ABD, Kıbrıs'ta Tarafların El Sıkışmasından Memnun
ABD, Kıbrıs’taki müzakerelerin 15 Mayıs’ta yeniden başlatılmasına ilişkin kararı memnuniyetle karşıladı.
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Bernadette Meehan, yaptığı yazılı açıklamada, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin öncülüğünde Birleşmiş Milletler (BM) himayesindeki sürece “tam desteklerini” teyit etti.
“ABD, adadaki Türk ve Rum liderlerin çözüm müzakerelerine 15 Mayıs’ta yeniden başlanacağını duyurmasını memnuniyetle karşılıyor” ifadesini kullanan Meehan, süreçte tarafların yararlı bulacağı her türlü yardımı sunmaya istekli olduklarını bildirdi.
Meehan, adanın mümkün olan en kısa zamanda tüm Kıbrıslılar ve daha geniş anlamda bölgenin yararına olacak iki bölgeli, iki toplumlu federasyon olarak yeniden birleştirilmesine dönük kalıcı çözüme ulaşmaları yönünde tarafları desteklediklerini kaydetti.
BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, dün yaptığı açıklamada, Kıbrıs müzakerelerinin Türk ve Rum taraflar arasında 15 Mayıs’ta yeniden başlatılması kararı alındığını açıklamıştı.
Müzakere süreci nasıl gelişti?
Kıbrıs müzakereleri ya da Kıbrıs görüşmeleri, 2008 yılında Güney Kıbrıs lideri Dimitris Hristofyas ile Kuzey Kıbrıs lideri Mehmet Ali Talat tarafından başlatıldı.
Eylül 2008’den Ocak 2010’a kadar iki lider arasında 60 görüşme gerçekleşti. Görüşmeler, genellikle Yeşil Hat üzerinde yer alan BM’nin özel temsilcisine ait ikametgâhta yapıldı.
18 Ocak 2010’dan itibaren ise aynı görüşmelerin dahilinde yoğunlaştırılmış tura geçildi.
Müzakereler, 2014 yılı Ekim ayında Güney Kıbrıs’ın petrol ve doğalgaz sondajı için ihaleye çıkması üstüne Türkiye’nin misilleme olarak sismik araştırma gemisi Barbaros Hayrettin Paşa’yı Kıbrıs’a göndermesi üzerine kesilmişti.