onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
5 Maddede Hamile Koçluğu Yapanları Anlatıyoruz: Doğum Koçu Nedir, Ne İş Yapar?

5 Maddede Hamile Koçluğu Yapanları Anlatıyoruz: Doğum Koçu Nedir, Ne İş Yapar?

GNS
20.09.2022 - 12:24

Doğum koçu aslında “Hadi koçum doğurursun sen, yaparsın!” demek isteyen, ama onu o şekilde demeyen kişidir. Doğuma kadar olan kısımda eşinizle birlikte gayet iyi gittiniz, tüm aşamaları başarıyla geçtiniz ve işte şimdi de aşkınızın meyvesi gelmek üzere, tebrikler. Siz de birçok anne adayı gibi normal doğumdan korkuyorsanız korkmayın, çünkü doğum koçları size destek olmak için görevde. 

Doğum koçunun ismi Eski Yunancada “doula”. Anlamı ise “hizmet eden kadın”. Doğum koçunun yaptığı şey, normal doğumu desteklemek, gebeliği güzel bir anı olarak hafızalara kazımak için çalışmak, hem fiziksel hem de ruhsal olarak hamileleri rahatlatmaktır. Nasıl insanlar bu doğum koçları, neler yaparlar, bakalım.👇

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

1. Eğitim Şart!

1. Eğitim Şart!

Doğum koçları yaklaşık 9 ay boyunca (hamilelikle aynı süre, ne kadar da manidar) özel eğitim görür ve doğum koçu sertifikası alırlar. Doğum fizyolojisi, nefes eğitimi, lohusalık gibi konularda temel tıp bilgilerine sahip olan doğum koçları, yenidoğan bakımından psikolojiye kadar geniş bir eğitime tabi tutulurlar.

Aldıkları bu eğitimleri doğum anında anneye yardımcı olmak, sezaryen yerine normal doğum için anneyi teşvik etmek, emzirme, kadın vücudu, bebek bakımı gibi konularda anneleri bilgilendirmek için kullanırlar. Bir ebe ya da hemşire değillerdir. Örneğin doğuma giren bir doğum koçu, bebeğin kalp atışlarını dinlemese de ya da anneye ilaç vermese de anneye yaptığı masajlarla veya verdiği motivasyonla bir ilaç kadar etkili olurlar.

2. İlgi, Şefkat ve Teşvik

2. İlgi, Şefkat ve Teşvik

Hunharca artan nüfusumuz nedeniyle, doktorların ve hemşirelerin gebelerle yeterince ilgilenemediği durumları doğum koçları tolere ederler. Annenin rahat bir konumda yatmasından saçının sevilmesine, stres ve korku azaltıcı nefes tekniklerini uygulatmaktan bebeğin emzirilmesine kadar tam destek, doğum koçları tarafından itina ile verilir.

3. Meditatif Kişiler

3. Meditatif Kişiler

Doğum koçları aldıkları eğitimler sayesinde şimdiye odaklanabilen, o an olabilecek her türlü sorunu çözmek için iç disiplin geliştirebilen kişilerdir. Aklı çelinmez, tüm dikkatini doğum anına verebilir, siz aşkınızın meyvesini dünyaya getirmek için çırpınırken eski sevgilisini düşünmez mesela.

4. Hassasiyet Dorukta

4. Hassasiyet Dorukta

Doğum koçu, her kadının normal doğum yapabilme yetisine sahip olduğuna inanır. Kadın bedenini kutsar ve kadınlıkla beraber anneliği doğanın hediyesi olarak görür. Bu yüzden sizin seçimlerinize saygı gösterir, kendi doğum deneyimlerini ya da öğrendiklerini uygulamak için üzerinizde baskı kurmaz. Kişiye özel ihtimam.

5. İş Doğurtmakla Bitmedi

5. İş Doğurtmakla Bitmedi

Doğuma girdikten sonra “Hadi bana eyvallah.” deyip başka bir gebenin kollarına koşmaz doğum koçu. Bebeğin yıkanması, emzirilmesi, lohusalık boyunca yaşadığınız ruhsal ve fiziksel sıkıntıların hafifletilmesi için yanınızda olur, bir anne olarak sizin kendinizi iyi ve rahat etmenizi sağlarlar. Aslında isimleri doğum koçu yerine doğum meleği olsa daha uygun olurmuş.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Bebek Bakım Rehberi

Bebek Bakım Rehberi

9 aydır, bebeğinizi kucağınıza alacağınız günü bekliyorsunuz. O günden sonra artık hayatınıza anne ve baba olarak devam edeceksiniz. Dünyanın en güzel mucizesinin hayatınıza girmesiyle hayatınızda birçok şey değişecek. Tüm alışkanlıklarınız ona göre yeniden şekillenecek. Peki, siz bu değişime ne kadar hazırsınız? Hadi en temel adımlarla başlayalım:

