Görüş Bildir
Haberler
Akıllara 'Matrix Gerçek mi Oluyor?' Sorusunu Getiren Beyin Yakan Bir Teknoloji: Neural Lace

Akıllara 'Matrix Gerçek mi Oluyor?' Sorusunu Getiren Beyin Yakan Bir Teknoloji: Neural Lace

Altay Şengür
29.03.2017 - 16:36 Son Güncelleme: 30.03.2017 - 09:16

Elon Musk’ı ve insan zihninin sınırlarını zorlayan fikirlerine hepimiz alıştık artık sanırım.

Elon Musk’ı ve insan zihninin sınırlarını zorlayan fikirlerine hepimiz alıştık artık sanırım.

Daha 31 yaşındayken eBay gibi bir değer yaratıp 1.5 milyar dolara satmış, sonrasında ise Tesla Motors, SpaceX, Hyperloop gibi projelerin altında imzası bulunan bir insandan bahsediyoruz sonuçta. 

Bilmiyorsanız da sizin ayıbınız, hiç kusura bakmayın…

İçeriğin Devamı Aşağıda

Tamamen tüketim toplumu haline gelmiş, üretmeyi bırakın üretileni sorgulamaktan dahi yoksun olan günümüz insanı için önemli bir değer, Elon Musk.

Tamamen tüketim toplumu haline gelmiş, üretmeyi bırakın üretileni sorgulamaktan dahi yoksun olan günümüz insanı için önemli bir değer, Elon Musk.

Kendi çabasıyla sahip olduğu maddi, manevi imkanları en iyi şekilde değerlendirme şansına sahip olan ve bu şansı sonuna kadar kullanan gerçek bir dahi!

İşte bu dahi insanın son icraatı da yine onun dehasına yakışır bir şekilde, insan zihnini gerçekten zorlar bir şey.

Elon Musk’in yapay zekaya olan ilgisi, bu konudaki merakı ve araştırmalara ayırdığı parayı son dönemlerde sık sık okuyorduk zaten.

Çok ilerleyen ve aşama kaydeden bir yapay zeka teknolojisinin, ileride insanlığa ne gibi bir sonuç hazırlayacağı ise büyük bir muallak, en azından benim için öyle.

Yapay zekanın, insan zekâsının ötesine geçerek, medeniyeti ve insan doğasını radikal bir biçimde değiştireceğine inanılan hipotezsel bir nokta var; teknolojik tekillik yani singularity.

Musk ise yapay zeka ve teknolojik tekillik hakkındaki fikirlerini şu şekilde açıklamıştı yakın zamanda:

'Eğer beyin kortekslerimiz ile dijital uzantılarımız arasında etkili bir sinirsel bağlantı gerçekleştirebilirsek, o zaman insan ile yapay zekânın birlikte var olduğu bir hâle geleceğiz. Ve bunu yaygınlaştırabilirsek, isteyen herkes buna sahip olabilecek. Böylece sorunu çözmüş olacağız. Yapay zekâlı şeytanî bir diktatörden endişelenmemize gerek olmayacak. Çünkü hepimiz yapay zekâlı olacağız. Bu benim düşünebildiğim en iyi sonuç.'

Yani, insan ırkının devamı ve yapay zekanın bizleri yok edebilecek seviyelere gelmemesi için, her birimizin ileride birer yapay zeka, yani cyborg olmamız gerektiğini iddia ediyor Musk.

Bu konudaki ilk somut adımını da şu sıralar Neuralink adlı yeni bir girişimle, “neural lace” teknolojisi üzerine çalışarak atıyor.

Neural lace teknolojisi en temelde insan makina simbiyozunu biyolojik olarak da gerçekleştirmek üzerine kurulu.

İnsan beyninin normalde bir cyborg’a hizmet edebilecek donanımda olduğunu, asıl sorunun ise bu makinanın isteklerine cevap verebilecek bir çıktıya sahip olmadığımızı, ve bedenle sınırlandırıldığımı düşünüyor kısacası Elon Musk.

Kısacık bir not: İnsan makina simbiyozu, en basit haliyle insan beyniyle hesap yapabilme yetisine sahip bir bilgisayar olarak tanımlayabiliriz. Bir anlamda işbirliği de denilebilir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bu engeli aşmanın yolunun da doğrudan beyne bağlanan bir ‘ara kablo’ olduğunu belirtiyor bir anlamda.

Bu engeli aşmanın yolunun da doğrudan beyne bağlanan bir ‘ara kablo’ olduğunu belirtiyor bir anlamda.

Bu ara kablo sayesinde, beynimiz ile bilgisayar arasındaki bağlantı sağlanacak ve bant genişliği artırılmak koşulu ile insan bedeninin sınırlarını ve engellerini aşabileceğimizi düşünüyor.

Bilgisayar ortamına aktarılan insan bilincinin bedenden kurtulması bir anlamda ölümsüzlük anlamına da geliyor.

Fakat, Musk’ın nihai hedefinin ölümsüzlüğü bulmak olduğunu açıkçası ben pek düşünmüyorum. 

Lakin Matrix evrenini ve yapay zeka ile insanlık arasındaki savaşı düşündüğümde, bilincimizi ve bir anlamda kendimizi dijital bir ortamda saklamak, yedeklemek çok da kötü olmaz gibi sanki.

Yani Elon Musk sıradan bilgisayar teknolojisi alanında gelişme sağlamanın da ötesine geçip, nöroteknoloji alanında adımlar atmak ve singularity evresine geçmeden önce biz insanları, yapay zekadan kurtarmak istiyor diyebiliriz.

Kısacası, karbon temelli insanın, yapay zekaya karşı belki de asıl gerçek ve son savaşı başlamak üzere diyebiliriz…

Bakalım zaman ne gösterecek!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
140
68
34
21
6
5
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Furkan Yılmaz

Yapta şunu Elon reis şu boktan sıkıntılı dünyadan kurtulalım.

Captain

elon musk kardeş dur zaten ortalık karışık

Erdoğan Kızgın

Insan kendi kıyametini hazırlıyor ve bunu durdurabilecek hiç bir şey yok.