Afganistan'da Gücü Yeniden Devralan Taliban'ın Geçmişten Günümüze Kadınlara Uyguladığı Çağ Dışı Yaptırımlar
Afganistan'da Gücü Yeniden Devralan Taliban'ın Geçmişten Günümüze Kadınlara Uyguladığı Çağ Dışı Yaptırımlar
Son dönemlerde Afganistan'da tekrar gücü devralan ve büyümeye devam eden Taliban'ı sık sık duyuyoruz. Geçmişte de ülkelerinde kendi düzenlerini sağlayan örgütün, özellikle kadınlar için zorunlu kıldığı uygulamaları ve bu yaptırımların beraberinde getirdiği sorunları sizler için derledik.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Afganistan'da son dönemlerde hızla taraftar toplamaya devam eden Taliban, ülkedeki birçok ilin ardından başkent Kabil'e de girerek gücü tekrar ellerine aldı.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Taliban'ın yıllardır kurmak istediği düzende kadınlar için de birçok yaptırım bulunuyor. Örgüt, bu uygulamaların amacının "kadınların iffet ve haysiyetinin kutsal sayılabileceği güvenli bir ortam yaratmak" olduğunu belirtiyor.
1. Öncelikle Taliban düzenine göre kadınların yüzlerine bakmak ahlaksızlık ve yozlaştırmaya neden olduğu için ülkedeki tüm kadınların peçe ve burka giymesi zorunlu.
2. Kadınlar yanlarında kan bağı olan bir erkek, eşi ya da eşinin ailesinden bir üye olmadan sokağa çıkamaz.
3. Kadınların ayakkabılarından çıkan ses, erkeklerin heyecanlanmasına sebep olduğu için kadınların topuğu ses çıkaran ayakkabılar giymesi yasak.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
4. Kadının sesini yabancı birisinin duymaması gerektiği için kadınlar halka açık yerlerde sesli konuşmamalı.
5. Sokakta yürüyen insanlar, evlerin zemin ya da birinci kattaki pencerelerinden kadınları görebileceği için camlar boyanmalı. Aynı zamanda kadınların oturdukları evin balkonuna çıkmaları yasak.
6. 8 yaşını geçen kız çocuklarının eğitim alması yasak.
7. Kadın fotoğraflarının çekilmesi ya da gazete, dergi, dükkan gibi yerlerde sergilenmesi veya yayınlanması yasak.
8. Kadınların radyo ve televizyon gibi medya araçlarında yer alması yasak.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
9. "Kadın" kelimesi içeren bütün özel isimler veya yer isimleri değiştirilmeli.
Taliban'ın geçmişte de ortaya sürdüğü tüm bu uygulamalar 90'lı yıllarda sadece kadınların değil bütün toplumun ve çalışma sektörünün düzenini değiştirdi.
Kadınların iş hayatından men tutulması iş verenlerle beraber birçok sektörü de etkiledi. Kabil'de ilkokul öğretmenlerinin çoğunun kadın olması sebebiyle çoğu ilköğretim okulu kapatıldı.
Taliban lideri Molla Muhammed Ömer, o dönem işten çıkarılan 30 bin kadın çalışan ve öğretmene aylık 5 dolar maaş vereceğini söyledi.
Kadınlara getirilen iş yasağıyla beraber eğitim sistemi de büyük darbe aldı. Sadece başkent Kabil'de 250 bin civarı kadın ve erkek öğrenci, 8 bin üniversite öğrencisi kadın ve 8 bin kadın öğretmen iş ve okul hayatlarından ayrılmak durumunda kaldı.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Bunun ardından kadınların çalışmaması için zekat sistemi getirildi ve uzak akrabalarından yardım almaları istendi. Ancak yıllar süren çatışmalar sonucu çoğu insanın kendi ailesini dahi besleyecek durumu yoktu.
Sağlık sektöründe yer alan kadın çalışanlar bu durumdan ayrı tutulsa da imkanları sınırlandırılarak belli şartlar getirildi. Toplu taşıma kullanmanın zorluğu gibi etkenler ise bu sektördeki kadın çalışanların da zaman içinde işlerinden ayrılmasına neden oldu.
Taliban'ın güç kazanmasıyla beraber erkek doktorların kadın bedenine dokunması yasaklandı ve yeterli yardım alamayan yüzlerce kadın hayatını kaybetti.
Bazı kadın sağlık çalışanları ise kendi evlerinde tanıdıklarını ve komşularını tedavi etmeye devam etti ancak tıbbi malzemelerin yetersizliği bu durumu zorlaştırdı.
Kadınların karşı karşıya kaldığı tüm bu uygulamalar beraberinde birçok psikolojik rahatsızlığı da getirdi. 160 kadınla yapılan bir araştırmada, kadınların %97'sinin depresyon belirtileri gösterdiği görüldü.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Tüm bu uygulamalara uymayan kadınlar için ise ağır ceza sistemleri getirildi.
Taliban'ın resmi politikalarına göre kadınların sokak ortasında şiddet görmesi yasak olsa da, örgütteki bireylerin kendi ceza yaptırımlarını uygulamasına engel olmadı.
Tüm bu uygulamalar üzerine uluslararası kuruluşlardan çeşitli tepkiler gelse de Taliban örgüt yetkilileri, BM tarafından yayınlanan İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin Batı emperyalizmi olduğunu öne sürerek yasalarından vazgeçmedi.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın
iddia ediyorum cehennem daha güzeldir
KADIN KADAR BAŞINIZA TAŞ DÜŞSÜN İNŞ. NESLİNİZ TÜKENSİN ALLAH ISLAH ETSİN !! Tiplere bak Allahın yobazları !! Ülkeler birleşip bu pisliğe son versin artık yad... Devamını Gör
her maddede kadın kadın yeter ahlakı namusu sadece kadın üzerinden mi düşünüyor bunlar kendileri istedikleri her boku yerken. o kadınlar sizin sonunuz olur u... Devamını Gör