Bebeğinizin Beslenmesi

Bebeğinizin Beslenmesi

Bebekler, emme içgüdüsüyle doğarlar ve elbette onlar için tüketmesi en kolay ve en faydalı besin anne sütüdür. Bu yüzden bebeğinizi iki saatte bir emzirmelisiniz. Yani bu bir günde 10-12 defaya denk geliyor. Mecbur kalmadıkça hazır süt vermemeye özen gösterin; çünkü henüz anne sütünün besleyici değerlerini taşıyan ve anne sütü kadar doğal hiçbir gıda bulunamadı

Anne sütüyle ilgili bilmeniz gereken bir diğer konu ise ne kadar düzenli emzirirseniz sütünüzün o kadar çoğalacağıdır. Eğer sütünüz fazlaysa, anne sütü saklama kabında bu mucizevi besini saklayabilirsiniz.

Alt Değiştirme

Alt Değiştirme

Bebeğinizi günde 10-12 defa emziriyor olacaksınız. Bu da bebeğinizin altını sık sık değiştirmeniz gerektiği anlamına geliyor; aksi takdirde miniğiniz pişikle baş etmek zorunda kalabilir. Ayrıca bebek bezini de seçerken özenli davranmalısınız. Dokusunu, boyutunu, emiş özelliklerini iyice inceleyin.

Bebek Giyimi

Bebek Giyimi

Bebek sahibi olmadan önce yapacağınız alışveriş, hayatta en keyif aldığınız alışveriş olacak. Uzun süre hatırlayacağınız bu anların keyfini çıkarmayı unutmayın. Yenidoğan bebeklerin kıyafetleri mutlaka ter emebilen, bebeğin cildinin hava almasını sağlayan, ipeksi tenini rahatsız etmeyecek kumaşlardan tercih edilmelidir. Ayrıca sade kıyafetlerin her zaman daha sağlıklı olduğunu unutmayın. Üzerinde metal, fermuar, düğme bulunan kıyafetlerden mümkün olduğunca uzak durmaya çalışın. En az bebeğiniz kadar doğal olan kıyafetler ise organik bebek giyim ürünleri.

Göbek Bakımı

Göbek Bakımı

Hamilelik süresi boyunca bebeğinizle aranızdaki bağı kuran göbek kordonu, şimdi göbek bağı olarak hassas bir bakım istiyor. Bebeğinizin göbeğini ve çevresini temiz ve kuru tutmalısınız. Bebekler için üretilmiş ıslak mendillerle bebeğinizin göbeğini hafifçe temizlemeniz yeterli olacaktır.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Bebek Banyosu

Bebek Banyosu

Yenidoğan bebekler, haftada iki ya üç kere yıkanabilir, gün içinde ihtiyaç dâhilinde banyo süngeri ile bölgesel olarak temizlenebilirler. Bebeğinizin göbek bağı düşene kadar onu süngerle temizlemeniz daha uygundur. Göbek bağı düştükten sonra, banyo için tam anlamıyla hazırsınız demektir. Bebeğinizi emzirdikten 1-1,5 saat sonra yıkarsanız ona sindirme problemi yaşatmamış olursunuz. Bir bebek küveti bebeğinizi daha rahat yıkamanızı sağlayacaktır. Suyun sıcaklığını elinizi yakmayacak dereceden biraz daha az olarak ayarlayın. Kolunuzu ensesisin, elinizi koltuk altından geçirin ve bebeğinizi sıkıca tutarak yıkayın. Kol ve bacak boğumları gibi kıvrımlı yerlerin temizlendiğine emin olun.

Uyku Pozisyonu

Uyku Pozisyonu

Bazı aileler bebeklerini yüzüstü, bazıları ise sırtüstü yatırmayı tercih eder. Bu konuda kesin bir bilgi olamamasıyla birlikte, yüzüstü yatan bebeklerin kafa şekillerinin daha muntazam olduğu daha sık söylenmekte. Bu bilgiler doğrultusunda, bebeğinizin en rahat olduğu pozisyonu tercih edebilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken şey; bebeğinizin uyku pozisyonunu arada bir değiştirmeniz gerektiği.

Tırnak Bakımı

Tırnak Bakımı

İşte hamileliğiniz boyunca kim bilir kaç kere elinize almış olduğunuz o minicik eldivenleri bebeğinize giydirme vakti. İlk günlerden sonra, bebeğinizin tırnakları uzamaya başladığında bebek tırnak makası ile tırnaklarını kesebilirsiniz.

Bu İçerikler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın