. Bu üniversitelerin bütün süreçlerini aksattı ve eğitim kalitesini bozdu. Üniversiteler yılın 1-1,5 ayını boş yere bütünlemeyle geçiriyorlar' diye konuştu.

'Biz bütünlemeyi kredili sistemin doğasına ters diye tahmin ediyoruz ama bir de reel vaziyet var' diyen Prof. Dr. Gündoğan, bütünleme sınavlarıyla alakalı önümüzdeki seneye ilişkin çalışmalar yürüttüklerinden de bahsederek, 'Üniversitelerin neredeyse hepsi bütünleme imtihanı verdi. Biz açıköğretimde bunu en azından bu yıl için uygulamayız ama açıkçası önümüzdeki yıl için bunun yollarını arıyoruz. Yani hiç kimseye bütünleme yapacağız diye söz vermedik. Öğrenci derneklerimiz geldiler onlarla da konuştuk. 'Arkadaşlar önümüzdeki yıl bir tasarılama yapmaya çalışıyoruz. Yapabilirsek bunu yapacağız' dedik. Bir çalışma başlattık ama bu çalışmanın bu yıl sona ermesi olası değil. Önümüzdeki yıl için bütünleme yapmanın yollarını arıyoruz' şeklinde konuştu.

'1,5 MİLYON ÖĞRENCİYE BİR ANDA BÜTÜNLEME SINAVI KARARI ALMAK BASIT DEĞİL'

Gündoğan, kimsenin mağdur olmasını istemediklerini de anlatarak şöyle devam etti:

'Bir öğrencimizin bir döneminin bile uzaması bizi üzer. Ama talebelerimiz de şunu anlasınlar. Yani 1,5 milyon öğrenciye bir anda bütünleme imtihanı kararı almak basit değil. Bakın geçtiğimiz hafta final neticelerini açıkladık, önümüzdeki hafta yeni kayıt dönemi başlıyor. Ben bütünlemeyi hangi arada yapayım? Ama bu yıl yine tek ders imtihanı yapacağız. Yani geçen yıl yaptığımız gibi tek dersten mezun olamayan öğrenciler varsa uygun dönemde onlar için bir sınav yapacağız.'

Kaynak: http://www.medya365.com/egitim/aof-og...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0