Görüş Bildir
Haberler
Ankara’daki Bombalı Saldırı Ardından Twitter ve Facebook’a Erişim Problemi

Ankara’daki Bombalı Saldırı Ardından Twitter ve Facebook’a Erişim Problemi

FreiGeist
10.10.2015 - 15:06 Son Güncelleme: 10.10.2015 - 19:18
İçeriğin Devamı Aşağıda

Ankara'da “Savaşa İnat, Barış Hemen Şimdi” sloganıyla Emek, Barış ve Demokrasi mitingine yapılan bombalı saldırı ardından Twitter ve Facebook'a erişimde sorun yaşanıyor. 

Bir kısım kullanıcı bu platformlara hiç giremezken bir kısmı da çok ağır yanıt alıyor. Mahkeme tarafından erişimin engellenmesine yönelik bir karar henüz açıklanmadı.

Problemin bombalı saldırı ardından Ankara'da gerçekleştirilen güvenlik zirvesi ardından yaşanması dikkatleri çekti.

Twitter'dan açıklama

Erişim sorununa ilişkin resmi hesabından açıklama yapan Twitter, “Türkiye'de birçok yerde Twitter'a erişim sorunu haberleri alıyoruz. Sorunu araştırıp erişimi tekrar sağlamayı umuyoruz' dedi.

"Mahkeme kararı yok, bir çeşit musluk kısma"

"Mahkeme kararı yok, bir çeşit musluk kısma"

Diken.com.tr'ye sosyal mecralara erişim problemi ile ilgili konuşan bilişim uzmanı Füsun Sarp Nebil, mahkeme kararı olmadan erişimin engellendiğini ve bu yöntemin bir çeşit ‘musluk kısma’ olduğunu söyledi.

Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın (TİB), servis sağlayıcılar aracılığıyla bu engellemeyi yaptığını söyleyen Nebil, sitelere erişimin tamamen olmasa da zorlaştırılarak engellendiği söyledi.

Kullanılan tekniğin adı ‘Net Neutrality’

Bunun ne anlama geldiği sorulduğunda Nebil, “Kısaca söyleyelim; musluğun başında oturanlar musluğu kısıyor. Nasılsa bilen, ilgilenen, farkında olan yok. Kullanılan tekniğin adı ‘Net Neutrality’ yani ağ tarafsızlığı. Önceleri ticari kaygılarla ihlal edilen net tarafsızlığı, bizim gibi ülkelerde siyasi amaçlı olarak da ihlal ediliyor” yanıtını verdi.

'Bant genişliğini daraltıyorlar'

Her site gibi Twitter’ın da bir IP adresi olduğunu söyleyen Nebil, yeni yöntemle bu IP’ye erişim kotasının sınırlandırıldığını şöyle anlattı: 

“İnternetin bir musluk olduğunu düşünün. O musluğu kapamak yerine kısıyorlar. Örneğin, normalde 100 bin kişinin aynı anda erişebildiği adresi kısarak bin kişiyle sınırlandırıyorlar yani bant genişliğini daraltıyorlar. Bin kişiden sonra gelenlerdeyse bağlantı yokmuşcasına yavaşlıyor. Böylece kullanıcı bıkıyor ve siteye erişmekten vazgeçiyor.”

Bu işlemin mahkeme kararı olmaksızın yapıldığına dikkati çeken Nebil, “Hukuksuz bir durum. Türk Telekom’a gidip,‘Kullanımımı engelliyorsun, paramı ver’ diyebilirsin. Aldığınız hizmet bir çeşit ayıplı mala dönüşüyor çünkü… Bu hizmeti satın alanlar gidip Türk Telekom hakkında suç duyurusunda bulunabilir, taahhütü olsa bile üyeliğini iptal ettirebilir” diye konuştu.

Onedio ve Diken

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
8
3
3
2
0
0
0