Görüş Bildir
Haberler
Küba ve ABD Arasında Yeniden Diplomatik İlişki Kuruldu

Küba ve ABD Arasında Yeniden Diplomatik İlişki Kuruldu

FreiGeist
20.07.2015 - 11:28 Son Güncelleme: 20.07.2015 - 12:46

Küba ve ABD arasında, bugünden itibaren yeniden diplomatik ilişki kuruldu. Bu tarihi adımın, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilere de ivme kazandırması bekleniyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

54 yıl sonra ilk kez Washington'daki Küba Büyükelçiliği binasında yeniden Küba bayrağı dalgalanmaya başlayacak. 

Küba ve Amerika Birleşik Devletleri arasında diplomatik ilişkilerin normalleşmesi için başlayan süreç büyükelçilik açılışlarıyla devam ediyor.

Bruno Rodriquez, 1959’dan beri Washington’u ziyaret eden ilk Küba Dışişleri Bakanı unvanına sahip olacak. Rodriquez ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile ortak basın toplantısı düzenleyecek.

ABD Başkanı Barack Obama, temmuz başındaki tarihi açıklamasında büyükelçiliklerin açılacağını, “54 yıl önce soğuk savaşın en yoğun olduğu dönemde Amerika Birleşik Devletleri Havana'daki büyükelçiliğini kapattı. Bugün ABD'nin resmi olarak Küba ile diplomatik ilişkileri tekrar başlatma ve karşılıklı olarak büyükelçilikleri açma konusunda mutabık kaldığını duyuruyorum. Bu, Küba hükümeti ve halkıyla ilişkilerin normalleştirilmesi çabalarında ve Amerika'daki komşumuzla yeni bir sayfa açmada tarihi bir adım' sözleriyle duyurmuştu.

Bu adımın, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilere de ivme kazandırması bekleniyor. Zira Küba'da “Dolar Devrimi” başladı sayılır. Giderek daha fazla sayıda Amerikan şirketi Küba'ya yatırım yapıyor, üstelik 55 yıldır yürürlükte olan ve iki ülke arasındaki ekonomik faaliyetleri yasaklayan ambargoya rağmen.

Küba'ya gitmek isteyen Amerikalılara uygulanan kısıtlamalar hala devam ediyor. Çoğu Amerikan şirketinin Küba'da iş yapmasını engelleyen Amerikan ticaret ambargosu da sürüyor.

Küba, 'abluka' diye nitelediği bu ambargonun, ekonomisine büyük zararlar verdiğini belirtiyor.

Küba Cumhurbaşkanı Raul Castro, Başkan Barack Obama'dan 'ilişkilerin normalleştirilmesinde en önemli engeli oluşturduğunu' söylediği ambargonun kaldırılmasını istedi. Ancak böyle bir adım için, Amerikan Kongresi'nin kararı gerekiyor.

Deutsche Welle ve BBC

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0